27.6.13

Τα συνδικάτα της Βραζιλίας κατεβαίνουν σε γενική απεργία...

Τα κυριότερα εργατικά συνδικάτα της Βραζιλίας αποφάσισαν να ενώσουν τη φωνή τους με τους διαδηλωτές προκηρύσσοντας απεργία στις 11 Ιουλίου, ενώ μέσω δικτύων κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί πρόταση για μαζική κινητοποίηση την 1η Ιουλίου.
Στο...
μεταξύ, το κίνημα της «Σαλάτας» σημείωσε μια μικρή νίκη, καθώς το Κογκρέσο απέρριψε πρόταση σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν θα ήταν πλέον υπεύθυνο για τις έρευνες εγκληματικών πράξεων και η ερευνητική εξουσία θα περνούσε εξ ολοκλήρου στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία.

Οι διαδηλωτές είχαν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους με αυτή την πρόταση, εκτιμώντας ότι θα προκαλούσε περαιτέρω διαφθορά στους κόλπους της Αστυνομίας.

Επίσης, με μια πρωτοφανή απόφαση από την ψήφιση του Συντάγματος της χώρας, το 1988, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας διέταξε χθες την άμεση φυλάκιση του βουλευτή Νάταν Ντονάντον, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2010 σε κάθειρξη 13 ετών για υπεξαίρεση χρημάτων.

Να σημειωθεί πως στη Βραζιλία οι βουλευτές προστατεύονται από τη νομοθεσία, που εμποδίζει τους εν ενεργεία πολιτικούς να δικάζονται από κανονικά δικαστήρια και αυτός είναι ο λόγος που οι υποθέσεις αυτές καταλήγουν στα ανώτατα δικαστικά όργανα, που εξαιτίας της γραφειοκρατίας καθυστερούν στην έκδοση αποφάσεων.

Τέλος, η πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ, θα υποβάλει στο Κοινοβούλιο πρόταση για δημοψήφισμα, με στόχο να διεξαχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, ίσως και στις 7 Σεπτεμβρίου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: