11.6.13

Επέμβαση των ειδικών δυνάμεων στην Πλατεία Ταξίμ...

Εισβολή δεκάδων μελών των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας σημειώθηκε λίγο μετά τις 8 το πρωί στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.
Μαζί με τεθωρακισμένα οχήματα, οι αστυνομικοί φορώντας κράνη και κρατώντας ασπίδες συγκεντρώθηκαν...
αρχικά γύρω από την πλατεία και στη συνέχεια άρχισαν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές.

Οπως αναφέρει το BBC, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και νερού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και άλλα μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας ετοιμάζονταν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα.

Οι διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει στο πάρκο Γκεζί της πλατείας είχαν στήσει οδοφράγματα προετοιμαζόμενοι για μία τέτοια επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.

Η κίνηση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά τη δέσμευση του Ταγίπ Ερντογάν να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των διαδηλωτών την Τετάρτη.

Άγκυρα έζησε μία ακόμη νύχτα, όταν η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, ωστόσο, χθες ανακοίνωσε ότι θα ακούσει τα αιτήματα των διαδηλωτών.
Επέμβαση των ειδικών δυνάμεων στην Πλατεία Ταξίμ

Οι δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν στην περιοχή κοντά στη λεωφόρο Τουναλί Χιλμί, μια αναβαθμισμένη περιοχή της τουρκικής πρωτεύουσας, η οποία ήταν κλειστή από τα οδοφράγματα που έστησαν οι διαδηλωτές.

Η περιοχή που σύμφωνα με μαρτυρίες είχε σε μεγάλο βαθμό μείνει ανεπηρέαστη από τις συγκρούσεις που χαρακτηρίζουν τις νύχτες της Αγκυρας από την 30ή Μαΐου και μετά, δέχτηκε μεγάλο όγκο δακρυγόνων, αναγκάζοντας τους εστιάτορες να κλείσουν τα καταστήματα τους και τους πελάτες τους να τρέχουν για να αποφύγουν τα χημικά.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση θα προβεί σε όλα τα βήματα που προβλέπει ο νόμος, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία των διαμαρτυρόμενων.

Ο Αρίντς ανέφερε ότι το προσεχές Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, «νόμιμες», όπως είπε, συγκεντρώσεις του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Θα είναι ένα Σαββατοκύριακο που μέχρι τότε θα έχουν γίνει όλα τα νόμιμα βήματα» είπε. Σύμφωνα με τον Αρίντς, «στην πλατεία Ταξίμ και στην Άγκυρα συγκεντρώνονται πολίτες, αλλά υπάρχουν και ακραίες ομάδες που προκαλούν ζημιές. Η Τουρκία δεν θα έπρεπε να το ζήσει αυτό. Η κυβέρνηση έχει καθορίσει αυτά που πρέπει να γίνουν. Δεν θα επιτραπούν σε καμία περίπτωση παράνομες συγκεντρώσεις. Θα γίνουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος».

Ο εκπρόσωπος είπε πως ο Ερντογάν την Τετάρτη θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία, δίχως όμως να διευκρινίσει από ποιους θα αποτελείται η αντιπροσωπεία αυτή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: