7.6.13

Ερντογάν: Επεισόδια έγιναν και στην Ελλάδα. Ποιος αντέδρασε;...

crimenet.gr
Δεν φαίνεται να αλλάζει στάση για τα θλιβερά επεισόδια που συγκλονίζουν την Τουρκία τα τελευταία 24ωρα ο Ταγίπ Ερντογάν, παρά την έντονη κριτική που του ασκήθηκε σε διεθνές επίπεδο, για την υπερβολική βία που μεταχειρίστηκαν οι τουρκικές αρχές.

Ο ...
πρωθυπουργός της Τουρκίας θεωρεί επίθεση εναντίον της λαϊκής βούλησης θεωρεί τις διαδηλώσεις, όπως είπε κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη, καταγγέλοντας μια μεγάλη εκστρατεία παραπληροφόρησης, ενώ συνέκρινε τις ταραχές στην Τουρκία, με αυτές στην Βρετανία, την Γαλλία και την Ελλάδα.

«Υπάρχει τρομερή παραπληροφόρηση και μεγάλη εκστρατεία ψεμάτων από τα social media», υποστήριξε ο Ερντογάν κατά την διάρκεια ημερίδας με θέμα τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Κων/λη και αναφερόμενος στους διαδηλωτές τόνισε ότι «δεν υπάρχει συνομιλητής».

Μέχρι σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριζε ότι οι διαδηλωτές στοχεύουν την εξουσία του κυβερνώντος κόμματος, ενώ τους έχει χαρακτηρίσει «πλιατσικολόγους» και «τρομοκράτες». Σήμερα πρόσθεσε άλλον έναν ισχυρισμό. Αναφέρθηκε στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει πριν από λίγο καιρό για την απομάκρυνση των αντρών του ΡΚΚ από την Τουρκία και τη σταδιακή επίλυση του Κουρδικού και είπε ότι μεταξύ των διαδηλωτών «υπάρχουν και αυτοί που δεν επιθυμούν την επίλυση».

«Εδώ και δέκα χρόνια εργαζόμαστε για την άρση των εμποδίων σχετικά με τις ελευθερίες» είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι «η κυβέρνηση τηρεί ίσες αποστάσεις προς όλους τους χώρους, τις εθνοτικές και θρησκευτικές ταυτότητες».

«Όποιος θέλει να ζητήσει λογαριασμό από την κυβέρνηση, να το κάνει στις κάλπες», είπε και τόνισε: «Δεν θα δεχθούμε επίθεση εναντίον της λαϊκής βούλησης».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε πως «κατά τις διαμαρτυρίες (σ.σ. του κινήματος Occupy) Wall Street είχαν σκοτωθεί 17 άτομα. Παρόμοιες διαδηλώσεις και επεισόδια έχουν γίνει στη Βρετανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και πολύ πιο έντονα στην Ελλάδα», και διερωτήθηκε: «Ποιες ήταν οι αντιδράσεις απέναντι σε αυτά;»

Επίθεση κατά της ΕΕ

Ο Ερντογάν άσκησε ευθεία κριτική και απέναντι στην ΕΕ λέγοντας ότι «η Τουρκία με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι έτοιμη, με μερικές ρυθμίσεις για ένταξη στην ΕΕ». Τόνισε ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να προβαίνει στα αναγκαία βήματα ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τη δημοκρατία» και επεσήμανε ότι «αυτό όμως που έχει σημασία είναι η απόφαση που θα λάβει η ΕΕ σχετικά με την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εμπόδια» που προβάλει η ΕΕ.

«Προϋπόθεση για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων είναι να έχουν ανοίξει τα κεφάλαια 23 και 24 που σχετίζονται με τη δικαιοσύνη, αλλά λόγω των εμποδίων της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης που διευκολύνεται στη στάση της αυτή από την ΕΕ, εμποδίζεται η Τουρκία να ανοίξει τα κεφάλαια αυτά» είπε.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι «την τελευταία δεκαετία δεχθήκαμε πολλές αντιδημοκρατικές επιθέσεις και το κόμμα μας απειλήθηκε με κλείσιμο. Δεν βγάλαμε όμως τους οπαδούς μας στους δρόμους» και αναφερόμενος στις επιθέσεις αυτές, είπε «όλες έχουν διαφορετικό περιτύλιγμα, αλλά είδαμε ότι ο σκοπός ήταν πάντα ο ίδιος. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε απέναντι σε τέτοιες επιθέσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: