5.6.13

Λογοκρίθηκε το «μεγάλο κίτρινο παπάκι»...



Μπορεί εκ πρώτης όψεως η φράση «μεγάλο κίτρινο παπάκι» να μην έχει πολιτική σημασία, έπεσε όμως θύμα λογοκρισίας στην Κίνα. Οι αρχές απαγόρεψαν τις συγκεκριμένες λέξεις στο Sina Weibo, το αντίστοιχο twitter στη χώρα.
Η...
λογοκρισία σημειώθηκε μετά την κυκλοφορία στο διαδίκτυο ενός φωτομοντάζ της διάσημης φωτογραφίας του 1989, που απεικονίζει έναν πολίτη να σταματά την πορεία τεσσάρων τανκς στην πλατεία Τιενανμέν, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της αιματηρής καταστολής της εξέγερσης. Στην επίμαχη φωτογραφία, τα άρματα μάχης έχουν αντικατασταθεί από τέσσερα γιγάντια κίτρινα παπάκια.
Η ιδέα για το φωτομοντάζ προέκυψε από το έργο ενός ολλανδού καλλιτέχνη, ένα γιγάντιο κατακίτρινο παπάκι από πλαστικό, που εκτίθεται στο λιμάνι του Χονγκ Κονγκ και έχει αναπαραχθεί και σε άλλες κινέζικες πόλεις, προκαλώντας μια πολεμική για πιθανή έλλειψη εγχώριας δημιουργικότητας. Άμεσα, οι λέξεις «μεγάλο κίτρινο παπάκι» προστέθηκαν στη λίστα με τις αναζητήσεις που μπορεί να αφορούν τα γεγονότα στην Τιενανμέν και έχουν λογοκριθεί, όπως «4 Ιουνίου 1989», «κερί» κ.α.
Τιενανμέν 1989, REUTERS/Arthur Tsang Τιενανμέν 1989, REUTERS/Arthur Tsang Η φωτογραφία του 1989 έγινε σύμβολο της αιματηρής καταστολής του κινήματος των κινέζων φοιτητών, που πνίγηκε στο αίμα στις 4 Ιουνίου του ίδιου έτους. Οι διαμαρτυρίες είχαν ξεκινήσει τον Απρίλιο, κατά της κυρίαρχης ελίτ στην Κίνα ζητώντας δικαιώματα και δημοκρατία αλλά και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
Παρά τις αρχικές προσπάθειες συκοφάντησης από το κινέζικο καθεστώς που προσπάθησε να εμφανιστεί ότι κάνει κάποιες παραχωρήσεις, οι διαμαρτυρίες κέρδισαν μαζική υποστήριξη. Όσο φούντωνε το κίνημα,  η καταστολή εντάθηκε και κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος στις 20 Μαΐου. Στρατεύματα κινητοποιήθηκαν και από τη νύχτα της 3ης Ιουνίου, έως νωρίς το πρωί της 4ης Ιουνίου, ο στρατός με τανκς μπήκε στην Τιενανμέν αφήνοντας πίσω εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: