15.6.13

Κουβέλης: «Εάν ο Σαμαράς επιλέγει τις εκλογές, ας αναλάβει την ευθύνη»...




Εμείς δεν θέλουμε εκλογές...
«Εμείς δεν θέλουμε εκλογές. Εάν ο κ. Σαμαράς επιλέγει τις εκλογές με τον τρόπο που οδηγεί τα πράγματα ας αναλάβει αυτός την ευθύνη», δηλώνει ο  Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στο Associated Press, σχετικά με το λουκέτο της ΕΡΤ.
Αντίθετα, όπως επισημαίνει, αυτό που επιλέγει η ΔΗΜΑΡ «είναι να...
ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο», ωστόσο τονίζει ότι η αντοχή της κυβέρνησης «εξαρτάται και από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και πρωτίστως από το μεγαλύτερο κόμμα, τη ΝΔ και από τον πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά».



Η συνέντευξη, όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΔΗΜΑΡ:





Ως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα επιδιώξετε να πάει η χώρα σε εκλογές;



Εμείς δεν επιλεγούμε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Αντίθετα, εκείνο που επιλέγουμε είναι να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο, ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό, που έχει σχέση με την έξοδο από την οικονομική κρίση και βεβαίως με ότι αυτό θετικά μπορεί να αντανακλά στην ελληνική κοινωνία. Όμως, η αντοχή της κυβέρνησης εξαρτάται όχι μόνο από την Δημοκρατική Αριστερά, εξαρτάται και από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και πρωτίστως από το μεγαλύτερο κόμμα, την ΝΔ και από τον πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά. Το θέμα των τριβών έχει σχέση όχι μόνο με το ζήτημα της ΕΡΤ, έχει σχέση με συνολικότερα ζητήματα τα οποία έχουν αναδειχθεί ως ζητήματα διαφορετικών απόψεων, αλλά και αντιθέσεων που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Εμείς θέλουμε να υπάρχει ο κοινός πολιτικός τόπος , να υπάρχει ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου, να υπάρχει ο σεβασμός μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ακριβώς για την επιτυχία του κυβερνητικού έργου. Δεν είναι κατά συνέπεια δική μας επιλογή να οδηγήσουμε τη χώρα σε εκλογές αλλά δεν είναι και επιλογή μας να μην αντιμετωπισθούν όλα αυτά τα ζητήματα που αποτελούν μεγέθη διαφορετικών και αντιθέτων απόψεων.













Πιστεύετε ότι υπάρχει μια μέση λύση, ένας συμβιβασμός που μπορεί να βρεθεί με τον κ. Σαμαρά αυτή την στιγμή και ποιος είναι αυτός; Eχετε κάποιο plan b το οποίο έχετε καταθέσει και σχεδιάζετε;



Έχω πει από την πρώτη στιγμή, όταν διατύπωνα και την έντονη διαφωνία μου αναφορικά με εκείνο που μας ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς την προηγούμενη Κυριακή, ότι δηλαδή θα κλείσει την ΕΡΤ: Η ΕΡΤ έχει ανάγκη εξορθολογισμού, έχει ανάγκη αναδιαρθρώσεων, αλλά πρέπει η ΕΡΤ να είναι ανοιχτή, πρέπει να ανοίξει η ΕΡΤ και βεβαίως να προωθηθούν όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που πράγματι θα αντιμετωπίζουν υπαρκτές προβληματικές καταστάσεις στο χώρο της δημόσιας τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.







Δηλαδή κάτι που είχε ακουστεί να κλείσει η ΕΡΤ και να ανοίξει σε 10 ημέρες με κάποιες απολύσεις, αυτή η ενδιάμεση λύση υπάρχει;



Όχι, για εμάς δεν υπάρχει αυτή η λύση ως ενδεχόμενη συμβιβαστική λύση. Εκείνο που για μας υπάρχει είναι το άνοιγμα της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Να λειτουργήσουν κανονικά και βεβαίως χωρίς καθυστέρηση να προωθηθούν οι αναδιαρθρώσεις. Δεν πρόκειται μόνο για μετακινήσεις υπαλλήλων, δημοσιογράφων, τεχνικών. Πρόκειται για ένα συνολικότερο ζήτημα που έχει σχέση με την ανάγκη του εξορθολογισμού της λειτουργίας του κρατικού ραδιοφώνου και της κρατικής τηλεόρασης.





Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης που από ό,τι φαίνεται πάρθηκε μονομερώς, υπάρχει η πιθανότητα να τεθεί σε κίνδυνο η θετική τροχιά που έχει μπει η χώρα και το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές μας ;



Εκείνο που πιστεύω είναι ότι το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και γενικότερα της αντιμετώπισης όλων των θεμάτων που έχουν σχέση με τις υποχρεώσεις της χώρας θα τεθούν σε κάποιο κίνδυνο εάν δεν εξασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της κυβέρνησης. Γι αυτό επαναλαμβάνω ότι εμείς δεν θέλουμε εκλογές. Εάν ο κ. Σαμαράς επιλέγει τις εκλογές με τον τρόπο που οδηγεί τα πράγματα ας αναλάβει αυτός την ευθύνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: