21.6.13

Στουρνάρας: «Θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας»...


«Η Ελλάδα, παρά τα φαινόμενα εσωστρέφειας των τελευταίων ημερών, θα ανταποκριθεί στις απορρέουσες από το μνημόνιο υποχρεώσεις της, ώστε να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα και πριν το φθινόπωρο η εκταμίευση της...
επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα συνολικού ύψους 8,1 δισ. ευρώ», διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στο Eurogroup.
Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας ωστόσο προς τους δημοσιογράφους επισήμανε ότι η χώρα έχει καθυστερήσει σημαντικά στον τομέα της αναμόρφωσης του δημοσίου τομέα και ειδικότερα στο θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και ότι θα πρέπει να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές της στον τομέα αυτό για να λάβει την επόμενη δόση, με την οποία θα καλύψει τις υποχρεώσεις της τουλάχιστον για το σύνολο του 2013.

Σχολιάζοντας εξάλλου δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που εμφανίζουν το ΔΝΤ έτοιμο να αποχωρήσει από τις διαδικασίες δανειοδότησης της Ελλάδας, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι το ΔΝΤ απευθύνεται πρωτίστως στις χώρες της ευρωζώνης που παρά τις παλαιότερες υποσχέσεις τους ότι θα διευκολύνουν την Ελλάδα επιμηκύνοντας τους χρόνους ωρίμανσης των δανείων, δεν έχουν ακόμη λάβει τα αναγκαία μέτρα.

Από πλευράς Ευρωπαίων ιθυνόντων, τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέϊζεμπλουμ όσο και ο Επίτροπος Ολι Ρεν διευκρίνισαν πως το θα γίνει στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας είναι αρμοδιότητα των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων. Υπογράμμισαν ωστόσο την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, σημειώνοντας ότι η αναστροφή του διεθνούς κλίματος κατά το τελευταίο έτος οφείλεται πρωτίστως στην πολιτική σταθεροποίηση της χώρας. Παράλληλα τόνισαν πως είναι ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις εντός των προσεχών ημερών, ώστε να πληρωθούν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων.

Τι συμφωνήθηκε στο Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, συμφώνησαν την Πέμπτη το βράδυ, για την αρχή της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το ταμείο διάσωσης, τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), τον μηχανισμό που θα επιτρέπει στο μέλλον την απ'ευθείας διάσωση των τραπεζών μιας χώρας.

«Συμφωνήσαμε απόψε για το πώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα λειτουργήσει σε γενικές γραμμές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, μετά από την συνάντηση με τους ομολόγους του της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. «Οι κύριες κατευθυντήριες γραμμές του εγγράφου-πλαισίου συμφωνήθηκαν απόψε» συμπλήρωσε ο ίδιος, αν και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι δεσμευτικοί κανόνες θα επισημοποιηθούν αργότερα.

«Η πράξη αυτή θα διατηρήσει τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ» και την αποτροπή της «μετάδοσης της τραπεζικής κρίσης στη κρίση του δημόσιου χρέους», δήλωσε ο Γερoύν Νταισεμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Η απόφαση αυτή είναι «πολύ σημαντική για εμάς» επεσήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο μηχανισμός αυτός θα είναι έτοιμος στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2014.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: