10.6.13

Σταδιακή άρση του παγώματος των πλειστηριασμών...

Έντονες διεργασίες πραγματοποιούνται στο παρασκήνιο μεταξύ των επιτελών του υπουργείου Ανάπτυξης, των εκπροσώπων της τρόικας και των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου το σχέδιο της σταδιακής άρσης των....
πλειστηριασμών στα ακίνητα πρώτης κατοικίας -αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ- να είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες και να αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Οι συναντήσεις για το καυτό ζήτημα των πλειστηριασμών έχουν πυκνώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έχει υποβάλει τις προτάσεις της και μόνο τυχαία δεν ήταν η δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, για αντιμετώπιση του ζητήματος, πριν γίνει τσουνάμι και συμπαρασύρει σε κραχ την αγορά ακινήτων. Το σχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο, σύμφωνα με τη Realnews και η άρση των πλειστηριασμών αποτελεί κοινό μυστικό για τα εμπλεκόμενα μέρη, παρά τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Βασικός άξονας του σχεδίου που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι «να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, υπό την προϋπόθεση ότι θα προστατευτούν οι οικονομικά ασθενέστεροι, αλλά και να αποκαλυφθούν όσοι κάνουν χρήση της διάταξης ενώ διαθέτουν ακίνητη περιουσία και αδήλωτα εισοδήματα».

Η δέσμευση της ελληνικής πλευράς για σταδιακή άρση των πλειστηριασμών ακινήτων από τις αρχές του 2014, αποτελεί παράμετρο της συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου αφενός των κόκκινων δανείων και αφετέρου της επανενεργοποίησης της πιστωτικής επέκτασης, δηλαδή της δυνατότητας χρηματοδότησης της οικονομίας μέσω τραπεζικών δανείων, προκειμένου η ανάπτυξη να τεθεί σε σταθερές βάσεις. Μάλιστα, τα βήματα που πρέπει να γίνουν περιγράφονται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δόθηκε πριν λίγα 24ωρα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, το πρώτο βήμα ήταν η νομοθέτηση της ρύθμισης των ενήμερων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, το δεύτερο βήμα είναι εντός του Αυγούστου να υπάρξει εμπεριστατωμένο σχέδιο για τους πλειστηριασμούς και το τρίτο βήμα είναι η επίσπευση της εκδίκασης των υποθέσεων υπερχρεωμένων πολιτών που λιμνάζουν στα δικαστήρια. Με βάση τις εκτιμήσεις, τα ακίνητα που από το 2009 έως και σήμερα βρίσκονται «παγωμένα» υπό την απειλή του πλειστηριασμού ανέρχονται σε 260.000, βαρύνονται με δάνειο κατά μέσο όρο 70.000 ευρώ και είναι από 80 έως 150 τετραγωνικά μέτρα. Σε αυτά, προστίθενται και περίπου 40.000 ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Το συνεχές πάγωμα των πλειστηριασμών για ακίνητα αντικειμενικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, προκαλεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων και τραπεζίτες, τη διόγκωση μιας «κρυφής φούσκας», η απότομη έκρηξη της οποίας θα μηδενίσει την αξία των ακινήτων, καθώς θα προκαλέσει κραχ στην αγορά, ακόμη κι εκείνων που δεν έχουν αποκτηθεί με στεγαστικό δάνειο. «Οι επιπτώσεις στην περίπτωση των μαζικών πλειστηριασμών θα είναι οριζόντιες για όλα τα ακίνητα, είτε έχουν αποκτηθεί με δάνειο, είτε όχι. Γι’ αυτό απαιτείται σταδιακή απασφάλιση, με αυστηρά κοινωνικά κριτήρια, καθώς σήμερα ακόμη κι εκείνοι που έχουν δεν πληρώνουν και κρύβονται πίσω από την προστασία του νόμου», επισημαίνει παράγοντας του οικονομικού επιτελείου...
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: