22.6.13

Σε αδιέξοδο κινδυνεύει να καταλήξει η ψηφιακή τηλεόραση χωρίς την ΕΡΤ, λέει το ΕΣΡ...

Σε εμπόδιο για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή μπορεί να εξελιχθεί το κλείσιμο της ΕΡΤ, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Το ζήτημα έθεσε εγγράφως η Αρχή στην...
Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομίων επισημαίνοντας ότι η δημόσια διαβούλευση για την αδειοδότηση δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης "μπορεί να καταλήξει σε αδιέξοδο".

Το ΕΣΡ ως ανεξάρτητη διοικητική Αρχή, συμμετέχοντας στη διαβούλευση για τον τεχνικό πάροχο, αναγνωρίζει τη λειτουργία της ΕΡΤ, παρά τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης και την απόφαση του ΣτΕ.

"Οι αρμόδιες Αρχές καλούνται να διασφαλίσουν τις αρχές που διέπουν τη μετάδοση προγραμμάτων, όπως είναι η ελευθερία του λόγου, η πολυφωνία, το δικαίωμα στην ενημέρωση", σημειώνει το ΕΣΡ και υπογραμμίζει ότι "ο πλουραλισμός και η πολυφωνία μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι διασφαλίζεται με την πρόσβαση του χρήστη σε πληθώρα πληροφοριών και περιεχομένου που παρέχουν διαφορετικά μέσα".

Και με σαφήνεια αναφέρει σε άλλο σημείο το Συμβούλιο πως η ΕΡΤ λόγω υποχρεώσεων που πηγάζουν απο το ρόλο της "μπορεί να ζητηθεί να μεταφέρει προγράμματα παρόχων περιεχομένου εκτός διαηωνιστοκής διαδικασίας, όπως πολιτικά κόμματα, συμβάσεις με τρίτους κλπ, και επομένως να πρέπει να χορηγηθεί στην κρατική ραδιοτηλεόραση ένας επιπλέον δίαυλος-πολυπλέκτης αυξάνοντας τους σε συνολικά τρεις".

Κάτι τέτοιο όμως, παρατηρεί το ΕΣΡ, δεν διευκρινίζεται στο κείμενο (για δημόσια διαβούλευση) της ΕΕΤΤ και γι αυτό "κάθε πρόταση για διάρθρωση του συνόλου συχνοτήτων πολυπλεκτών, εκτός αυτών που αναφέρθηκαν για την ΕΡΤ, μπορεί να καταλήξει σε αδιέξοδο"...
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: