8.6.13

Προς νέο μοντέλο συνεργασίας ΗΠΑ και Κίνα...

Τη δέσμευση να θέσουν τα θεμέλια για ένα «νέο μοντέλο» στις σινοαμερικανικές σχέσεις ανέλαβαν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο κινέζος ομόλογός του Σι Ζινπίνγκ σε συνάντηση που είχαν στην Καλιφόρνια.

Οι δύο πρόεδροι επιβεβαίωσαν ότι...
οι καλές σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον είναι σημαντικές «για τον κόσμο» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αναφέρεται στην επίτευξη ενός «νέου μοντέλου συνεργασίας» με το Πεκίνο, Από την πλευρά του ο κινέζος πρόεδρος χαρακτήρισε τη συνάντηση κρίσιμη για το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών και εξέφρασε την ελπίδα για βαθύτερη συνεργασία, λέγοντας ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο σχέσεων «μεγάλων χωρών».

Οι δύο πρόεδροι συναντήθηκαν στο μαγευτικό «Sunnylands» Rancho Mirage, 160 μίλια από το Λος Άντζελες, σε μια διήμερη άτυπη σινοαμερικανική σύνοδο κορυφής. Ήταν η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών από τότε που ο Σι Ζινπίνγκ ανέλαβε πλήρως τα ηνία της χώρας του τον περασμένο Μάρτιο. Το ίδιο δεν συνέβη όμως με τις δύο «πρώτες κυρίες», Μισέλ Ομπάπα και Πενγκ Λιχουάν, καθώς η σύζυγος του αμερικανού προέδρου παρέμεινε στην Ουάσιγκτον,

«Ο κινέζος πρόεδρος ανέλαβε τα ηνία της χώρας του το Μάρτιο, και η απόφασή του να μας επισκεφτεί τόσο γρήγορα καταδεικνύει τη σημασία των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας», εκτίμησε ο πρόεδρος Ομπάμα,για να σημειώσει:

«Αυτή η σχέση δεν είναι σημαντική μόνο για την ευημερία των δύο χωρών μας, αλλά είναι επίσης σημαντική για την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, και ως εκ τούτου για όλο τον κόσμο»,

«Συναντιόμαστε εδώ σήμερα για να διαμορφώσουμε το μέλλον των σινο-αμερικανικών σχέσεων», τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Κίνας, κάνοντας αναφορά στη δεκαετίας του 1970, υπό την προεδρία του Ρίτσαρντ Νίξον, όταν το Πεκίνο και την Ουάσινγκτον ήρθαν κοντά μετά από χρόνια εχθρότητας.

«Εκείνη την εποχή», είπε, «οι Κινέζοι και οι ηγέτες των ΗΠΑ είχαν το πολιτικό και στρατηγικό θάρρος όσο και τη σοφία, να τείνουν χείρα φιλίας πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό» και σήμερα πάλι, οι σινοαμερικανικές σχέσεις έχουν φτάσει σε ένα «νέο σημείο εκκίνησης». «Πρέπει να σκεφτούμε δημιουργικά και ενεργητικά να συνεργαστούμε προς την κατεύθυνση ενός νέου μοντέλου των σχέσεων μεταξύ των μεγάλων χωρών», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Σι Ζινπίνγκ και κάλεσε τον αμερικανό ομόλογό του σε αντίστοιχη συνάντηση στην Κίνα.

Στην ατζέντα και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Οι δύο πρόεδροι κατέληξαν πάντως στην αναγκαιότητα συνεργασίας τους για την επίλυση των διαφορών όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ένα θέμα που έχει προκαλέσει πλείστες τριβές στις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Όπως είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, αμφότεροι συμφώνησαν πως είναι αναγκαίο να τεθούν κοινοί κανόνες πάνω στο ακανθώδες αυτό θέμα.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο για μαζικές πράξεις κλοπής ψηφιακών δεδομένων, ιδιωτικών ή δημόσιων, κάτι που όμως η Κίνα αρνείται. Το θέμα του «ιντερνετικού πολέμου» συζητήθηκε τη στιγμή που και η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρής κριτικής μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της μεγάλης κλίμακας συλλογής ηλεκτρονικών δεδομένων στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Η Κίνα είναι θύμα επιθέσεων στον κυβερνοχώρο», υποστήριξε για το θέμα ο κινέζος πρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, και μίλησε για «παρεξηγήσεις».

Ομπάμα κα Σι Ζινπίνγκ συζήτησαν επίσης το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, συμμάχου του Πεκίνου, καθώς και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που, σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, είναι το «κλειδί για την επιτυχία, την ευημερία και τη δικαιοσύνη».

Αντικινεζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Στην ευρύτερη περιοχή όπου φιλοξενήθηκε η συνάντηση, συγκεντρώθηκαν αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές, πολέμιοι του κινεζικού καθεστώτος, όπως μέλη του κινήματος Falun Gong, υποστηρικτές της ανεξαρτησίας του Θιβέτ και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: