13.6.13

Βράμπετς: «Βάρβαρο και αντιδημοκρατικό το κλείσιμο της ΕΡΤ»...

«Βάρβαρη και αντιδημοκρατική ενέργεια» χαρακτηρίζει σε δηλώσεις του το κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης ο γενικός διευθυντής της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης, Αλεξάντερ Βράμπετς, ενώ σε...
ανάλογο πνεύμα δριμείας κριτικής είναι οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν τόσο το συμβούλιο των συντακτών της όσο και το λεγόμενο «Συμβούλιο κοινού».

Όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της Αυστριακής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης, η ενέργεια αυτή, που έγινε χωρίς να προηγηθεί συζήτηση, είναι «μοναδική στην ευρωπαϊκή ιστορία, είναι πράξη ανευθυνότητας και άκρως αντιεπαγγελματική».

Ακόμα και αν η δημόσια Ραδιοτηλεόραση επαναλειτουργήσει στο άμεσο μέλλον ως ένας νέος φορέας, είναι «αντιεπαγγελματικό και κοντόφθαλμο» να ανασταλεί πλήρως η λειτουργία της, καθώς η αναγέννησή της θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, προσθέτει.

Παρατηρεί ακόμη, πως η ΕΡΤ πρόσκεινταν στο κράτος και τα τελευταία χρόνια είχε μειωθεί η σημασία της, για αυτό και τώρα είναι απαραίτητη η «θετική εξέλιξή της», ωστόσο η αναστολή της λειτουργίας της είναι ο απολύτως λάθος δρόμος.

Στην ανακοίνωσή του, το συμβούλιο συντακτών τονίζει πως οι δημοσιογράφοι της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης δηλώνουν «συγκλονισμένοι» για την «μη δημοκρατική ενέργεια» της ελληνικής κυβέρνησης, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τους εργαζομένους της ΕΡΤ και ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, η δημόσια ραδιοτηλεόραση και η ελευθερία του Τύπου αποτελούν την «υποδομή» της δημοκρατίας, ελλείψει της οποίας απουσιάζει και ο «έλεγχος στους κυβερνώντες», ενώ η περίπτωση της Ελλάδας καταδεικνύει πόσο σημαντική είναι η οικονομική και κομματική ανεξαρτησία, καθώς και η απόσταση από το κράτος, που πρέπει να έχει η δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Προστίθεται ακόμη πως τα πολιτικά κόμματα φροντίζουν πρώτα να τοποθετήσουν τους δικούς τους ανθρώπους σε σημαντικές θέσεις και κατόπιν διαμαρτύρονται για τις υπεράριθμες θέσεις και το υψηλό κόστος της ραδιοτηλεόρασης, για να την καταργήσουν στη συνέχεια πλήρως, χωρίς να θέλουν να γίνει δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συμβουλίου συντακτών, η ελευθερία της γνώμης και η πολυφωνία αποτελούν θεμέλια μιας πλουραλιστικής κοινωνίας, ενώ η ιδιωτικοποίηση ενός ραδιοτηλεοπτικού μέσου εξυπηρετεί εμπορικά συμφέροντα και σίγουρα δεν οδηγεί σε καλύτερη δημοσιογραφία, που μπορεί να ασκήσει έλεγχο στους κυβερνώντες.

Σε ανοικτή επιστολή του, το Συμβούλιο Κοινού της Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης - η επιτροπή πολιτών στην οποία εκπροσωπούνται διάφορες κοινωνικές ομάδες και η οποία συμμετέχει με συμβουλευτικό και εποπτικό χαρακτήρα στη διαμόρφωση του προγράμματός της - ασκώντας δριμεία κριτική στην απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, επισημαίνει τον «κίνδυνο για τη δημοκρατική πορεία και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα» και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της...
spirospero.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: