9.6.13

"Μόνο ένα κίνημα θα μας σώσει"...

Ο Βρετανός μαρξιστής μιλάει για τα κινήματα της Κερατέας και των Σκουριών...
Για τις αιτίες της ελληνικής κρίσης, τις Σκουριές και το παράδειγμα προς μίμηση της Κερατέας μιλά σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο Βρετανός μαρξιστής Άλαν Γουντς.

Ο...
κ. Γουντς εκτιμά ότι «η ελληνική κρίση είναι μέρος της γενικότερης κρίσης του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου καπιταλισμού, καθώς όπως είχε πει ο Λένιν ο καπιταλισμός σπάει στον πιο αδύναμο κρίκο που μέχρι πρότινος ήταν η Ελλάδα».

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, ο κ. Γουντς δεν αποκλείει η χώρα μας να εξωθηθεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη. Όμως αυτό δεν θα έσωζε απολύτως τίποτα, καθώς, όπως λέει, «η δραχμή μπορεί να πέσει σαν βράχος οδηγώντας σε τρομακτική ύφεση, ανάλογη με αυτή στη Γερμανία το 1923. Παραμένοντας από την άλλη στο ευρώ, η Ελλάδα θα υπομείνει την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, ενδεχομένως και για δεκαετίες».

Όσο για τον αν πιστεύει ότι οι Σκουριές πρέπει να ακολουθήσουν το νικηφόρο παράδειγμα της Κερατέας, δηλώνει: «Γνωρίζω ότι οι κάτοικοί τους αγωνίζονται γενναία για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους ενάντια στους ξένους ληστές και στην ελληνική κυβέρνηση, που είναι η τοπική αντιπροσωπεία των ξένων τραπεζιτών και μονοπωλίων.

Η κυβέρνηση καταφεύγει στη βάναυση αστυνομική καταστολή εναντίον των ανθρώπων της. Είναι γενναία όταν επιτίθεται εναντίον άοπλων διαδηλωτών. Αλλά όταν πρόκειται για την τρόικα και τα ξένα μονοπώλια, έρπει δειλή. Το παράδειγμα της Κερατέας αποδεικνύει ότι οι μαζικές δράσεις και αντιδράσεις μπορούν να στεφθούν με επιτυχία. Το συμπέρασμα είναι σαφές. Μόνο ένα μαζικό κίνημα μπορεί να σώσει την Ελλάδα. Αλλά για να πετύχει χρειάζονται ένα αληθινό επαναστατικό πρόγραμμα και ηγεσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: