6.6.13

Κορυφώνει τις κινητοποιήσεις η ΠΝΟ...

Για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων των ναυτεργατών...
Συνεχίζει και κορυφώνει την συνδικαλιστική της παρέμβαση για την διεκδίκηση των οφειλομένων δουλευμένων αποδοχών των Ελλήνων ναυτεργατών και γενικότερα για την διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, επαναβεβαιώνει...
αμετάκλητα η ΠΝΟ, με ανακοίνωση την Πέμπτη. Η διοίκηση της Ομοσπονδίας συνεδριάζει το πρωί, για να καθορίσουν τη στάση τους.

Φωτογραφία αρχείου: Σπύρος Τσακίρης Φωτογραφία αρχείου: Σπύρος Τσακίρης
Η Ομοσπονδία καταγγέλλει "την πρωτοφανή στάση της κρατικής εξουσίας και της εργοδοσίας οι οποίοι με απαράδεκτο, αδικαιολόγητο και εξοργιστικό τρόπο προσπάθησαν να λυγίσουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν φτάσει σε σημείο απόγνωσης και εξαθλίωσης οι ίδιοι και οι οικογένειές τους αφού δεν έχουν πληρωθεί δεδουλευμένες αποδοχές πολλών μηνών και δεν μπορούν στοιχειωδώς να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις ελάχιστες και βασικές βιοτικές τους ανάγκες".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΝΟ, "Οι απειλές περί άσκησης ποινικών διώξεων σαφώς και δεν πρέπει να έχουν αποδέκτη τους απλήρωτους επί μήνες εργαζόμενους και τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους αλλά θα πρέπει να στρέφονται ενάντια σε αυτούς που δημιούργησαν ή και καλύπτουν με την στάση τους το όλο πρόβλημα".

Επίσης, την Πέμπτη, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία θα συναντηθεί με το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην ακτοπλοΐα.

Την Τετάρτη, από το πρωί, επικράτησε ένταση και κυκλοφοριακό κομφούζιο στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς η ΠΝΟ πραγματοποίησε παρέμβαση σε πλοία εταιρειών, που οφείλουν δεδουλευμένα στα πληρώματα, με αποτέλεσμα δύο πλοία να καθυστερήσουν τον απόπλου τους.

Μετά από εντολή του πρωθυπουργού στον αρμόδιο υπουργό ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, να γίνει ότι είναι δυνατόν για να φύγουν τα πλοία από τον Πειραιά, το απόγευμα της Τετάρτης άρχισαν να εκτελούνται κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων που ήταν μπλοκαρισμένα από τις κινητοποιήσεις.

Το απόγευμα της Τετάρτης μετέβη στο λιμάνι εισαγγελέας, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων, τους προειδοποίησε ότι είναι επιστρατευμένοι και ότι θα πρέπει να σταματήσουν τη συνδικαλιστική παρέμβαση στα πλοία.

«Η πολιτική επιστράτευση δεν έχει καμία σχέση με τις οφειλές δεδουλευμένων. Αν θέλετε μπορείτε να μας συλλάβεται» απάντησαν τα στελέχη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Από το 2010 δεν έχει υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση εργασίας για τα πλοία της Αδριατικής και από το 2011 για τις γραμμές του Αιγαίου.
Τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) έχουν ζητήσει μείωση 10% των αποδοχών των ναυτικών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, καθώς και να επανεξεταστεί το θέμα του ειδικού επιδόματος της άγονης γραμμής και των εξπρές δρομολογίων.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: