17.6.13

Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Τσεχίας λόγω σκανδάλου...

Την παραίτησή του αναγκάζεται να υποβάλει ο Τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Νεκάς, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε για απάτη και κατασκοπία και στο οποίο εμπλέκεται η στενότερη συνεργάτιδά του.
Η παραίτηση του Τσέχου πρωθυπουργού αναμένεται να...
βάλει τη χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια περίοδο αβεβαιότητας καθώς, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, ολόκληρη η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παραιτηθεί τώρα, ενώ αναμένεται να υπάρξει «παζάρι» μεταξύ του κυβερνητικού συνασπισμού, της αντιπολίτευσης και του προέδρου προτού υπάρξει νέα κυβέρνηση.

Ο Νεκάς παραιτήθηκε μερικές ημέρες αφότου ο εισαγγελέας κατηγόρησε την επικεφαλής του γραφείου του, Γιάνα Νάγιοβα, για δωροδοκία μελών του κοινοβουλίου και για διαταγή κατασκοπείας.

Το σκάνδαλο έχει προσωπικά στοιχεία για τον πρωθυπουργό, διότι ένας από τους στόχους παρακολούθησης, σύμφωνα με τους δικηγόρους, ήταν η σύζυγός του, Radka.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν γνώριζε τίποτα για την παρακολούθηση, όμως οι κατηγορίες ήταν τόσο «τοξικές» που ο συνασπισμός του άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα συνεχίσει να τον στηρίζει.

«Θα παραιτηθώ από τη θέση του πρωθυπουργού αύριο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις που πραγματοποίησε με το κόμμα του και με τους ηγέτες των άλλων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σημείωσε επίσης πως το κόμμα του θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, της οποίας θα ηγείται κάποιος άλλος, η οποία θα έχει τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι τις προγραμματισμένες εκλογές του επόμενου έτους. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτό το σχέδιο μπορεί να βρει αρκετή στήριξη στη βουλή της χώρας...
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: