2.6.13

Λέει ΟΧΙ στο κούρεμα, ο Στουρνάρας...


Σε αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσει τα δύο «κλειδιά» για την άρση των δημοσιονομικών βαρών που είναι η διαγραφή από το χρέος των 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η...
επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων, έχει αποδυθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο την έξοδο στις αγορές το 2014 και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», ο κ. Στουρνάρας θέτει στις κατ’ιδίαν συζητήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους δύο καυτά και καθοριστικά για την πορεία της οικονομίας θέματα.

Το πρώτο έχει να κάνει με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης με αναδρομική ισχύ και όχι από το 2014, όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό σχέδιο, πράγμα που θα μειώσει αυτόματα το χρέος ως προς το ΑΕΠ πάνω από 20 μονάδες.

Το δεύτερο αφορά την ενεργοποίηση της ρήτρας της συμφωνίας του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους με συνδυασμό εργαλείων όπως είναι η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, η μείωση των επιτοκίων, αλλά και η παροχή ακόμη μεγαλύτερης περιόδου χάριτος. Σε μία τέτοια περίπτωση η μείωση της δημόσιας δαπάνης για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων θα συμπιέσει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ, πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα να υποχωρήσουν σημαντικά και οι πιέσεις των αγορών.

Τα μηνύματα από τις βολιδοσκοπήσεις προς την πλευρά των Ευρωπαίων είναι ενθαρρυντικά με την πλειοψηφία των εταίρων μας να τάσσονται υπέρ του να δοθεί χείρα βοηθείας ως «ανταμοιβή» και επιβράβευση των δύσκολων και με βαρύ πολιτικό και κοινωνικό κόστος ενεργειών της κυβέρνησης.

Πάντως μέχρι στιγμής έχει αποκλειστεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τη μορφή της ονομαστικής μείωσής του μέσω «κουρέματος» του επίσημου τομέα, ενδεχόμενο που απορρίπτεται από την πλειοψηφία των κρατών - μελών της Ευρωζώνης , ενώ και η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι ένα τέτοιο θέμα θα προκαλούσε οικονομικές και πολιτικές παρενέργειες και θα αμαύρωνε την εικόνα της χώρας στην Ε.Ε. και στις διεθνείς αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: