27.6.13

Μιχάλης Σάλλας: "Μονόδρομος η αναδιαπραγμάτευση του χρέους"...



crimenet.gr

Μονόδρομο χαρακτηρίζει την αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με βάση τις ρήτρες του Μνημονίου, και τις αλλαγές στη δομή και αρχιτεκτονική της εξυπηρέτησής του, ο πρόεδρος της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας ζητώντας ταυτόχρονα αλλαγές στο...
Μνημόνιο, ώστε τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα να πέσουν για την ανάπτυξη.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο κ Σάλλας αφού επισήμανε ότι φέτος υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος τόνισε ότι το χρέος παραμένει μη βιώσιμο και ως εκ τούτου «η μόνη εναλλακτική πρόταση που απομένει είναι αυτή της αναδιαπραγμάτευσης του, θεσμικά όταν και όπως πρέπει, αξιοποιώντας τις προβλεπόμενες στο τελευταίο Μνημόνιο ρήτρες»

Ο κ. Σάλλας ζήτησε αναπτυξιακή διάσταση στο χειρισμό των πλεονασμάτων που προβλέπεται να δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια, υπογράμμισε τους άξονες πολιτικής που θα οδηγήσουν σε οικονομική ανάκαμψη, ενώ προειδοποίησε ότι η χορήγηση ρευστότητας από τις τράπεζες θα παραμείνει προσεκτική τα επόμενα χρόνια.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται, από πλευράς εικόνας και προσδοκιών, "στο καλύτερο σημείο της τελευταίας 5ετίας. Δεν έχει ξεπεράσει την κρίση, ωστόσο, η επικράτηση του ρεαλισμού στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί μια πολύ θετικότερη εικόνα για την χώρα.
Δημιουργεί την εικόνα μιας χώρας με συνέπεια, αποφασιστικότητα, ικανή να αλλάξει, και πράγματι αλλάζει, το αρνητικό κλίμα που υπήρχε για αυτήν τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν επίσης, οι πρώτες ενδείξεις για σταθεροποίηση της οικονομίας. Απομένουν όμως ακόμα πολλά να γίνουν για την ουσιαστική αναστροφή της οικονομικής πορείας", σημείωσε ο κ. Σάλλας.

Ωστόσο, ο κ. Σάλλας τόνισε ότι υπάρχει ένα σοβαρό εμπόδιο. Το χρέος παραμένει σήμερα στο 156,9% του ΑΕΠ, καθιστώντας σχεδόν απαγορευτική την κάλυψη της ετήσιας εξυπηρέτησής του.

Συνεπώς, υπογράμμισε, αποτελεί σοβαρό εμπόδιο σε κάθε σχεδιασμό για ανάπτυξη ιδιαίτερα στο χώρο της εσωτερικής αγοράς, καθώς η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών επιτυγχάνεται μέσω της μεταφοράς πόρων από την ιδιωτική οικονομία ανατροφοδοτώντας έτσι την ύφεση και την ανεργία.

Εφόσον, λοιπόν, η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους δεν μπορεί ή δεν είναι οικονομικά ορθό και κοινωνικά αποδεκτό, λόγω της ύφεσης, να διασφαλισθεί μέσω μιας ουσιαστικής αύξησης εσόδων από φορολογία ή δεν αρκεί ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών, η μόνη εναλλακτική πρόταση που απομένει είναι αυτή της «αναδιαπραγμάτευσης» του δημόσιου χρέους θεσμικά, όταν και όπως πρέπει, αξιοποιώντας τις προβλεπόμενες στο τελευταίο μνημόνιο ρήτρες για τη ρύθμιση του, σε συνάρτηση με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Ο κ. Σάλλας σημείωσε ότι σαν επιχειρήματα για να πεισθούν οι δανειστές, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τόσο οι αστοχίες του ελληνικού προγράμματος, όσο και ο τρόπος που έγινε το PSI, που ενώ στοίχισε στους μετόχους των τραπεζών περίπου 28 δισ. ευρώ, είχε ελάχιστα οφέλη για τους φορολογούμενους. Ζήτησε δε, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να μην επιβαρύνει το δημόσιο χρέος αλλά το ESM.

Δεν υπάρχουν σχόλια: