26.6.13

Εντυπωσιακό ρεκόρ από την Πειραιώς...



Οι ιδιώτες κάλυψαν 1,45 δισ. ή το 17,22% της αμκ των 8,4 δισ.
Στα 4,8 τα warrants.
Συνολικά 4 ξένα funds θα κατέχουν ποσοστά 8% με 9%.
Μετά το 6μηνο θα μπορεί να πωλήσει η BCP με placement...
Απόλυτα επιτυχής - ξεπερνώντας ακόμη και τις θετικότερες προσδοκίες - ήταν η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς όχι μόνο για το...
ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών αλλά και για το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οι ξένοι πενδυτές.
Συνολικά οι ιδιώτες επενδυτές συμμετείχαν με 1,45 δισεκ. ευρώ καλύπτοντας το 17,22% της αμκ των 8,42 δισεκ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του bankingnews.gr. Το απόγευμα θα υπάρξουν και οι επίσημες ανακοινώσεις από τη διοίκηση της τράπεζας.
Χθες ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου και στις 5 Ιουλίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών και των warrants.

Η τράπεζα Πειραιώς κατάφερε να συγκεντρώσει τελικώς 1,45 δισεκ. ευρώ στο πλαίσιο της αμκ.
Τα warrants θα είναι 4,8.
Σημειώνεται ότι για κάθε μια νέα μετοχή θα αντιστοιχεί 1 warrants που θα εμπεριέχει 4,8 νέες μετοχές.
Οι εκτιμήσεις ότι η συμμετοχή των ξένων θα είναι πολύ μεγάλη επιβεβαιώνεται πλήρως.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η συμμετοχή των ξένων στην αύξηση κεφαλαίου συμπεριλαμβανομένων και της Millennium bank BCP και της Societe Generale.
Σημειώνεται ότι η BCP συμμετέχει στην αμκ της Πειραιώς και θα κατέχει το 4,3% με την αίρεση της αποχώρησης αν και εφόσον το αποφασίσει μετά το πέρας εξαμήνου.
Με βάση ορισμένες ενδείξεις η BCP θα αποχωρήσει μετά το 6μηνο δηλαδή αρχές του 2014 από την τράπεζα Πειραιώς, υλοποιώντας placement.
Πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πέραν της BCP Millennium bank που θα κατέχει 4,3% άλλοι 3 ξένοι θα κατέχουν ποσοστά άνω του 1% που σημαίνει αν θεωρητικά εξασκήσουν όλα τους τα warrants θα ελέγχουν ποσοστά άνω του 6% στην τράπεζα Πειραιώς έκαστος.
Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς ήταν ύψους 8,42 δισεκ. ευρώ.
Τα 7,33 δισεκ. είναι τα αρχικά κεφάλαια που είχαν προσδιοριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Τα 570 εκατ προέρχονται από την good ATE και τα 524 εκατ από τις 3 κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, συνολικά 8,42 δισεκ. ευρώ.
Η τράπεζα Πειραιώς με 9,75 δισεκ. ευρώ κεφάλαια ή 8,8 δισεκ. ευρώ tangible book value και RWAs 62,3 δισεκ. ευρώ διαθέτει τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 στο 14,5% στην Ελλάδα και ένα από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.
Το κεφαλαιακό απόθεμα της τράπεζας Πειραιώς είναι πολύ ισχυρό, το μεγαλύτερο στο ελληνικό banking.
Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 6,34 δισεκ. ευρώ προκύπτει P/BV με tangible book value στα 0,72.
Αυτό το P/BV είναι σχετικά λογικό προς οριακά υψηλό ενώ το fair value με βάση τα δεδομένα της Alpha bank που εμφανίζει P/BV 0,6.
Η τράπεζα Πειραιώς διαθέτει 4 στρατηγικά πλεονεκτήματα
1)Θα είναι η τράπεζα με το ισχυρότερο tangible book value στα 8,8 δισεκ. ευρώ στην Ελλάδα και τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
2)Θα είναι η τράπεζα όπου μόνο από μια μείωση των επιτοκίων καταθέσεων 1,5% θα έχει όφελος 750 με 800 εκατ σε ετήσια βάση.
Να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις της Πειραιώς διαμορφώνονται στα 56 δισεκ. ευρώ.
3)Από τις συνέργειες των τραπεζών που συγχωνεύει θα αποκομίσει κέρδη 600 εκατ. ευρώ ετησίως από το 2015.
4)Το ουσιαστικότερο πλεονέκτημα είναι ότι η τράπεζα διαθέτει 76 δισεκ. δάνεια μέρος των οποίων έχει αποκτήσει με μεγάλο discount λόγω υψηλότερων προβλέψεων ειδικά των κυπριακών τραπεζών.
Αν η κατάσταση δεν επιδεινωθεί περαιτέρω όσον αφορά τα προβληματικά δάνεια σε βάθος 2-3 ετών η τράπεζα Πειραιώς θα μετατρέψει τις υψηλές προβλέψεις σε κεφαλαιακό όφελος.

Πέτρος Λεωτσάκος
bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: