2.6.13

Τουρκία: Κράτησαν οι διαδηλωτές παρά τη βίαιη καταστολή...



LIVE Eικόνα...
"Εγιναν 939 συλλήψεις σε διάφορες πόλεις. Ορισμένοι από τους συλληφθέντες έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι", είπε ο Γκιουλέρ σε δημοσιογράφους.

Με βάση τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού, που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, μόλις 79 άνθρωποι έχουν...
τραυματιστεί. Ωστόσο οι περισσότερες εκτιμήσεις για τον αριθμό των τραυματιών αναφέρουν πάνω από 1.000 άτομα.

Οι περισσότεροι τραυματισμοί σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Πολλοί από τους τραυματίες αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα από την ρίψη χημικών, ακόμα και από ελικόπτερο.

Διαβάστε επίσης: Σκηνικό γενικευμένης εξέγερσης στην Κωνσταντινούπολη

Σφοδρότατα επεισόδια έλαβαν χώρα και στην συνοικία Τουναλί της πρωτεύουσας Άγκυρας, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές άναψαν φωτιές, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και χημικών προκειμένου να απωθήσουν ολιγομελείς ομάδες νεαρών που πέταξαν πέτρες προς το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι βίαιες συμπλοκές καλύπτονται κυρίως από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Οι πληροφορίες από πηγές διαδηλωτών για 4 νεκρούς δεν έχουν επιβεβαιωθεί, καθώς δεν υπάρχει ενημέρωση από τις επίσημες αρχές.

Το Σάββατο, κατά την δεύτερη ημέρα των ταραχών, χιλιάδες διαδηλωτές διέσχισαν τη γέφυρα του Βοσπόρου για να ενωθούν με τους υπόλοιπους στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις, από την Άγκυρα και τη Σμύρνη μέχρι την Αττάλεια. Στο Ντιγιαρμπακίρ, Κούρδοι βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν.

Οι διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησαν τη Δευτέρα μετά την κοπή δέντρων από το πάρκο της πλατείας για την ανέγερση εμπορικού κέντρου και ξενοδοχείου. Μετεξελίχθηκαν σε κύμα διαμαρτυρίας κατά της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν και του ισλαμιστικού κόμματός του «Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη»

Παρέμβαση Γκιουλ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ απηύθυνε έκκληση να επικρατήσει η «λογική» και η «ηρεμία»

«Πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα απέναντι στις διαδηλώσεις αυτές, οι οποίες έχουν προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις», τόνισε ο τούρκος Πρόεδρος καλώντας την αστυνομία να ενεργήσει «με μέτρο».

Απτόητος ο Ερντογάν

Ο τούρκος πρωθυπουργός, ζήτησε το Σάββατο από τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες και έκανε λόγο για εξτρεμιστές.

«Ζητώ από τους διαδηλωτές να σταματήσουν αμέσως τις διαμαρτυρίες για να μην προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στους επισκέπτες, τους περαστικούς και τους καταστηματάρχες», ανέφερε Ερντογάν, που δεν δείχνει να πτοείται από τις καταγγελίες για υπέρμετρη βία των αρχών και από τους εκατοντάδες τραυματισμούς διαδηλωτών.

«Η αστυνομία ήταν εκεί χθες, εκεί είναι σήμερα και εκεί θα είναι αύριο γιατί η πλατεία Ταξίμ δεν μπορεί να είναι ένας τόπος όπου οι εξτρεμιστές θα κάνουν ό,τι θέλουν», πρόσθεσε διαβεβαιώνοντας ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί «την ασφάλεια των ανθρώπων και των περιουσιών τους».

«Κάθε τέσσερα χρόνια διεξάγουμε εκλογές και η χώρα αυτή κάνει την επιλογή της. Αυτοί που έχουν πρόβλημα με την πολιτική της κυβέρνησης μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους στα πλαίσια του νόμου και της δημοκρατίας. Ζητώ από τους διαδηλωτές να δώσουν αμέσως ένα τέλος στις πράξεις αυτές», ανέφερε ο τούρκος πρωθυπουργός σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο τούρκος πρωθυπουργός κατέστησε επίσης σαφές ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση του νέου οικιστικού σχεδίου στην περιοχή, το οποίο αποτέλεσε την αιτία για τις διαδηλώσεις.

Διεθνείς αντιδράσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε ανησυχία για τον μεγάλο αριθμό τραυματιών στις συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές στην Τουρκία.

Το Ευρωκοινοβούλιο και η Διεθνής Αμνηστία διαμήνυσαν ότι ανησυχούν για την υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας.

Η Βρετανία κάλεσε επίσης την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη για να δηλώσουν την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές στην Τουρκία.

 tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: