29.6.13

Τσίπρας: Πολιτικά φρικιά η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζελου...

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια ομιλίας του στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων, που έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής.

«Η συγκυβέρνηση της παράγκας, η συγκυβέρνηση του...
δικομματικού καρτέλ που μας έριξε στα βράχια, επιδιώκει και μια δημοκρατία της παράγκας, μια δημοκρατία των καρτέλ της οικονομικής εξουσίας. Ο στόχος τους είναι μια Ελλάδα παραδομένη στα μεγάλα συμφέροντα, με φτηνούς εργαζόμενους και εκμηδενισμένα εργασιακά δικαιώματα, απαιτεί πολιτικό ολοκληρωτισμό. Μια χώρα χωρίς εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία, που η κυβέρνησή της δεν θα είναι σε θέση ούτε τον ΦΠΑ στην εστίαση να μειώσει αν δε πάρει την άδεια των δανειστών. Που ο πρωθυπουργός της θα έχει λιγότερες αρμοδιότητες από αυτές του δημάρχου των πόλεων των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας. Που δεν θα μπορεί ούτε εκλογές να προκηρύξει αν δεν το συμφωνήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο».

Αυτό δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της ομιλίας του στα Χανιά. Εκεί που επίσης παρουσίασε τις «11 δέσμες ριζοσπαστικών αλλαγών» του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να φέρει και πάλι τους πολίτες στην πολιτική.

Συγκεκριμένα για το Σύνταγμα και τις αλλαγές που, όπως είπε, «στήνουν» τα μνημονιακά κόμματα δήλωσε : «Το έκαναν κουρέλι όχι για να προωθήσουν ώριμες προοδευτικές αλλαγές, αλλά για να φτιάξουν το νέο αποικιακό Σύνταγμα. Το Σύνταγμα των δανειστών. Για να στερεώσουν και θεσμικά το έωλο κράτος της έκτακτης ανάγκης που μας έχουν εδώ και τρία χρόνια εγκαθιδρύσει».

Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και το επόμενο σχολιό του σχετικά με το «σαπισμένο» πολιτικό σύστημα και τα «φρικιά» που αυτό γεννά: «Ό,τι αποκαλούμε σήμερα πολιτικό σύστημα είναι κάτι που σαπίζει μαζί με τα κόμματα που κυβέρνησαν μεταπολιτική τη χώρα. Και σαπίζοντας ρυπαίνει και απειλεί την κοινωνία την δημοκρατία, απειλεί κάθε πολίτη. Σαπίζει και γεννά πολιτικά φρικιά όπως η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζελου. Σαπίζει και γεννά τέρατα όπως τα τάγματα εφόδου του ναζισμού».

Ενώ συγκεκριμένα την συνεργασία Σαμαρά-Βενιζελου την χαρακτήρισε ως «γάμο συμφέροντος μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με κουμπάρα την κ. Μερκελ, την διαπλοκή και τα μεγάλα ντόπια συμφέροντα».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η θέση του ΣΥΡΙΖΑ , όπως την παρουσίασε ο κος Τσίπρας,

σχετικά με το αν θα εκλέγεται ή όχι απευθείας από το λαό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας:

«Οποιαδήποτε πρόταση που δίνει περισσότερη δύναμη και δυνατότητα επιλογής στο λαό είναι για μας συζητήσιμη. Η πρόταση αυτή θα είχε σαφές χαρακτήρα ενίσχυσης της λαϊκής ετυμηγορίας, μόνο στο βαθμό που θα είχε υλοποιηθεί μια ριζικά διαφορετική αρχιτεκτονική του πολιτικού συστήματος. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, μια ενδεχόμενη άμεση εκλογή του προέδρου θα έπαιρνε το χαρακτήρα ενός θεσμού ενταγμένου σε μια "αμεσο-δημοκρατική" δομή παραγωγής αποφάσεων και υπ' αυτήν την έννοια αποτελεί μια πρόταση, μια σκέψη που εντάσσεται στο προβληματισμό και στη στρατηγική μας για τις αναγκαίες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς του».

Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ιδιαίτερη σημασία του φετινού καλοκαιριού για τον ΣΥΡΙΖΑ : «Αυτό το καλοκαίρι δεν θα είναι για μας ένα καλοκαίρι σαν όλα τα άλλα. Η δυνατότητα να ρίξουμε τους ετοιμόρροπους με ένα φύσημα του ανέμου στα πρώτα πρωτοβρόχια του Φθινοπώρου θα εξαρτηθεί από την δουλειά που θα κάνουμε όλοι και όλες αυτό το καλοκαίρι»...

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: