21.6.13

ΠΑΣΟΚ εναντίον όλων...

«Συνοπτικά, χθες διέσωσε τον πιο αναξιόπιστο Έλληνα πρωθυπουργό»... 

Έγραφα προχθές εδώ ότι το ΠΑΣΟΚ έμοιαζε να κερδίζει πόντους με τη στάση του στο θέμα της ΕΡΤ, επιλέγοντας για πρώτη φορά στην εποχή Βενιζέλου να υποστηρίξει μια συγκεκριμένη πολιτική θέση.

Χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκφώνησε έναν από τους πλέον αντιφατικούς λόγους που...

έχω ποτέ παρακολουθήσει. Επιτέθηκε στον Σαμαρά για την ΕΡΤ, επιτέθηκε στον Κουβέλη για την...ΕΡΤ, επιτέθηκε στον Σαμαρά για τη διαπραγμάτευση(!) με την Τρόικα αλλά τελικά μας ενημέρωσε ότι έχει επέλθει μια κάποια συμφωνία για την ΕΡΤ με τον Σαμαρά κι ότι το κόμμα του δεν θα εγκαταλείψει τη στήριξη του στην κυβέρνηση.

Με αυτή του τη στάση, το ΠΑΣΟΚ θα εισπράξει πράγματι κάποια βραχυπρόθεσμα κέρδη. Τόσο το κόμμα όσο και προσωπικά ο Βενιζέλος θα αποθεωθούν από τα ΜΜΕ ως παράγοντες πολιτικής σταθερότητας ενώ θα σημειωθεί και μια μικρή εισροή στελεχών προς την Ιπποκράτους, τα οποία θα εγκαταλείψουν τη Δημοκρατική Αριστερά καθώς πια αυτή δεν θα συμμετέχει στη διανομή της πίτας της εξουσίας. To ΠΑΣΟΚ μπορεί επίσης να υποστηρίζει ότι κέρδισε τη διαπραγμάτευση με τον Σαμαρά για την ΕΡΤ, εξασφαλίζοντας την προσωρινή επαναπρόσληψη περίπου 2.000 υπαλλήλων.

Όλα αυτά όμως θα κρατήσουν περίπου 10 μέρες. Μετά, παίρνω το ρίσκο να υποστηρίξω σήμερα δημόσια ότι το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί απέναντι σε κολοσσιαία αδιέξοδα για τους εξής λόγους:

-Το ΠΑΣΟΚ έκανε πίσω ως προς την απόσυρση της πράξεως νομοθετικού περιεχομένου για την οποία σωστά και θερμά ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντέδρασε. Με τον τρόπο αυτό, το ΠΑΣΟΚ χαρίζει στον Σαμαρά το δικαίωμα να λέει «μόνο έτσι θα έκλεινε η ΕΡΤ, δεν με σταματάει τίποτα». Το ΠΑΣΟΚ έθεσε ζήτημα Δημοκρατίας και τώρα θα ακούει από τον ΣΥΡΙΖΑ το «για πόσα υπουργεία παύει να υπάρχει ζήτημα Δημοκρατίας»;

-Για πρώτη φορά από την ημέρα της ίδρυσης του, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον αρχηγό της και μάλιστα όχι με την ιδιότητα του ισχυρού πόλου. Αυτή τη φορά δεν υπάρχει ούτε Καρατζαφέρης ούτε Κουβέλης. Τα κόμματα του παλαιού δικομματισμού ταυτίζονται και αυτή η ταύτιση τους θα βλάψει μόνο το ΠΑΣΟΚ καθώς η Ν.Δ θα παραμείνει η μόνη συστημική διέξοδος για τους πολίτες.

-Σε αντίθεση με το κλίμα των τελευταίων μηνών, το ΠΑΣΟΚ έκοψε οριστικά χθες κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τη Δημοκρατική Αριστερά. Λογικά, θα κερδίσει κάτι από τους τριγμούς του κόμματος του Κουβέλη αλλά δεν νομίζω ότι το κέρδος θα πάει το ΠΑΣΟΚ πολύ μακριά.

-Μα χωρίς τη Δημοκρατική Αριστερά το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γίνει η μεταρρυθμιστική δύναμη της Κεντροαριστεράς; Όχι, δεν μπορεί και κυρίως δεν θέλει. Επί προεδρίας Βενιζέλου, η εκσυγχρονιστική πτέρυγα του κόμματος εξαϋλώθηκε και οι υπουργοί των μεταρρυθμίσεων Παπανδρέου εγκατέλειψαν το κόμμα.

-Το ΠΑΣΟΚ την χάρισε στον Σαμαρά μην επιφυλάσσοντας του την ίδια συμπεριφορά με αυτή που εκείνος επέδειξε με τρόπο συμπλεγματικό κατά του Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ δεν έριξε ποτέ στο τραπέζι την αλλαγή του πρωθυπουργού η οποία θα αποτελούσε μια εξαιρετική μέση λύση, την άρνηση της οποίας θα χρεωνόταν η Νέα Δημοκρατία, σέρνοντας τη χώρα σε εκλογές. Μια δημόσια δήλωση τύπου «το ΠΑΣΟΚ θυσίασε τον πρωθυπουργό του για το καλό της χώρας και η ΝΔ μας σέρνει σε εκλογές» θα συσπείρωνε σημαντικά το ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ.

-Το ΠΑΣΟΚ εθελοτυφλεί εμπιστευόμενο τον Σαμαρά. Αν κάτι μας απέδειξε για ακόμα μια φορά ο πρωθυπουργός, είναι ότι ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να ελέγξει τον έμφυτο τυχοδιωκτισμό του. Ο Σαμαράς από σήμερα κιόλας ετοιμάζεται για τις εκλογές του φθινοπώρου και σύντομα θα προσπαθήσει να βάλει τρικλοποδιές στο ΠΑΣΟΚ. Δεν σταματάς σε μια μέρα να νιώθεις πρωθυπουργός μονοκομματικής κυβέρνησης.

Συνοπτικά, το ΠΑΣΟΚ χθες διέσωσε τον πιο αναξιόπιστο Έλληνα πρωθυπουργού και ταυτόχρονα επέλεξε να υιοθετήσει την ίδια ρητορική με αυτόν. Μιλώντας για την ανάγκη σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων, το ΠΑΣΟΚ στέλνει τους ψηφοφόρους του με μαθηματική ακρίβεια στη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο Σαμαράς θα προκαλέσει εκλογές σε συνθήκες φρικτής πόλωσης με σύνθημα «εγώ ή χάος».

Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να κινηθεί σε ένα χώρο ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να διαθέτει όμως ούτε τις ιδέες, ούτε τα πρόσωπα, ούτε τη φρεσκάδα που απαιτείται για να μετατραπεί σε τρίτο πόλο. Το ΠΑΣΟΚ θα αποκοιμηθεί από τα όψιμα επικοινωνιακά κέρδη και στον δρόμο για τις εκλογές θα διαπιστώσει ότι θα έχει θέσει απέναντι του όλο το πολιτικό φάσμα...

parapolitiki.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: