15.6.13

«Ζυμώσεις» για την ελληνική «Ελιά»...

Έντονες διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για την δημιουργία μιας νέας παράταξης της κεντροαριστεράς στην οποία θα ενταχθούν το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά χωρίς όμως να διαλυθούν.
Το πρότυπο του...
νέου φορέα θα είναι η ιταλική «Ελιά» στην οποία, αν οι συζητήσεις ολοκληρωθούν με επιτυχία, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα συμμετέχουν ως συνιστώσες μαζί με άλλους μικρότερους σχηματισμούς της κεντροαριστεράς αλλά και προσωπικότητες που σήμερα δεν είναι ενταγμένες σε κάποιο κόμμα.
Στις άτυπες διαβουλεύσεις συμμετέχουν βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ τα οποία παραλλήλως με τις μεταξύ τους συζητήσεις προσπαθούν να πείσουν τους κυρίους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη να προχωρήσουν στην ίδρυση της παράταξης της κεντροαριστεράς.
Σήμερα και αύριο Κυριακή έχουν προγραμματιστεί πολλές συζητήσεις και δείπνα στα οποία «κύριο πιάτο» θα είναι η ελληνική «Ελιά».
Οι εμπνευστές του σχεδίου με τους οποίους συνομίλησε το protothema.gr, και οι οποίοι επί του παρόντος θέλουν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, επικαλούνται μετρήσεις οι οποίες δείχνουν ότι ο νέος σχηματισμός θα συγκεντρώσει περίπου το 15% του εκλογικού σώματος και -με τα σημερινά δεδομένα- θα είναι ο βασικός διεκδικητής για να αναδειχθεί τρίτο κόμμα μετά τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι οργανωτές του σχεδίου δημιουργίας του νέου ενωτικού σχήματος όλων των «συνιστωσών» της ελληνικής κεντροαριστεράς εππισημαίνουν ότι επικεφαλής του νέου σχήματος δεν θα είναι ο κ. Βενιζέλος, ούτε ο κ. Κουβέλης.
Οι δύο βασικοί υποψήφιοι να ηγηθούν της ελληνικής «Ελιάς» είναι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, οι οποίοι -σύμφωνα με τα πρόσωπα που σχεδιάζουν το νέο φορέα της κεντροαριστεράς- έχουν δώσει δείγματα γραφής της πολιτικής τους σκέψης και κυρίως θεωρούνται πρόσωπα άφθαρτα και χωρίς κομματικές εξαρτήσεις που μπορούν να εμπνεύσουν τους ψηφοφόρους και να σηματοδοτήσουν το πολιτικά νέο.

Τι θα κάνουν Βενιζέλος - Κουβέλης
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τις προθέσεις του οποίου έχουν βολιδοσκοπήσει οι εμπνευστές της δημιουργίας της ελληνικής «Ελιάς» φέρεται θετικός στο ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός του στην ενιαία παράταξη της κεντροαριστεράς. Άλλωστε ο κ. Βενιζέλος έχει απευθύνει πολλές φορές πρόσκληση συμπόρευσης και εκλογικής συνεργασίας στη ΔΗΜΑΡ, παρά το γεγονός ότι ο κ. Κουβέλης έχει τοποθετηθεί αρνητικά.
Με την ίδια λογική, ο κ. Κουβέλης τηρεί αρνητική στάση στο σχέδιο δημιουργίας ενιαίας παράταξης της κεντροαριστεράς και φιλοδοξεί να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της ΔΗΜΑΡ θεωρώντας ότι όσο το ΠΑΣΟΚ αποδυναμώνεται εκείνος ενισχύεται.
Οι βουλευτές που μεθοδεύουν την ίδρυση της «Ελιάς» ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι η ενιαία παράταξη της κεντροαριστεράς θα προχωρήσει ακόμη κι αν ο κ. Κουβέλης επιμείνει να μην συμμετέχει η επίσημη ΔΗΜΑΡ στον ενωτικό φορέα.
Το σχέδιο είναι να συμπορευτούν κάτω από την ομπρέλα της ενωτικής κεντροαριστερής παράταξης όλα τα κόμματα που τοποθετούνται στον πολιτικό χώρο μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εάν πάντως μέσα στις τρεις επόμενες ημέρες οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης δεν απαντήσουν θετικά αποφασίζοντας την επίσημη συμμετοχή των κομμάτων τους στην «Ελιά», ίσως κάποιοι προχωρήσουν στην ανακοίνωση της ενιαίας παράταξης της κεντροαριστεράς», επισημαίνει πρόσωπο που ηγείται των εξελισσόμενων πολιτικών διεργασιών...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: