3.6.13

Συγκέντρωση έξω από το γραφείο του Ερντογάν στην Πόλη...

Ανδρέας Μπελεγρής
Έξω από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού στην περιοχή Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη συγκεντρώνονται αυτή την ώρα χιλιάδες διαδηλωτές που ξεκίνησαν νωρίτερα από την πλατεία Ταξίμ ενώ από την πλευρά της η αστυνομία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στο σημείο.

Οι ...
Τούρκοι βγήκαν ξανά στους δρόμους έπειτα από τα σφοδρά επεισόδια και της νύχτας, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Έρντογαν.

Η ηρεμία που επικρατούσε το πρωί δεν διήρκησε πολύ και από το μεσημέρι η κατάσταση στην Άγκυρα είναι ξανά «εκρηκτική».

Σύμφωνα με μαρτυρία που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η αστυνομία προχώρησε στη ρίψη των δακρυγόνων όταν περίπου 1.000 διαδηλωτές, κυρίως νεολαίοι, κινήθηκαν προς τις γραμμές των αστυνομικών στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι φωνάζοντας «Ταγίπ παραιτήσου».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε ότι επεισόδια σημειώθηκαν και στην Κωνσταντινούπολη, ενώ δεκάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί και στην πλατεία Ταξίμ, την ώρα που ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας ανακοίνωσε επίσημα τον πρώτο νεκρό από τις διαδηλώσεις. 

Πρόκειται για τον 20χρονο Μεχμέτ Αϊβαλίτας, μέλος σοσιαλιστικής οργάνωσης στην Τουρκία έχασε τη ζωή του χθες, όταν παρασύρθηκε από ένα ταξί, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Άγκυρα. Ο Ιατρικός Σύλλογος, κατέστησε υπεύθυνη για το θάνατό του την τουρκική κυβέρνηση, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του πως η πολιτική εξουσία «επιχειρεί να εμποδίσει βίαια τους ειρηνικούς διαδηλωτές, τους οποίους αποκαλεί πλιατσικολόγους, ενώ κάνει εμφυλιοπολεμικές εκκλήσεις με δηλώσεις της μορφής “κρατάμε με δυσκολία στα σπίτια του το 50%”».

Εν τω μεταξύ, η Συνομοσπονδία των Ενώσεων του Εργαζόμενων στο Δημόσιο της Τουρκίας (KESK), ανακοίνωσε προειδοποιητική 48ωρη απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη, 4 και 5 Ιουνίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων τεσσάρων ημερών.

«Η κρατική τρομοκρατία ενάντια στις μαζικές διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα έδειξε για ακόμη μία φορά την εχθρότητα της κυβέρνησης του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης προς τη δημοκρατία», αναφέρεται σε δήλωση της Συνομοσπονδίας, η οποία συνενώνει 240.000 μέλη 11 συνδικάτων.


Η Τουρκία έζησε χθες μία ακόμη νύχτα ταραχών και επεισοδίων. Οι διαδηλωτές σε πολλές πόλεις να κατέκλυσαν τους δρόμους, έστησαν οδοφράγματα και ήρθαν σε σύγκρουση με την αστυνομία, η οποία όπως αποτυπώνεται σε πολλά βίντεο συνεχίζει την ωμή βία.

Στα πιο σοκαριστικά βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, φαίνονται άοπλοι διαδηλωτές να χτυπιούνται από τους αστυνομικούς και πολλοί από αυτούς να φέρουν πληγές στο σώμα και το πρόσωπο. Ακτιβιστές ανέφεραν ότι η αστυνομία έριχνε εσκεμμένα δακρυγόνα από κοντινή απόσταση στους διαδηλωτές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να τραυματιστούν...
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: