4.6.13

ΚΥΠΡΟΣ: Επιβεβαιωτική γεώτρηση με θετικό πρόσημο, αναμένει ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ...



Λευκωσία: Η επιβεβαιωτική γεώτρηση ενδεχομένως να ανεβάσει λίγο τις εκτιμήσεις στο κοίτασμα «Αφροδίτη» του οικοπέδου 12, από 7 σε 8 tcf, προσδοκεί ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Έλληνας, λέει όμως ότι δεν ...
θα έρθει το τέλος του κόσμου σε αντίθετη περίπτωση, καθώς υπάρχει «σχέδιο Β’».

Προσθέτει ότι σε περίπτωση που το κοίτασμα είναι πιο περιορισμένο, η Noble Energy θα προχωρήσει με την εκμετάλλευση άλλου, μικρότερου κοιτάσματος στο θαλάσσιο οικόπεδο 12, ενώ η Κύπρος θα παραμείνει εντός σχεδιασμών σε σχέση με το τερματικό στο Βασιλικό.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Έλληνας αναφέρει εξάλλου ότι η έλευση του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Κύπρο θα συμβάλει θετικά στην κατασκευή του τερματικού, προσθέτει όμως ότι δεν το θεωρεί απαραίτητο στοιχείο για τη βιωσιμότητα του project. Τα κυπριακά αποθέματα από μόνα τους αρκούν, λέει.

Ως προς τον σχεδιασμό των υπολοίπων εταιρειών, ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ αναμένει ότι η Total θα προχωρήσει σε δύο γεωτρήσεις εντός του 2014, ενώ για την ΕΝΙ, λέει ότι είναι πιθανόν να ξεκινήσει στις αρχές του 2015 ή και νωρίτερα.

Συμπληρώνει εξάλλου ότι η τελική επενδυτική απόφαση για το Βασιλικό θα παρθεί στις αρχές του 2016, και όχι στα τέλη του 2015, συμπληρώνει όμως ότι μέχρι τότε θα είναι γνωστή η ποσότητα των κυπριακών κοιτασμάτων, κάτι που θα διευκολύνει τους σχεδιασμούς για το τερματικό.

Ο Χαράλαμπος Έλληνας αναφέρεται και στην μεταστροφή της αντίληψης που υπάρχει στην ΕΕ για την ενεργειακή συνεισφορά της Κύπρου. Λέει ότι υπήρξαν πιέσεις να διοχετευτεί το κυπριακό φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν ήταν σε κάποιες περιπτώσεις ενήμεροι για την εμπλοκή και άλλων εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ, πέραν της Noble. Πλέον, αναγνωρίζεται η Ανατολική Μεσόγειος ως ένας ξεχωριστός ενεργειακός διάδρομος, αναφέρει.

Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια: