19.6.13

Πολιτική κρίση στην Αθήνα που «κατ' αρχήν, αποφεύχθηκε» βλέπει ο ξένος Τύπος...



Μία πολιτική κρίση στην Αθήνα που αποφεύχθηκε μόνο «κατ' αρχήν» βλέπουν τα ξένα ΜΜΕ στις εξελίξεις με φόντο την ΕΡΤ. Η ρήξη «απετράπη, τουλάχιστον προς το παρόν», γράφουν οι ...
περισσότερες εφημερίδες, με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά η διάσταση που διαφάνηκε δυσκολεύει τα πράγματα στη συγκυβέρνηση.

«Ανάσα στην Ελλάδα, η κυβερνητική κρίση φαίνεται να αποφεύχθηκε, τουλάχιστον προς το παρόν» γράφει το γερμανικό Spiegel. Τονίζει όμως ότι «η κρίση δεν έχει ωστόσο ξεπεραστεί πλήρως», επισημαίνοντας τις αναφορές των Βενιζέλου και Κουβέλη για τη συζήτηση που πρέπει να γίνει για την λειτουργία της συγκυβέρνησης.

Το «μαντείο» του ΣτΕ, όπως λέει από την πλευρά της η γερμανική FAZ, έβγαλε την προσωρινή απόφαση για την ΕΡΤ, αφού η τρικομματική κυβέρνηση «κλονίστηκε στη βάση της». «Οι διαφορές όμως δεν έχουν παραμεριστεί» τονίζει, δείχνοντας και στη νέα συνάντηση της Τετάρτης.

Το βρετανικό Reuters γράφει ότι «η Ελλάδα απέφυγε την αβεβαιότητα των πρόωρων εκλογών αλλά η σύγκρουση για το κλείσιμο της ΕΡΤ έχει αποδυναμώσει τον πρωθυπουργό και έχει ενισχύσει τη δυσπιστία στη συγκυβέρνηση».

Παρά την απόφαση του ΣτΕ, επισημαίνει το πρακτορείο, οι επιπτώσεις από το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν, καθώς οι κυβερνητικοί εταίροι καλούνται να καθορίσουν πώς ακριβώς θα επαναλειτουργήσει.

Παράλληλα, ο αναλυτής των Financial Times Μάρτιν Γουλφ φωτίζει, με αφορμή την επιστροφή της Αθήνας στη διεθνή ειδησεογραφία, τα παγκόσμια αποτελέσματα της οικονομικής ελληνικής κρίσης περιγράφει σε άρθρο του την Τετάρτη.

Όπως αναφέρει αρχικά, εντός της νομισματικής ένωσης το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που περιέπεσε σε προβλήματα προσέδωσε βάρος στην άποψη των βορειοευρωπαίων ότι η κρίση ήταν δημοσιονομική. Ενώ για την Ελλάδα ήταν πράγματι θέμα αξιοσημείωτης δημοσιονομικής σπατάλης, η κατάσταση και τα αίτια της κρίσης ήταν διαφορετικά στις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες όμως αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο τρόπο.

«Αποφασίζοντας ότι η κρίση ήταν εν πολλοίς δημοσιονομική, οι διαμορφωτές πολιτικής μπορούσαν να αγνοήσουν την αλήθεια ότι η βαθύτερη αιτία της αταξίας ήταν ο ανεύθυνος διασυνοριακός δανεισμός, για τον οποίο οι πάροχοι πίστωσης είναι σίγουρα όσο υπεύθυνοι είναι και οι χρήστες της πίστωσης. Αν η ευθύνη και των δύο πλευρών -δανειστών και δανειζομένων- είχε γίνει κατανοητή, το ηθικό επιχείρημα για διαγραφή χρεών θα ήταν πιο ξεκάθαρο» υποστηρίζει ο κ. Γουλφ.

Το δεύτερο αποτέλεσμα της ελληνικής κρίσης, εκτός ευρωζώνης, ήταν ότι τρόμαξε τους διαμορφωτές πολιτικής παντού στον κόσμο, που αντί να επικεντρωθούν στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα και στη μείωση του ιδιωτικού χρέους, επικεντρώθηκαν στη δημοσιονομικά ελλείμματα.

Στο ερώτημα αν η λιτότητα ευθύνεται μόνη για την αδύναμη ανάκαμψη, ο κ. Γουλφ απαντά «σίγουρα όχι, αλλά αφαίρεσε ένα ακόμα απεγνωσμένα αναγκαίο αντίβαρο στις συσταλτικές δυνάμεις που πηγάζουν από τον ιδιωτικό τομέα που έχει πληγεί από την κρίση».

Συνοψίζοντας, ο Μάρτιν Γουλφ, ο οποίος σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρει πως χρειάζεται βαθύτερη μείωση του ελληνικού χρέους, χαρακτηρίζει την ελληνική κρίση «τριπλή καταστροφή»: καταστροφή για τους ίδιους τους Έλληνες, καταστροφή για το πώς αντιλήφθηκαν την κρίση μέσα στην ευρωζώνη και καταστροφή για τη δημοσιονομική πολιτικού παντού.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: