4.6.13

Το δώρο του «Ιπποκράτη» στους κατοίκους των Κυθήρων...

«Μεγαλώνω τα παιδιά μου δώδεκα χρόνια τώρα χωρίς παιδίατρο, χωρίς οφθαλμίατρο, χωρίς ορθοπεδικό, χωρίς ενδοκρινολόγο, χωρίς ωτορινολαρυγγολόγο. Όσο και αν προσπαθούν οι γιατροί των ...
άλλων ειδικοτήτων, ξεπερνώντας τον εαυτό τους, είναι πρακτικώς αδύνατο» αναφέρει η κυρία Σοφία Άθαν Νέζη από τις Σπηλιές Καλάμου σε επιστολή της προς του ανθρώπους του Χαμόγελου παρουσιάζοντας την πικρή αλήθεια, αυτή της έλλειψης ιατρών σε ένα ακόμα ελληνικό νησί.

Στο νησί δεν υπάρχει παιδίατρος, οφθαλμίατρος, ΩΡΛ, αλλά και γιατροί σε άλλες ειδικότητες ώστε να παρέχουν έστω τις υποτυπώδεις ιατρικές υπηρεσίες στους κατοίκους. Γι' αυτό οι κάτοικοι των Κυθήρων χαρακτηρίζουν ως ανέλπιστο δώρο την επίσκεψη του κινητού πολυϊατρείου «Ιπποκράτης» από το Χαμόγελο του Παιδιού, το οποίο ακόμα μια φορά πρόσφερε τις υπηρεσίες του από τις 15 ως και τις 26 Μαΐου.

«Η περσινή και φετινή επίσκεψη του κλιμακίου στα Κύθηρα ήταν το μεγαλύτερο ανέλπιστο δώρο που έχω δεχτεί μέχρι σήμερα στην ανατροφή των παιδιών μου. Η ολιγοήμερη παρουσία τους ήταν το μεγαλύτερο "φάρμακο" για την απόσταση, την άγνοια αλλά και την αμέλεια» συμπληρώνει στην επιστολή της η κυρία Άθαν Νέζη.

Το οδοιπορικό του κινητού πολυϊατρείου «Ιπποκράτης» ξεκίνησε από τη Χώρα των Κυθήρων, συνεχίστηκε στα χωριά Λειβάδι και Καρβουνάδες και ολοκληρώθηκε στον Ποταμό. Στο ταξίδι αυτό, κλιμάκιο από γιατρούς και εθελοντές του Οργανισμού εξέτασαν 323 παιδιά, εκ των οποίων τα 286 φοιτούν στον παιδικό σταθμό, στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία του νησιού. Μάλιστα σε 64 παιδιά πραγματοποιήθηκε και επαναληπτικός έλεγχος κατά τη διάρκεια της παραμονής της μονάδας στο νησί.

Εξαιτίας της απουσίας ΩΡΛ στο νησί και σε συνεργασία με τη διοίκηση και τους γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Κυθήρων εξετάστηκαν περίπου και 60 ενήλικοι κάτοικοι του νησιού από την γιατρό της αποστολής.

1.595 παιδιά εξετάστηκαν στο Μαρούσι από την Οδοντιατρική Μονάδα

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά η Κινητή Οδοντιατρική και Παιδιατρική Μονάδα του Χαμόγελου σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρουσίου και τον Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του δήμου «Αμαρυσία Άρτεμις», επισκέφθηκε τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία του δήμου από τις 13 ως και τις 28 Μαΐου, πραγματοποιώντας προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο σε 1.595 μαθητές.

Οι επόμενοι σταθμοί

Το ταξίδι του προγράμματος της προληπτικής ιατρικής συνεχίζει την πορεία του στις γειτονιές της Ελλάδας, όπου υπάρχει ανάγκη. Συγκεκριμένα η Κινητή Οδοντιατρική και Παιδιατρική Μονάδα βρίσκεται στη Δράμα ήδη από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου και θα παραμείνει μέχρι και την Παρασκευή 14 Ιουνίου.

Παράλληλα το πολυϊατρείο του «Ιπποκράτη» θα βρίσκεται στην Κέρκυρα το διάστημα 17 με 27 Ιουνίου, έπειτα μάλιστα και από το αίτημα του Δήμου Κέρκυρας. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Ιατρικού και Οδοντιατρικού Συλλόγου του νησιού αλλά και με τη συμβολή των εθελοντών ιατρών που παρακολουθούν τα παιδιά στο σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» στο νησί του Ιονίου.

Το πρόγραμμα της Προληπτικής Ιατρικής

Το Χαμόγελο του Παιδιού υλοποιεί το πρόγραμμα της Προληπτικής Ιατρικής από το 2002. Μάλιστα την πρώτη δεκαετία υλοποίησης του έχουν συνολικά εξεταστεί 23.852 παιδιά σε όλη τη χώρα. Άξια προσοχής είναι και τα μέχρι τώρα στοιχεία, μιας και από τις αρχές του 2013 εξετάστηκαν 9.947 παιδιά σε Κρήτη, Εύβοια, Κύθηρα και Μαρούσι. Για το 2013 στόχος του οργανισμού είναι να εξεταστούν πανελλαδικά 18.000 παιδιά.

Μια τέτοια δράση όμως δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμβολή των εθελοντών γιατρών του οργανισμού για την ανιδιοτελή και ανεκτίμητη προσφορά τους στις ανάγκες των παιδιών. Βέβαια κινητήριος δύναμη της φετινής διαδρομής του «Ιπποκράτη» είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Johnson & Johnson Corporate Citizenship Trust, χάρη στην οικονομική ενίσχυση του οποίου διασφαλίσθηκαν οι απαραίτητοι πόροι για την υλοποίηση του εφετινού προγράμματος και την παροχή των πολύτιμων υπηρεσιών του στα παιδιά....
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: