3.6.13

Ηρεμία στην Ταξίμ, συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις στο Μπεσικτάς...

Ήρεμα πέρασε η νύχτα στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, αλλά οι συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της τουρκικής αστυνομίας συνεχίστηκαν στη συνοικία Μπεσίκτας.

Από το πρωί της Δευτέρας τα πράγματα έχουν...
καταλαγιάσει και στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης επικρατεί ηρεμία.

Οι αναταραχές στο Μπεσίκτας σημειώθηκαν στην πλευρά που είναι κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στο παλάτι Ντολμάμπαχτσε. Τηλεοπτικά πλάνα έδειχναν εικόνες από τη συνοικία πνιγμένη σε σύννεφα από χημικά.

Τεμένη, καταστήματα και ένα πανεπιστήμιο μετατράπηκαν σε αυτοσχέδια νοσοκομεία προκειμένου να φροντιστούν οι τραυματισμένοι. Οι διαδηλωτές έσπασαν πεζοδρόμια για να στήσουν οδοφράγματα και η αστυνομία απάντησε με ρίψεις νερού και δακρυγόνων.

Η τουρκική υπηρεσία του BBC ανέφερε ότι οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα γύρω από το Καμπατάς, στον παραλιακό δρόμο κοντά στο Μπεσίκτας, μαζί με συγκεντρώσεις αλληλεγγύης από πολίτες που χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια διαδηλώνοντας κατά της αστυνομίας και της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, περισσότερα από 1.700 άτομα έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σε 67 πόλεις της Τουρκίας.

Όπως μετέδωσε το BBC, χιλιάδες πολίτες έλαβαν μέρος στη διαδήλωση έξω από το γήπεδο της Μπεσίκτας με κάποιος από αυτούς να βήχουν έντονα και να κάνουν εμετούς μετά τις εκτεταμένες ρίψεις δακρυγόνων προς τους συγκεντρωμένους.
Σύμφωνα με τον Τουρκικό Ιατρικό Σύλλογο, 484 διαδηλωτές διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης απο την Παρασκευή.

Παράλληλα, η αστυνομία έδινε μάχη για να προστατεύσει το γραφείο του πρωθυπουργού Ερντογάν, το οποίο έγινε ένα άλλο κομβικό σημείο για τους διαδηλωτές.

Αναταραχές σημειώθηκαν και στην Άγκυρα, ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε δεκάδες άλλες πόλεις. Η τουρκική αστυνομία εισέβαλε σε εμπορικό κέντρο της Άγκυρας, όπου θεωρείτο ότι έβρισκαν καταφύγιο διαδηλωτές, σύμφωνα με το Reuters.

Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν η καταστολή από την αστυνομία μιας ειρηνικής διαδήλωσης που είχε οργανωθεί από οικολόγους ενάντια σε ένα σχέδιο ανέγερσης κτιρίων σε «πράσινη» περιοχή της Κωνσταντινούπολης, προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κλιμακωθούν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς τις αστυνομικές δυνάμεις στην Τουρκία απηύθυνε ο Λευκός Οίκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: