4.6.13

Θα μπλοκάρουν την Τετάρτη τα πλοία...

Για να εξοφλήσουν οι πλοιοκτήτες τα δεδουλευμένα στους ναυτεργάτες
Παρέμβαση σε πλοία εταιρειών που οφείλουν δεδουλευμένα σε ναυτικούς, θα πραγματοποιήσουν το πρωί της Τετάρτης τα ναυτεργατικά σωματεία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της ΠΝΟ, θα βρίσκονται από τις 6 το πρωί στα...
λιμάνια, προκειμένου να πιέσουν τις εταιρείες για την εξόφληση των οφειλών, ενώ υπήρξαν και απόψεις να μη φύγει κανένα πλοίο που χρωστά σε εργαζόμενους.
Ναυτικοί, μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, κατήγγειλαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από τον Οίκο Ναύτου για την κοινωνική ασφάλιση, ότι πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες εξακολουθούν να οφείλουν δεδουλευμένα και ότι σε κάποιους συναδέλφους τους καταβάλλονται εξάμηνες επιταγές, που όμως τις περισσότερες φορές είναι ακάλυπτες, με αποτέλεσμα να γίνεται νέος διακανονισμός της οφειλής με την εταιρεία και το πρόβλημα να διογκώνεται.

Επίσης, ανέφεραν ότι το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, ενώ γνωρίζει ότι πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες οφείλουν δεδουλευμένα, δίνει δρομολογήσεις σε πλοία με επιδοτούμενες άγονες γραμμές και εξέφρασαν την απορία τους πώς σε ένα τέτοιο γνωμοδοτικό όργανο υπάρχουν μέλη εκπρόσωποι ακτοπλοϊκών εταιρειών που ψηφίζουν και λαμβάνονται αποφάσεις.

«Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν εργαζόμενοι, είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα, που να είναι απλήρωτοι» τόνισε σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης και σημείωσε ότι στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τους ακτοπλόους, το υπουργείο ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Ο κ. Μουσουρούλης τόνισε ότι το υπουργείο καταλαβαίνει πως διανύουμε μία δύσκολη περίοδο που αποτυπώνεται και στα οικονομικά των εταιρειών, αλλά αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για να μην πληρώνονται οι εργαζόμενοι και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα υπάρξουν, θα μπορέσει να αντιληφθεί και εκείνη την κρισιμότητα των στιγμών.

Πάντως, το μεσημέρι, όπως έγινε γνωστό, ο εκπρόσωπος της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, συμφώνησε να καταβάλει τα χρήματα στα 11 μέλη του πληρώματος του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Θεόφιλος» που είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και να λήξει συναινετικά η δικαστική διένεξη μεταξύ των δύο πλευρών. Το πλοίο θα μεταφερθεί αύριο στο Πέραμα για ετήσιες επισκευές και σύντομα αναμένεται η επαναδρομολόγησή του.

Στο μεταξύ, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία συνάντηση μεταξύ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και των πλοιοκτητών για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στην ακτοπλοϊα και την ποντοπόρο. Το μοναδικό ναυτεργατικό σωματείο που έχει υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας είναι της Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: