16.6.13

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Ραντεβού στο Τελ Αβίβ...

Οταν ο Σάμπι γνώρισε τη Ζωή. 

Η 5ωρη εξέταση που έλιωσε τους πάγους....

Βασίλης Μπόνιος

H ελληνική πρεσβεία του Ισραήλ βρίσκεται κοντά στην πλατεία Yitzhak Rabin στο κέντρο του Τελ Αβίβ.  Εδώ την Παρασκευή  το απόγευμα ο...


επιχειρηματίας κ. Σάμπυ Μιωνής, θα συναντούσε το κλιμάκιο της Προανακριτικής Επιτροπής για την λίστα Λαγκάρντ το οποίο αποτελούσαν οι βουλευτές Γιώργος Καλατζής (ΝΔ) και Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) μαζί με 3 υπαλλήλους της Βουλής.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ήταν εκείνη που επέμενε για την συγκεκριμένη αποστολή-το κόστος της ανέλαβε η ελληνική Βουλή, δηλαδή εμείς-παρά την πρόσφατη πολυσέλιδη  ενορκη κατάθεση  του επιχειρηματία προς την επιτροπή.

Το ραντεβού ήταν για τις 2 το μεσημέρι. Ο κ. Μιωνής, κάτοικος του Ισραήλ τα τελευταία 7 χρόνια, θα έφτανε έγκαιρα στο ραντεβού του. Η ελληνική αποστολή με κάποια καθυστέρηση. Γύρω στις 3 πάρα τέταρτο στην έξοδο των ασανσέρ του 16ου ορόφου που φιλοξενεί την ελληνική διπλωματική αποστολή θα γινόταν οι συστάσεις του επιχειρηματία με το κλιμάκιο από την Αθήνα.

Στη συνέχεια η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα ζητούσε λίγο χρόνο για να οργανωθούν. Στις 3 το απόγευμα είχε διαμορφωθεί κατάλληλα η αίθουσα συσκέψεων και άρχισε η κατάθεση του επιχειρηματία η οποία θα διαρκούσε ως τις 8 το βράδι.

5 ολόκληρες ώρες για ένα σενάριο συνομωσίας που αναζητούσε ίχνη αλήθειας εκεί που δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με το σενάριο πίσω από τον λογαριασμό των 550 εκατ. ευρώ με το όνομα Μαρία Παντελή, κρυβόταν η Μαργαρίτα Παπανδέου.

Τουλάχιστο 3 (σχεδόν αυταπόδεικτοι) μύθοι κρύβονται σ΄αυτή την πρόταση. Ο πρώτος μύθος ήθελε την Μαρία Παντελή ανύπαρκτο πρόσωπο. Το συνομωτικό μυαλό ήθελε τα αρχικά Μ.Π. , να αντιστοιχούν στο όνομα Μαργαρίτα Παπανδρέου. Αυτός ο μύθος κατέρρευσε όταν η Μαρία Παντελή (ολόσωμη) εμφανίστηκε στην Βουλή των Ελλήνων. (Εδωσε μάλιστα και συνέντευξη στο Κουρδιστό Πορτοκάλι.)

Ο δεύτερος μύθος είναι ότι δεν πρόκειται καν για εναν καταθετικό λογαριασμό. Στην ουσία επρόκειτο για το άθροισμα πολλών λογαριασμών θεματοφυλακης  αποθεματικών αμοιβαίων κεφαλαίων ύψους  560 εκατ. Δολλαριων της εταιρείας  επενδυτικής διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων CM Advisors Ltd., της οποίας  διευθύνων σύμβουλος, υπήρξε ο κ. Μιωνής και η οποία ανοίκει στην Ελβετική τράπεζα EFG International.

Ο τρίτος μύθος ήταν ότι η Μαργαρίτα Παπανδρέου δεν είχε ποτέ καμία σχέση.

-Δεν γνωρίζω τον κ. Παπανδρεου, ουτε καν συγγενείς του τρίτου βαθμού! Οποιος υποστηρίζει, πως η Μαργαρίτα Παπανδρέου συνδέεται με αυτά, είναι ανεύθυνος.  Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν  το όνομά της και με έβαλαν στη μέση για να κερδίσουν όλοι. Ενας νεαρός Εβραίος, επιτυχημένος επιχειρηματίας, ήταν ότι  έπρεπε για να χτισθεί η ιστορία. Το μόνο που δεν είπαν είναι ότι έριξα το Ντισκάβερι...» θα πει στο κλιμάκιο ο κ. Μιωνής.

Η κατάθεση ξεκίνησε με επιθετική διάθεση από μέρους της κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία διαμαρτυρήθηκε γιατί ο κ. Μιωνής τους κουβάλησε στο Ισραήλ.

Ο επιχειρηματίας υπερασπίστηκε την επιλογή του περνώντας στην αντεπίθεση χωρίς ν΄ανέβουν ιδιαίτερα οι τόνοι.

-Είμαι ο μόνος που μίλησα από την πρώτη στιγμή, δεν κρύφτηκα. Εστειλα αυτοκλητα  υπόμνημα και όταν κανείς δεν του έδωσε σημασία, απο μόνος μου ζήτησα να καταθεσω δια ζωσης,  Εσείς μάλλον θα πρέπει να μου ζητήσετε συγνώμη για όσα αφήνατε να διαρρέουν γύρω από το ονομά μου.  Εγώ το μόνο που έκανα ήταν να ασκήσω το δικαίωμα που μου έδινε ο νόμος να μην βρίσκομαι στην ίδια αίθουσα με πρόσωπα που είναι αρνητές του Ολοκαυτώματος, στο οποίο έχουν χαθεί μέλη της οικογένειάς μου. Υπήρχαν μέλη της επιτροπής που περιφρόνησαν τους λόγους που επικαλεστηκα και πριν απο δέκα μέρες αποδείχτηκε πόσο δίκιο είχα. Νομίζω ότι μου οφείλετε μια συγνώμη..."
Η κ. Κωνσταντοπούλου δεν ζήτησε συγνώμη.

Ενα μεγάλο μέρος της κατάθεσης στράφηκε γύρω από την φιλική σχέση του κ. Μιωνή με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Στ. Παπασταύρου. Τόσο η κ. Κωνσταντοπούλου, όσο και ο κ. Καλατζής ζητούσαν να μάθουν λεπτομέρειες ακόμη και για τα ταξίδια του κ. Παπασταύρου-τον οποίο ο κ. Μιωνής για προσωπικούς λόγους έκανε για ένα συγκεριμένο διάστημα πληρεξούσιο δικηγόρο του σε λογαριασμό ύψους 5,3 εκατ. δολλαρίων προκειμένου αν χρειαστεί, να μπορέσει να τον διαχειριστεί.

Ο κ. Μιωνής τους είπε ότι δεν τον αφορούν τα υπηρεσιακά ταξίδια του κ. Παπασταύρου, ενώ λόγω της φιλικής σχέσης, εχουν συχνή επικοινωνία και πληροφορείται ο ένας τα ταξίδια του άλλου.

Παρα τις λίγες στιγμές έντασης, στην  διάρκεια της κατάθεσης οι τόνοι ήταν χαμηλοί και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι κατά κάποιο τρόπο έλιωσαν οι πάγοι στην σχέση του επιχειρηματία με την κ. Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι είχαν δημιουργηθεί εξαιτίας του σεναρίου συνομωσίας που είχε αναπτυχθεί γύρω από το όνομα του επιχειρηματία.

Απο την αρχη σχεδον της κατάθεσης, ο κ. Μιωνής ζήτησε να σεβαστούν το  sabbat –εβραικό Σάββατο. (Το Ισραήλ έχει καθιερώσει ένα μικρό «Σαββατοκύριακο», που ξεκινάει την Παρασκευή το μεσημέρι και ολοκληρώνεται το βράδυ του Σαββάτου…) και να τελειώσουν στις 7 μμ.
 Η κ. Κωνσταντοπούλου σ΄αυτό το σημείο δεν έκρυψε την δυσφορία της-είναι γνωστές οι εξαντλητικές ανακρίσεις της που έχουν βγάλει πολλές φορές από τα ρούχα του τον κ. Μαρκογιαννάκη. Παρά την αργία του sabbat, ο κ. Μιωνής κατέθεσε μέχρι τις 8μμ.
Πέντε ολόκληρες ώρες κράτησε το "διπλό" μεταξύ Κωνσταντόπουλου και Μιωνή.

Οπως ήταν αναμενόμενο η κατάθεση του κ. Μιωνή απεκάλυψε την πραγματική διάσταση του “λογαριασμού των 550 εκατ. της Μαρίας Παντελή” και γκρέμισε την σχετική θεωρία συνομωσίας. Δεν ήταν παρά μια συνέχεια του αυτόκλητου υπομνήματος του επιχειρηματία που εστάλη από τον ίδιο στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής και της ένορκης κατάθεσης του στον πρόξενο, πριν δυο εβδομάδες.

Οσο για την κ. Κωνσταντοπούλου παρά το κόστος της συγκεκριμένης αποστολής και την επιμονή της σε ένα σενάριο συνομωσίας, δεν έχουμε παρά να της αναγνωρίσουμε εργατικότητα και αφοσίωση στο έργο της-κάτι που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει όλους τους εθνοπατέρες και εθνομητέρες μας. Την προσήλωση στο έργο της αναγνώρισε στο τέλος και ο επιχειρηματίας κ. Μιωνής ο οποίος για 5 ώρες υπέστη την εξαντλητική ανάκριση της Ζωής… Από άτομο φιλικό στον κ. Μιωνή, πληροφορηθήκαμε ότι ο επιχειρηματίας  δεν αντιπάθησε την κ. Κωνσταντόπουλου, αντιθέτως, θεώρησε ότι είναι ένας έξυπνος και εργατικός άνθρωπος, που όμως έχει παρασυρθεί σε μια απίθανη σεναριολογία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: