24.6.13

Αυτήν την Ευρώπη θέλουν;...

 14 εκατομμύρια νέοι εκτός απασχόλησης...
Νέοι χωρίς δουλειά και μέλλον έγραφε το πανό από την πλατεία Καταλούνια της Βαρκελώνης… Το οικονομικό κόστος της γενιάς των νέων, εκτός αγοράς εργασίας, εκτός εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρώπη αγγίζει τα 153 δισεκατομμύρια Ευρώ τον χρόνο.

H...
Ευρώπη αποτυγχάνει στο κοινωνικό συμβόλαιο με τους νέους



Μία χαμένη γενιά 14 εκατομμυρίων νέων ηλικίας 15-29 ετών οι οποίοι βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης στοιχειώνει το όραμα της Ευρώπης των 27.



Τo οικονομικό κόστος των NEETs (not in employment, education or training) στην Ευρώπη, έχει υπολογιστεί στα 153 δισεκατομμύρια Ευρώ τον χρόνο, το 1,2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Ανυπολόγιστες ωστόσο, είναι οι συνέπειες για τον ευρωπαϊκό κοινωνικό ιστό με τους αναλυτές να προειδοποιούν για «έκρηξη» και ενδεχομένως μία αραβική άνοιξη στην Ευρώπη.





Η πρόσφατη έκθεση του ινστιτούτου έρευνας της Ε.Ε. Eurofound κρύβει μία «βόμβα».



Από τα συμπεράσματα της προκύπτει ότι μία στρατιά 14.000.000 νέων στην Ευρώπη, παραμένοντας εκτός εργασίας, εκτός εκπαίδευσης και ταυτόχρονα εκτός κατάρτισης επιλέγουν συνειδητά να μένουν εκτός και των δημοκρατικών διαδικασιών, δείχνοντας πολιτική αποστροφή και έλλειψη εμπιστοσύνης.



Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η πρόσφατη προειδοποίηση του ΟΟΣΑ που δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Ευρώπη απέτυχε στο κοινωνικό συμβόλαιο με τους νέους της Ευρώπης γεγονός που όπως σημειώνει, που αυξάνει την πολιτική απογοήτευση σε επίπεδα ανάλογα με αυτά των εξεγέρσεων που παρατηρήθηκαν την περίοδο της Αραβικής άνοιξης.





Πόσο πληρώνουν για τους NEET’s



Αν και δεν είναι το πιο σημαντικό, το οικονομικό κόστος της χαμένης γενιάς των NEET’s δεν είναι βεβαίως ευκαταφρόνητο.



Από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 η οικονομική επιβάρυνση για την Ε.Ε. λόγω των NEET’s αυξήθηκε κατά 28%!



Η Ιταλία πληρώνει για την συγκεκριμένη γενιά τον χρόνο 32.6 δισ. Ευρώ τον χρόνο, η Γαλλία 22 δισ. Ευρώ και η Βρετανία 18 δισ. Ευρώ.

Σε επίπεδα ΑΕΠ η Ελλάδα έχασε το 2011 λόγω των NEET’s το 3,28% του ΑΕΠ της, η Ιρλανδία το 2.8% και η Πολωνία το 2.04%. (αριστερά ο χάρτης με τις απώλειες του ΑΕΠ).



Το 73% των νέων ηλικίας 15-19 ετών είναι εκτός απασχόλησης, εκτός εκπαίδευσης και εκτός κατάρτισης.

Στην Ιταλία, την Βουλγαρία και την Ελλάδα, οι Neet’s ηλικίας 25-29 ετών χωρίς εργασιακή εμπειρία αυξήθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40%.



Πηγή: ertopen.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: