21.6.13

ΣτΕ: Αμεση λειτουργία της Δημόσιας τηλεόρασης...


Με την απόφαση αναστέλλει εν μέρει την Κοινή Υπουργική Απόφαση...
Υπέρ της αρχής της συνεχούς λειτουργίας της ΕΡΤ τάχτηκε την Πέμπτη, το Συμβούλιο Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, που συνεδρίασε αυθημερόν και υπό την προεδρία του αποχωρούντος σε...
επτά ημέρες προέδρου της Κωνσταντίνου Μενουδάκου. Με μια απόφαση-σταθμό το ΣτΕ ανέστειλε εν μέρει την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ΕΡΤ, που ξεσήκωσε θύελλα πολιτικών αντιδράσεων και διέρρηξε τη συνοχή της κυβέρνησης. Η απόφαση αναστολής τάχτηκε εναντίον του μαύρου και επιχείρησε να διαφυλάξει τα δικαιώματα ανθρώπων και άψυχων αντικειμένων ενός φορέα της ΕΡΤ Α.Ε, ο οποίος θεωρείται από το ΣτΕ ως καταργημένος. Στέλνουν και ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην εκτελεστική εξουσία, αφού απαιτούν άμεση λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Με ψήφους 4-1 και με τη μειοψηφία της συμβούλου, Μ. Καραμανώφ να τάσσεται υπέρ της αναστολής ολόκληρης της κυβερνητικής απόφασης το ΣτΕ περιέγραψε πολύ συγκεκριμένα πως πρέπει να λειτουργεί ο νέος μεταβατικός φορέας, που θα αντικαταστήσει την πρώην ΕΡΤ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος, που επιβάλλει «την τήρηση της συνεχούς λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εν όψει του ιδιαίτερου ρόλου που επιφυλάσσει ο νομοθέτης στην δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η 11σέλιδη απόφαση καταλήγει: «Συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος συναπτόμενοι με την ομαλή λειτουργία της ανωτέρω δημόσιας υπηρεσίας που επιβάλλουν την συνέχιση της παροχής ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών υπηρεσιών μέχρι την ίδρυση του νέου φορέα».

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αναθέτει στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και υφυπουργό στον πρωθυπουργό καθώς και στον ειδικό διαχειριστή «να λάβουν τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα περιλαμβανομένης και της πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού, για την εκ μέρους μεταβατικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα μετάδοση στο συντομότερο δυνατό χρόνο του αναγκαίου προγράμματος ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων, καθώς και να εκτελούνται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση κάθε είδους δικαιωμάτων και συμφερόντων που ανάγονται στον κύκλο δραστηριοτήτων της καταργηθείσης ΕΡΤ Α.Ε».

Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς με αυτή την παράγραφο το ΣτΕ κάνει ένα βήμα παραπέρα και στα δικαιώματα των εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ. Με αυτή την άποψη συντάσσεται και ο πρόεδρος του ΣτΕ Κων. Μενουδάκος, ο οποίος παραδεχόταν σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τα ξημερώματα χτες ότι με αυτή τη φράση το ανώτατο δικαστήριο επιδιώκει να διαφυλάξει την περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η οποία είναι πράγματι ανυπολόγιστη και ιστορικής αξίας.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί αναφορά, στη σελίδα 7 της απόφασης, ότι «γεννώνται αμφιβολίες αν τελικά το ΣτΕ δεν πρέπει να επιληφθεί και των εργασιακών της», γεγονός που εκτιμάται ως ανοικτό παράθυρο για το μέλλον να κριθούν και τα εργασιακά των υπό απόλυση εργαζομένων.

Η κυρία Καραμανώφ στο κείμενο της μειοψηφίας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η κατάργηση του νομικού προσώπου της ΕΡΤ χωρίς την ταυτόχρονη ίδρυση νέου αντίστοιχου φορέα συνεπάγεται βλάβη, που είναι αμφίβολο αν θεραπευτεί. Πιθανολογείται ανεπανόρθωτη βλάβη των εργαζομένων με την εκτέλεση της ανατεθείσης στην ΕΡΤ Α.Ε δημόσιας υπηρεσίας επομένως συντρέχει περίπτωση αναστολής εκτελέσεως της προσβαλλομένης πράξης στο σύνολο της». Η επόμενη δικαστική μάχη για την ΕΡΤ θα δοθεί τον Σεπτέμβριο με την αίτηση ακύρωσης.

Η συνεδρίαση της πενταμελούς Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, που ήταν και η αυλαία του κ. Μενουδάκου μετά από 41 χρόνια δικαστικής καριέρας, ήταν πολύωρη, σε φορτισμένο κλίμα συγκίνησης και εξελίχτηκε αργά το βράδυ σε μια συνάντηση παλιών φίλων, που ένιωθαν πάντως ότι ήταν μέρος της ιστορίας. Ολα τα μέλη της Επιτροπής προέρχονταν από το Ε΄ τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου και είχαν συνεργαστεί επί μια τουλάχιστον δεκαετία...
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: