25.6.13

Βούτσης: Καμιά πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση...



Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δώσει πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, τονίζει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Ούτε κατά διάνοια. Και να θέλαμε να το κάναμε η κοινωνία η ίδια δεν...
δίνει τέτοια πίστωση χρόνου και εμείς θα κινηθούμε με τις εντολές της κοινωνίας» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, εκτιμά ότι «το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι θα συνεχιστεί η υλοποίηση της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής». «Νομίζω ότι η αρχή του τέλους για αυτή την κυβέρνηση έχει δύο χαρακτηριστικά: Το πρώτο είναι ότι έχουν επιλεγεί οι υπουργοί με μοναδικό προσόν την λεγόμενη αποφασιστικότητα σε κρίσιμα υπουργεία. Μόνο που αυτή η αποφασιστικότητα μετριέται με το κατά πόσο είναι αποφασισμένοι να "σπάσουν αυγά", όπως λένε, επί της ουσίας δηλαδή να χυθεί καινούργιο αίμα με απολύσεις, με περιοριστικές πολιτικές και μείωση δαπανών σε κρίσιμους τομείς. Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό της νέας κυβέρνησης».

Σε ερώτηση αν αναφέρεται σε συγκεκριμένα υπουργεία, ο Ν. Βούτσης απαντά «βεβαίως, στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας, Δικαιοσύνης, σε πλήθος υπουργείων όπου το κύριο χαρακτηριστικό είναι να συνεχιστεί η υλοποίηση αυτής της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτική, που ως συνταγή βεβαίως έχει καταδικαστεί και από τους διεθνείς οργανισμούς ως λάθος. Δεν τους ενδιαφέρει όμως αυτό...».

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «καρτέλ συμφερόντων», αναφέροντας πως «το δεύτερο χαρακτηριστικό της κυβέρνησης είναι ότι αποτελεί ένα ανοικτό καρτέλ εξουσίας των δύο παραδοσιακών κομμάτων του δικομματισμού, ένα καρτέλ συμφερόντων με εσωκομματική ματιά, του οποίου οι αντοχές πιστεύω ότι θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες γιατί η πίεση και από τις εναπομείνασες κοινωνικές βάσεις των δύο κομμάτων θα είναι συντριπτικές το επόμενο διάστημα σε σχέση με τα μείζονα θέματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών».

Όσον αφορά στις εκλογές και αν τις βλέπει να γίνονται σύντομα, αναφέρει ότι «αυτό μπορεί να γίνει αλλά και μπορεί να μην γίνει. Σίγουρα τους είχαν δώσει εντολές να μην γίνουν εκλογές στην Ελλάδα πριν τις γερμανικές εκλογές. Αυτό είναι ένα πρώτο όριο όπως φαίνεται. Από εκεί και πέρα η πίεση από τον κόσμο θα είναι πολύ μεγάλη, η μομφή είναι συνεχής από την πλευρά της κοινωνίας, αλλά δεν νομίζω ότι ιδρώνει το αυτί τους».

Τέλος, σε ερώτηση αν πιστεύει πως αν η τρόικα ζητήσει νέα μέτρα, η νέα κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τα περάσει με κάποιον διαφορετικό τρόπο ή με την πολιτική που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση, απαντά: «με τον ίδιο και χειρότερο. Αυτό εννοούσα με την «αποφασιστικότητα» που σας είπα. Είναι προφανές ότι ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει ασμένως τον ρόλο –παρά το σύνταγμα και έξω από το σύνταγμα– για κινητικότητα και απολύσεις 12.000 δημοσίων υπαλλήλων στο ορατό διάστημα. Άρα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα θα προωθήσουν τις ίδιες πολιτικές. Ο Αδωνις Γεωργιάδης πώς νομίζετε ότι θα κλείσει την «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ; Με περαιτέρω ηλεκτρονική συνταγογράφηση ή και με μείωση των δαπανών για την υγεία όταν οι χρόνοι θα είναι τόσο ασφυκτικοί;».

 ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: