24.6.13

Γιατί έγινε έξαλλος με την "Καθημερινή" ο Νότης...



Ενα κείμενο για την ενοποίηση των οργανισμών εξωστρέφειας, εξόργισε τον υφυπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νότη Μηταράκη που απαντά σήμερα με έντολη επιστολή.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Νότης Μηταράκης:

«Με ιδιαίτερη απογοήτευση και έκπληξη διάβασα το ...
σχόλιο στην έγκριτη Καθημερινή της 23ης Ιουνίου αναφορικά με την ενοποίηση των οργανισμών εξωστρέφειας. Σημειώνω ότι δεν μας ζητήθηκαν σχετικά σχόλια ή διευκρινίσεις.

Ως προς την ουσία του ζητήματος, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

Πρώτον, η ενοποίηση των φορέων εξωστρέφειας στηρίζεται πράγματι στη μελέτη Ολλανδών Εμπειρογνωμόνων και βάση αυτής έγιναν και οι σχετικές ανακοινώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, παρουσία του Πρωθυπουργού. Η μελέτη ξεκίνησε πριν αναλάβω καθήκοντα και βάση αυτής ενοποιούνται o Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών και ο Invest in Greece και μεταφέρονται οι Οικονομικοί & Εμπορικοί Ακόλουθοι στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Τονίζω ότι αυτή είναι η πρόταση των Ολλανδών και αυτή υλοποιούμε.

Δεύτερον, η μελέτη αυτή έχει ολοκληρωθεί και τώρα είμαστε στη φάση της υλοποίησης. Για την υλοποίησή της συστήθηκε, πράγματι, πενταμελής επιτροπή, υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Σε αυτή συμμετέχουν ως μέλη (οι «κολλητοί») οι τέσσερις επικεφαλής των τεσσάρων οργανισμών που επηρεάζονται. Δηλαδή ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Γενικός Διευθυντής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Invest in Greece. Η άμεση συμμετοχή των εμπλεκομένων και θα προσδώσει γνώσεις στην Επιτροπή και είναι στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Task Force.

Υπάρχουν, πράγματι, επιπλέον σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν. Το κυριότερο, αν ο νέος οργανισμός θα έχει διοικητική αυτοτέλεια, ώστε να προσελκύσει στελέχη του ιδιωτικού τομέα και αν θα διοικείται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Εναλλακτικά, προτείνεται να λειτουργήσει ο νέος φορέας ως δημόσια υπηρεσία. Προσωπικά συντάσσομαι με την άποψη της λειτουργίας με αυτοτέλεια και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αναμένουμε τώρα την έκθεση της Επιτροπής Υλοποίησης, ώστε να κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο στην Βουλή.»

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: