11.6.13

Νέο «ντιλ» ή…

www.tokarfi.gr
Νέο «ντιλ» ή…Τα πράγματα σοβάρεψαν. Ή, αλλιώς, τα ψέματα τελείωσαν. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένο άλλο να κάνει πλάτες στον Σαμαρά για να πουλά «ιστορίες επιτυχίας» και άλλα ευφάνταστα σενάρια. Το Κίνημα στήριξε την ...
κυβέρνηση της ΝΔ για να αποφύγει η Ελλάδα τον γκρεμό. Και το διασφάλισε. Αν όμως η κυβέρνηση δεν αλλάξει πορεία, η χώρα θα καταστραφεί.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το πολιτικό σύστημα έχει απονομιμοποιηθεί. Οι πολίτες διαβάζουν κάθε εβδομάδα στον Τύπο προκλητικές ρυθμίσεις για τους λίγους και φόρους για τους πολλούς. Η αίσθηση της αδικίας και του μάταιου απειλεί την κοινωνική συνοχή. Τα άκρα δεν είναι προ των πυλών, είναι στο κέντρο του πολιτικού συστήματος.

Είναι αδιανόητο το Μέγαρο Μαξίμου να πουλά «ιστορίες επιτυχίας» την ώρα που ο υπουργός Εργασίας μπλοκάρει πρόγραμμα για την προστασία οικογενειών που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο. Είναι αδιανόητο να πουλά «ιστορίες επιτυχίας» ενώ απειλείται ακόμα και η συμφωνία για τον ΟΠΑΠ.

Η αποχώρηση των Ρώσων από τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ ήταν απλώς η σταγόνα που έσπασε το χάρτινο πύργο των μεταρρυθμίσεων. Όχι, μεταρρυθμίσεις δεν μπόρεσε να κάνει η κυβέρνηση, ούτε αποκρατικοποιήσεις κλάδων που θεωρούνται φιλέτα. Δηλαδή, πού να έρθουν και τα δύσκολα...

Η κατάσταση χθες παραλίγο να ξεφύγει. Το χρηματιστήριο γνώρισε μεγάλη πτώση, ενώ σενάρια για επιστροφή στη δραχμή είδαν ξανά το φως της δημοσιότητας. Και η κυβέρνηση το μόνο που μπόρεσε να αντιτάξει ήταν το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Στο ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκάλεσε σύσκεψη. Κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πλέον κανένα λόγο να στηρίζει μια αδιέξοδη πολιτική. Ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να επιλέξει τώρα: νέα συμφωνία με ανασχηματισμό ή πολιτικές εξελίξεις.

Οι εκλογές δεν είναι μονόδρομος. Μπορεί να αναζητηθεί νέα λύση για νέα κυβέρνηση από την υπάρχουσα Βουλή. Όπως έγινε και το Νοέμβριο του 2011. Και πάλι τότε το ΠΑΣΟΚ τόλμησε. Αυτή τη φορά, αν η ΝΔ δεν θελήσει να αναλάβει τις ευθύνες της, το Κίνημα θα καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, με μία μόνο προϋπόθεση: να μην αμφισβητηθεί η θέση της χώρας στο ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τη λύση. Αυτό που δεν είναι διατεθειμένο πλέον να κάνει το Κίνημα είναι να συντηρεί το αδιέξοδο της συντηρητικής πολιτικής και της εικονικής πραγματικότητας που προσπαθούν να πλάσουν ορισμένοι γύρω από τον πρωθυπουργό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ζητήσει από τον Αντώνη Σαμαρά να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Φώτη Κουβέλη, ενώ είναι ανοιχτός να μιλήσει και με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων της Αριστεράς. Πίστευε και πιστεύει ότι η συγκυρία απαιτεί συστράτευση.

Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις και για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς. Στην Ιπποκράτους έλεγαν χθες ότι «ξέρουμε πως θα κατηγορηθούμε πάλι για εκβιασμό. Αλλά δεν είναι εκβιαστής όποιος απλώς θέλει να τηρηθεί μια συμφωνία που καταπατήθηκε. Εκβιασμός πλέον είναι η συνέχιση του αδιεξόδου».

«Βάζαμε πλάτες για να δούμε αποτελέσματα. Αν δεν υπάρχουν αποτελέσματα, δεν έχουν νόημα και οι πλάτες», λένε συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ας το πάρουν, λοιπόν, στην κυβέρνηση όπως θέλουν. Τελεσίγραφο για την αλλαγή πολιτικής είναι. Τελεσίγραφο για να αποφευχθεί η κατάρρευση της κυβέρνησης σε λίγους μήνες. Γιατί, με την ίδια πολιτική, οι εκλογές θα έρθουν σύντομα ως μονόδρομος.

Ενώ τώρα ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να επιλέξει αλλαγή πορείας, ή να δώσει την ευκαιρία σε άλλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και την ευθύνη να δώσουν λύση, να δοκιμάσουν τα προγράμματά τους στην πραγματικότητα ή να αποκαλυφθούν πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εκ τους ασφαλούς κατάκτηση της εξουσίας.

Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και η ευκαιρία όμως, για όσους μπορέσουν να κοιτάξουν μακριά, δεν είναι μικρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: