7.6.13

Εμπρός της Γης οι ψεκασμένοι...




"Ο Μανώλης (Γλέζος) δεν δείλιασε. Ξανακατέβηκε σε πολλές διαδηλώσεις, απροστάτευτος ξανά"...
24 χρόνια μετά τον νέο με το λευκό πουκάμισο, που είχε στηθεί απέναντι στο τανκ στην πλατεία Τιενανμέν, μια νέα γυναίκα γίνεται σύμβολο της αντίστασης, αυτή τη φορά στην Κωνσταντινούπολη, στα πέριξ της πλατείας Ταχρίρ. Είναι η...
περιβόητη Γυναίκα με τα Κόκκινα......


Το πρόσωπό της δεν φαίνεται καθαρά στις φωτογραφίες, ενώ άγνωστο, μέχρι στιγμής είναι το όνομά της. Τι σημασία έχει;
Η νέα αυτή γυναίκα δεν έχει τα εξωτερικά γνωρίσματα της «ακτιβίστριας». Έχει κατέβει στη διαδήλωση απροστάτευτη, «έλα όπως είσαι». Όταν δέχεται τον ψεκασμό, αιφνιδιάζεται, αλλά δεν δειλιάζει, δεν υψώνει παρακλητικά τα χέρια. Βέβαια, δεν είναι «ηρωίδα κατά λάθος», δεν βρέθηκε τυχαία εκεί που βρέθηκε, όμως σίγουρα δεν ήξερε ότι η εικόνα της θα έκανε το γύρο του κόσμο.
Το Μάρτιο του 2012, στην πλατεία Συντάγματος, στον ίσκιο της ελληνικής Βουλής, Έλληνες ματατζήδες ψέκασαν με χημικά έναν ήρωα της Αντίστασης, τον Μανώλη Γλέζο -κάτι που έπρεπε να οδηγήσει τουλάχιστον σε παραίτηση του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης.

Ο Μανώλης δεν δείλιασε. Ξανακατέβηκε σε πολλές διαδηλώσεις, απροστάτευτος ξανά.
Ένα αόρατο νήμα ενώνει τους επώνυμους και τους ανώνυμους, τις γυναίκες και τους άνδρες, τον ασπρομάλλη αγωνιστή και τους μαχητές των πλατειών. Η περηφάνια της αντίστασης από τη μια, η θρασυδειλία των μισθοφόρων της εξουσίας από την άλλη.
«Όσο και αν μας ψεκάζετε τόσο δυναμώνουμε», λέει το πανό που ζωγράφισαν Τούρκοι διαδηλωτές, με τη γυναίκα τεράστια και τον ψεκαστή-αστυνομικό σε μέγεθος νάνου. Κάθε εξέγερση πλάθει τους μύθους της, με υλικά του ονείρου αλλά και της πραγματικής ζωής.

MediΑ Oasis 

 manier-manier.blogspot.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: