20.6.13

Παραλογισμοί: Εφορίες κλειστές για μέρες, στην περίοδο που μπορούν να γίνουν οι ρυθμίσεις οφειλών ...

...για να «κουμπώσουν» (λένε) τα συστήματα μηχανογράφησης στο Τaxisnet...
Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα, αύριο, αλλά και την ερχόμενη Τρίτη, την επομένη δηλαδή της αργίας του Αγίου Πνεύματος, οι Εφορίες του Βόλου και της Νέας Ιωνίας. Οι εφορίες θα ανοίξουν και πάλι την ερχόμενη Τετάρτη.
Το κλείσιμο ...
ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό, σημείωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις ΔΟΥ Μαγνησίας Κ. Βαΐτσης, προκειμένου, όπως πρόσθεσε, τεχνικοί του Υπουργείου Οικονομικών να «κουμπώσουν» στα συστήματα μηχανογράφησης τις νέες εφαρμογές του Taxisnet και παράλληλα να εκπαιδεύσουν τους υπαλλήλους στα νέα δεδομένα και στις πρόσθετες δυνατότητες που θα έχουν από την επόμενη εβδομάδα.



Το οξύμωρο είναι ότι οι Εφορίες του Βόλου κλείνουν σε μία χρονική περίοδο όπου από σήμερα στις Εφορίες γι’ αυτούς που οφείλουν στο Δημόσιο. Δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση, λέει ο κ. Βαΐτσης, καθώς οι όποιες ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν, όπως λέει, από την επόμενη εβδομάδα, αν και είναι πολύ πιθανόν την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή να έχουμε 48ωρη απεργία που έχει προκηρύξει εδώ και μερικές εβδομάδες το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ/ΔΟΥ. Αν θα απεργήσουμε θα το ξέρουμε την επόμενη εβδομάδα, είπε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Πρόεδρος των Εφοριακών της Μαγνησίας.



Μία…στοίβα

για τη ρύθμιση

Εξάλλου μόλις προχθές έφτασε στη ΔΟΥ Βόλου η τελευταία εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών με ημερομηνία έκδοσης τις 14 Ιουνίου αναφορικά με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεκινά από σήμερα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, ο οφειλέτης πρέπει να παρουσιάσει τη συνολική του περιουσία, αλλά και όλες τις πηγές εσόδων .

Μαζί με την αίτηση, ο οφειλέτης θα πρέπει να δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση:

- Το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων ( κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής)

- Το μηνιαίο εισόδημά του

- Επενδύσεις/ συμμετοχές κάθε μορφής

- Τα ΙΧ ή άλλα μεταφορικά μέσα

- Τα ακίνητα επί των οποίων έχει εμπράγματα δικαιώματα

- Απαιτήσεις από τρίτους

- Τις οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή σε άλλες υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα.

- Κάθε άλλη πάγια υποχρέωσή του προς τρίτους, εφόσον υφίσταται.

- Το τρέχον και το αναμενόμενο ( επιπλέον) εισόδημα του (π.χ. εκτίμηση για τυχόν έσοδα από μελλοντική εκμίσθωση ακινήτου, εμπορική συμφωνία κ.λ.π.)

- Τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (ΙΒΑΝ).

Η Εφορία δεν θα αρκεστεί μόνον στα έγγραφα που θα αποδεικνύουν την οικονομική αδυναμία του οφειλέτη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στο Δημόσιο. Παράλληλα πρέπει να προσκομίσει και βεβαιώσεις από ανεξάρτητο εκτιμητή, που θα αποδεικνύουν την ορθότητα των στοιχείων.

Οι βεβαιώσεις αυτές πρέπει να αποδεικνύουν τόσο την αδυναμία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών όσο και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού, εφόσον τα συνολικά χρέη ξεπερνούν τα 75.000 ευρώ.

Στη βεβαίωση - μελέτη βιωσιμότητας πρέπει να καταγράφονται τα εξής:

Καθαρή θέση, ανάλυση ρευστότητας, προσδοκώμενα έσοδα, αναμενόμενες δαπάνες του αιτούντος

Πέραν των παραπάνω στοιχείων, εφόσον οι οφειλές είναι άνω των 300.000 ευρώ, ο φορολογούμενος πρέπει να προσκομίσει εγγυήσεις ή εμπράγματες ασφάλειες για τη διασφάλιση της οφειλής όπως:

- εγγυητική επιστολή τράπεζας για όλο το διάστημα της ρύθμισης για το σύνολο της ρυθμιζόμενης οφειλής πλέον των επιβαρύνσεων.

- εγγραφή υποθήκης επί ακινήτου ελευθέρου βαρών, αντικειμενικής αξίας τουλάχιστον ίσης με το ύψος της συνολικής οφειλής

- εγγραφή υποθήκης επί βεβαρημένου ακινήτου από την αντικειμενική αξία του οποίου θα αφαιρεθούν τα βάρη που έχουν εγγραφεί

Οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στις κατά τόπους Εφορίες μέχρι τις 18 Ιουλίου 2013. Στη συνέχεια οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνον ηλεκτρονικά, μέσω, του συστήματος Taxisnet. Επίσης οι φορολογούμενοι μέσω της διαδικτυακής πύλης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, θα μπορούν να ενημερώνονται για το σύνολο των οφειλών τους προς το Δημόσιο, όπως και να πληροφορούνται για τις εναλλακτικές επιλογές που έχουν σχετικά με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ
Ταχυδρόμος,

Δεν υπάρχουν σχόλια: