17.6.13

ΒΡΕΙΤΕ ΛΥΣΗ! Περιπέτεια οι πρόωρες εκλογές...

Υστατη προσπάθεια για να αποφευχθεί η περιπέτεια των πρόωρων και άκαιρων εκλογών καταβάλλουν στην αποψινή τους συνάντηση οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι. Η παύση της λειτουργίας της ΕΡΤ αποτελεί αφορμή για...
να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στις σχέσεις τους. Προεκλογικά διλήμματα έθεσε ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στο Ναύπλιο.


Σε τροχιά οριστικής (;) ρήξης βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, οι οποίοι στις εφτά και μισή σήμερα το απόγευμα θα καταβάλουν την ύστατη προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών, κάτι που -εάν τελικά συμβεί- θα έχει ολέθριες συνέπειες για την οικονομία και τη χώρα.

Ωστόσο, μέχρι αργά χθες το βράδυ κανένα από τα τρία μέρη δεν φαινόταν να υπαναχωρεί από την αρχική του θέση για την ΕΡΤ, ενώ, όπως τονίζουν βουλευτές από όλα τα κυβερνητικά κόμματα, το θέμα πλέον δεν αφορά τόσο τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα αλλά τις ίδιες τις σχέσεις των τριών ηγετών.

Ο Α. Σαμαράς, ο οποίος από το Ναύπλιο χθες έθεσε ουσιαστικά τα προεκλογικά διλήμματα κάνοντας λόγο για μια σύγκρουση μεταξύ «μεταρρυθμιστών και βολεμένων», εξαπέλυσε βολές κατά των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη, απαντώντας ουσιαστικά στις αιχμές που εκείνοι είχαν αφήσει εναντίον του. Κάνει λόγο για υποκρισία εκείνων που του ζητούν να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση με την ΕΡΤ σε λειτουργία και υπενθυμίζει ότι και στο παρελθόν τέτοιου είδους εγχειρήματα είχαν αποτύχει.

Είναι σαφές ότι οι τοποθετήσεις αυτές επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα στις σχέσεις των τριών ηγετών και πιθανότατα στη σημερινή σύσκεψη κορυφής να τεθεί όχι μόνο η προοπτική της ΕΡΤ αλλά και ζήτημα συνολικής λειτουργίας της τρικομματικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στην απογευματινή συνάντηση έχοντας μια «κόκκινη γραμμή»: ότι δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά η ΕΡΤ με την παλαιά της μορφή. Είναι έτοιμος να δώσει χώρο και χρόνο στους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να διαμορφώσουν εκείνοι τον νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, αλλά δεν πρόκειται να πάρει πίσω την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που του ζητούν. Αλλωστε, αυτό το είπε και χθες δημόσια. «Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα», επισήμανε απευθυνόμενος στους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη και στο αίτημά τους να γίνει η αναδιάρθρωση με την ΕΡΤ σε λειτουργία.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει ότι η νέα ΕΡΤ μπορεί να εκπέμψει και σε λιγότερο από έναν μήνα εφόσον όλοι υιοθετήσουν γρήγορους ρυθμούς, ενώ σε ό,τι αφορά το μεσοδιάστημα θα επαναλάβει ότι μπορεί ακόμη και την προσεχή Παρασκευή να λειτουργήσει ένας ραδιοτηλεοπτικός φορέας με ελάχιστο προσωπικό που θα προσληφθεί με δίμηνες συμβάσεις.

Ακόμη θα σημειώσει ότι στο θέμα των απολύσεων από το Δημόσιο έχουν συμφωνήσει και οι τρεις και έχει ψηφιστεί και σχετικός νόμος στη Βουλή. Θα επιρρίψει ευθύνες στον κ. Α. Μανιτάκη για την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί και θα τονίσει ότι ο ίδιος κατέβαλε προσπάθειες έτσι ώστε να προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επέμεναν μέχρι αργά χθες το βράδυ ότι ο κ. Σαμαράς δεν θέλει τις εκλογές, αλλά διευκρίνιζαν ότι δεν μπορεί να καταστεί όμηρος εκείνων που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε στη χώρα και να καταλήξει ένας απλός διαχειριστής των προβλημάτων της χώρας. Χαρακτήριζαν την απόφαση για την ΕΡΤ ως ένα «τολμηρό βήμα» και εξέφραζαν την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα η κοινή γνώμη θα επιβραβεύσει την κυβέρνηση.

Πάντως και βουλευτές της ΝΔ που είδαν πρόσφατα τον πρωθυπουργό επιβεβαίωναν ότι τα όσα είπε στο Ναύπλιο είχαν αμιγώς προεκλογικό χαρακτήρα και ότι εάν αποφασισθούν οι εκλογές η ΝΔ θα προχωρήσει στις κάλπες εμφανιζόμενη ως «κίνημα μεταρρύθμισης» που συγκρούεται με τα κατεστημένα συμφέροντα...
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: