6.6.13

Οριστικά εκτός υπηρεσίας δυο δημόσιοι υπάλληλοι με τη «βούλα» του ΣτΕ...

Παρελθόν αποτελούν για τις υπηρεσίες τους ένας δόκιμος πυροσβέστης και ένας σωφρονιστικός υπάλληλος, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας τους δείχνει οριστικά την πόρτα της εξόδου με αποφάσεις του. Και αυτό γιατί ο...
πρώτος δημόσιος υπάλληλος συνελήφθη να κατέχει 0,3 γραμμάρια ηρωίνης ενώ ο δεύτερος απουσίαζε από την υπηρεσία του.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις αποφάσεις του ΣτΕ, ο δόκιμος πυροσβέστης ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου, αρνήθηκε να σταματήσει σε σήμα τροχονόμου και ετράπη σε φυγή. Τελικά συνελήφθη, μετά από καταδίωξη και στο πάτωμα του αυτοκινήτου του βρέθηκε ηρωίνη 0,3 γραμμαρίων ένα μαχαίρι και τρία πλαστικά καλαμάκια με εμφανή υπολείμματα ηρωίνης.
Στη συνέχεια, οδηγήθηκε στο αυτόφωρο δικαστήριο το οποίο και τον αθώωσε από κάθε κατηγορία και για την κατοχή ναρκωτικών, αφού κρίθηκε ότι προοριζόταν για δική του αποκλειστική χρήση. Ωστόσο, το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Πυροσβεστικού Σώματος, του επέβαλλε την ποινή της απόταξης, η οποία μάλιστα επικυρώθηκε και από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό.
Το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε προσήκουσα την πειθαρχική ποινή της απόταξης που επιβλήθηκε στον δόκιμο πυροσβέστη και απέρριψε την προσφυγή του.
Παράλληλα, το ΣτΕ με άλλη δεύτερη απόφασή του, δεχόμενο την αίτηση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης μετέτρεψε προς το δυσμενέστερο την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης 6 μηνών (με πλήρη στέρηση των αποδοχών) που είχε επιβληθεί σε σωφρονιστικό υπάλληλο για αδικαιολόγητη απουσία από την εργασία του. Το ΣτΕ έκρινε ότι στον εν λόγω υπάλληλο θα πρέπει να επιβληθεί η ποινή της οριστικής απόλυσης.
Ο σωφρονιστικός υπάλληλος που υπηρετούσε σε νησί παραπέμφθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο για αδικαιολόγητη αποχή από την υπηρεσία του πάνω από 22 συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο του επέβαλλε προσωρινή παύση 6 μηνών με πλήρη στέρηση των αποδοχών για αδικαιολόγητη αποχή από την υπηρεσία του. Η ποινή αυτή επικυρώθηκε και από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ κατόπιν προσφυγής που κατέθεσε ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης κατά της δευτεροβάθμιας πειθαρχικής απόφασης.
Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ κρίνοντας ότι ο σωφρονιστικός υπάλληλος δεν ενημέρωσε για την απουσία του, δεν έκανε χρήση αδείας ενώ δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί την απουσία του, αποφάνθηκε ότι πρέπει να του επιβληθεί η ποινή της οριστικής απόλυσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: