25.6.13

Στα βαθιά με νέα πρόσωπα και εκπλήξεις...


Με τη φιλοδοξία να κάνει στέρεα τα βήματα για την έξοδο από την κρίση αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση. Δημόσιο, έσοδα, φοροδιαφυγή και αποκρατικοποιήσεις, ζητήματα άμεσης προτεραιότητας.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα, που...
περιλαμβάνει αρκετά νέα ονόματα αλλά και εκπλήξεις, καλείται από το απόγευμα κιόλας, λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία των νέων μελών του που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις δώδεκα και μισή το μεσημέρι, να ασχοληθεί με τα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα και η επίλυση των οποίων συνδέεται απολύτως με την πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα, που αποτελείται από 42 μέλη (31 από τη ΝΔ και 11 από το ΠΑΣΟΚ), έχει πλέον και «πράσινο χρώμα», καθώς είναι εμφανής η παρουσία του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που πιστοποιείται και από την παρουσία του ίδιου του προέδρου του κόμματος κ. Ευ. Βενιζέλου στη θέση του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών.

Το κυβερνητικό σχήμα αποτυπώνει, επίσης, και τη βούληση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου να μοιράσουν τους ρόλους αλλά και τις ευθύνες σε μία κατ' εξοχήν κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, με την τρόικα να περιμένει -εδώ και τώρα- αποτελέσματα σε σειρά τομέων, όπως είναι το Δημόσιο, τα έσοδα, η φοροδιαφυγή και οι αποκρατικοποιήσεις.

Ο ανασχηματισμός, που ανακοινώθηκε λίγο μετά τις εννέα το βράδυ, έκρυβε αρκετές εκπλήξεις, απόπειρα ορισμένων συμβιβασμών, αλλά και προσπάθεια συγκερασμού απόψεων που υπάρχουν μέσα και στα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέκυψε για πρώτη φορά είναι μία «καθαρή» πολιτική συμμαχία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων που κατά το παρελθόν συγκρούστηκαν λυσσαλέα στο πεδίο της πολιτικής.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς με τις επιλογές του κατέδειξε ότι εμπιστεύεται απολύτως τη βασική ομάδα των υπουργών που είχε και στο προηγούμενο σχήμα (βλ.: Γ. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη), ενώ παράλληλα τόλμησε να δοκιμάσει σε κρίσιμα πόστα νέα πρόσωπα (βλ.: Κυρ. Μητσοτάκη και Αδ. Γεωργιάδη). Ωστόσο, στο πεδίο των υπουργών και υφυπουργών επιχείρησε να καλύψει και τις εσωκομματικές του ανάγκες, τοποθετώντας εκπροσώπους από όλες τις τάσεις της ΝΔ (βλ.: Μ. Βαρβιτσιώτη, Γ. Ανδριανό, Γ. Μιχελάκη).

Ηπια τακτική
Ο κ. Ευ. Βενιζέλος ακολούθησε μία πιο ήπια τακτική και απέφυγε τις μεγάλες εκπλήξεις, πλην ίσως της μη υπουργοποίησης του κ. Π. Κουκουλόπουλου. Τοποθέτησε σε θέσεις υπουργών δύο προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τους κ. Χρυσοχοΐδη και Μανιάτη, ενέταξε στην κυβέρνηση τη μετριοπαθή κ. Φ. Γεννηματά, πρότεινε (και ο κ. Σαμαράς απεδέχθη) τον κ. Π. Καψή, ένα πρόσωπο ήπιων τόνων αλλά και γνώστη των θεμάτων, για την ΕΡΤ και διατήρησε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον κ. Θ. Τσαυτάρη, πρόσωπο για το οποίο θετική γνώμη έχει και ο κυβερνητικός του εταίρος.

Πριν το κυβερνητικό σχήμα λάβει την τελική του μορφή, υπήρξαν έντονο παρασκήνιο και αρκετές «καραμπόλες». Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορούσε κυρίως την τοποθέτηση του κ. Δημ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Αμυνας και το αίτημα που ο ίδιος υπέβαλε προκειμένου να δημιουργηθεί και δεύτερη θέση αντιπροέδρου.

Από νωρίς χθες το πρωί, όταν ο κ. Αβραμόπουλος πληροφορήθηκε από τον κ. Σαμαρά την πρόθεση του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να οριστεί ο κ. Βενιζέλος αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών και ότι ο ίδιος μετακινείται στο υπουργείο Αμυνας ζήτησε να αναλάβει επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς μετέφερε το θέμα στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος -επικαλούμενος και τη διεθνή πρακτική στις κυβερνήσεις συνεργασίας- αρνήθηκε. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε ξανά τηλεφωνικά με τον κ. Αβραμόπουλο και προσπάθησε να τον μεταπείσει, κάτι που έγινε αργά χθες το απόγευμα. Παράλληλα με αυτό το θέμα ο κ. Σαμαράς διαχειριζόταν τη μετακίνηση του κ. Παναγιωτόπουλου.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αρχικά του προτάθηκε το υπουργείο Υγείας, το οποίο και απέρριψε ο μέχρι εκείνη την ώρα υπουργός Αμυνας. Ως δεύτερη πρόταση προέκυψε το υπουργείο Εσωτερικών και μετά τη δεύτερη άρνηση, οι κ. Σαμαράς και Παναγιωτόπουλος κατέληξαν στο υπουργείο Πολιτισμού.

Το υπουργείο Εργασίας
Εμπλοκή παρ' ολίγον να υπάρξει και με το υπουργείο Εργασίας, με δεδομένο ότι ο κ. Βενιζέλος δεν επιθυμούσε να συνεχίσει ο κ. Βρούτσης, κάτι που είχε επισημάνει στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια και των δύο μυστικών συναντήσεων που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο στο σπίτι του κ. Σαμαρά στην Κηφισιά. Ωστόσο, ύστερα από παρέμβαση του κ. Στουρνάρα, αποφασίστηκε τελικά να μην υπάρξει αλλαγή. Αργά χθες το βράδυ υπήρξε πρόβλημα με την κ. Σ. Βούλτεψη, η οποία και παραιτήθηκε πριν καν ορκιστεί (!!) και ύστερα από εντολή του πρωθυπουργού ο κ. Δημ. Σταμάτης επικοινώνησε με την κ. Ζ. Μακρή και την όρισε νέα υφυπουργό Υγείας. Αίσθηση προκάλεσε η συμμετοχή του κ. Γ. Ανδριανού στην κυβέρνηση και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που χαρακτήρισαν την κίνηση αυτή (όπως και την τοποθέτηση του κ. Μπέζα) ως «άνοιγμα» του πρωθυπουργού στο «καραμανλικό μπλοκ».

Από το νέο κυβερνητικό σχήμα, πάντως, πολλές ήταν και οι απουσίες «γαλάζιων στελεχών», με πρώτη εκείνη του κ. Μ. Βορίδη, ο οποίος για δεύτερη φορά μένει εκτός κυβέρνησης.

Επίσης, χωρίς χαρτοφυλάκιο έμειναν προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ, όπως είναι οι κ. Ευρ. Στυλιανίδης και Ανδρ. Λυκουρέντζος.

Εντονο παρασκήνιο και αρκετές «καραμπόλες» πριν το κυβερνητικό σχήμα λάβει την τελική του μορφή. Η θέση του Δ. Αβραμόπουλου, η μετακίνηση του Π. Παναγιωτόπουλου και η παραμονή του Γ. Βρούτση
Παραιτήθηκε χθες το βράδυ, πριν ορκιστεί, η Σοφία Βούλτεψη και νέα υφυπουργός Υγείας ορίστηκε η Ζέττα Μακρή

Γιάννης Σαραντάκος
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: