13.6.13

Στη Βουλή το πραξικοπηματικό λουκέτο στην ΕΡΤ...



Στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αναμένεται να τεθεί από τα κόμματα το χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών που ανέλαβαν τα κόμματα για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία έκλεισε εν μία νυκτί η ΕΡΤ

Η...
Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ κατέθεσε πρόταση νόμου με την οποία καταργούνται από τότε που ίσχυσαν αφενός η από 11/6/2013 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που εκδόθηκε κατά παράβαση του άρθρου 44 παρ.1 του Συντάγματος και αφετέρου η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό με αριθμό OIK.02/11.6.2013 «Κατάργηση της δημόσιας επιχείρησης "Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΡΤ Α.Ε.)"», η οποία εκδόθηκε βάσει εξουσιοδότησης παρασχεθείσας από την ως άνω Πράξη. Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, «αποκαθίσταται η υπηρεσία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, η απρόσκοπτη και συνεχής λειτουργία της οποίας επιβάλλεται από το άρθρο 15 του Συντάγματος, η δημοκρατική ανάγκη για αντικειμενική ενημέρωση και ποιοτικά προγράμματα, αλλά και από αδήριτους εθνικούς λόγους ενημέρωσης και ψυχαγωγίας των απομακρυσμένων περιοχών και του εγκατεσπαρμένου νησιωτικού χώρου, καθώς και των πολλών εκατομμυρίων Ελλήνων μεταναστών - ομογενών σε όλα τα σημεία του ορίζοντα».



Από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ έχουν καταθέσει κοινή πρόταση νόμου για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης προχώρησαν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες, με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή.



Η Βουλή τελεί εν αναμονή του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τη νέα ΕΡΤ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και προβλέπει τη «δημιουργία νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα που θα φέρει την ονομασία ΝΕΡΙΤ ΑΕ (Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ιντερνετ, Τηλεόραση)».



Ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης ερωτηθείς χθες από δημοσιογράφους για το χρονοδιάγραμμα συζήτησης των προτάσεων νόμου των κομμάτων απάντησε πως «θα γίνει ότι ορίζει ο Κανονισμός».



Η πρόταση ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ



Στην κοινή τους πρόταση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αναφέρουν ότι η υποστολή της δημόσιας ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής «σημαίας» της χώρας, την οποία κάθε Έλληνας και Ελληνίδα έζησε τραυματικά, και την ενέγραψε στην συνείδησή του με το μαύρο χρώμα που έπεσε ξαφνικά και βάναυσα στις τηλεοπτικές οθόνες, δεν συνιστά σε καμία περίπτωση την αναγκαία αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, ούτε περιλαμβάνεται σε οποιαδήποτε από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, ούτε εξυπηρετεί οποιαδήποτε εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη. «Η κατάργηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και η παύση της λειτουργίας της για έστω και μία στιγμή είναι απαράδεκτη, η δε συνέχιση της παύσης αυτής, έστω και για μικρό διάστημα, θα είναι καταστροφική και για την διεθνή εικόνα της χώρας μας» αναφέρεται στην πρόταση νόμου με την οποία οι βουλευτές των δύο κομμάτων εισηγούνται ουσιαστικά να κληθεί η Βουλή να αναιρέσει αναδρομικά και από τη στιγμή ισχύος τους κάθε νομοθετική διάταξη ή διοικητική πράξη με την οποία καταργήθηκε η ΕΡΤ Α.Ε, σημειώνοντας πάντως ότι «δεν κλείνει το θέμα της αναγκαίας αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ, τίθεται όμως στην μόνη εύλογη και συνταγματική βάση».





Ανεξάρτητοι Έλληνες



Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με δική τους πρόταση νόμου ζητούν την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου καταγγέλλοντας ότι «παραβιάστηκε για πολλοστή φορά η παρ.1 του άρθρου 44 του Συντάγματος, αφού το Υπουργικό Συμβούλιο χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις που τίθενται από την εν λόγω διάταξη, δηλ. έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, υπέβαλε πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία δυστυχώς ο τελευταίος αποδέχτηκε». «Καθίσταται γεγονός αναμφισβήτητο, ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν συνέτρεχε έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, ώστε να είναι συνταγματικά επιτρεπτή η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.



Εάν και εφόσον η τρικομματική Κυβέρνηση ήθελε να εξορθολογίσει τη λειτουργία της ΕΡΤ ΑΕ είχε κάλλιστα τη δυνατότητα να προβεί στις προσήκουσες για τον εξορθολογισμό της ενέργειες, ενόσω η ΕΡΤ ΑΕ βρισκόταν εν λειτουργία, ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της Πρότασης Νόμου των Ανεξάρτητων Ελλήνων.





Οι τροπολογίες του ΚΚΕ



Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε τέσσερις πανομοιότυπες τροπολογίες σε όλα τα νομοσχέδια που εκκρεμούν στη Βουλή (Κτηματολόγιο, Νοσοκομείο Ντυνάν, Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, ΕΛΤΕ) προτείνοντας την άρση των συνεπειών της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ενώ και η Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζήτησε την άμεση διεξαγωγή συζήτησης στην Ολομέλεια.



«Η κυβέρνηση με την απαράδεκτη διαδικασία των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου εξέδωσε νέα Πράξη που δίνει τη δυνατότητα στους υπουργούς, ερήμην της Βουλής, να αποφασίζουν κατάργηση ή συγχώνευση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών», αναφέρει στην επιστολή της η κ. Παπαρήγα και καταγγέλλει και την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε αμέσως μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταργείται η ΕΡΤ «πετώντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους και παραδίνοντας τον τομέα της ενημέρωσης στα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών».



Πηγή: kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: