14.6.13

Επιπτώσεις στις ένοπλες δυνάμεις από το κλείσιμο της ΕΡΤ.


Γράφει ο Γιώργος Επιτήδειος*
Θα ήθελα να σας παρουσιάσω, περιληπτικά, τις απόψεις μου γιά μία άλλη παράμετρο του κλεισίματος της ΕΡΤ η οποία, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει επισημανθεί. Είναι οι επιπτώσεις που ....

έχει αυτή στον τομέα των δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ΕΡΤ, λόγω του ότι είναι κρατικός τηλεοπτικός καί ραδιοφωνικός φορέας, έχει το προνόμιο να συνάπτει διακρατικές συμφωνίες με τους αντιστοίχους φορείς των άλλων χωρών. Αυτό της δίνει την δυνατότητα να στέλνει ανταποκριτές σε περιοχές στις οποίες η πρόσβαση των ιδιωτικών φορέων δεν είναι πάντοτε εύκολη ή δεδομένη. Συνεπώς, η ΕΡΤ, έχει την δυνατότητα να παρέχει στρατηγικού επιπέδου καί σπουδαιότητος πληροφορίες, από ανοικτές πηγές, σε πραγματικό χρόνο (real time). Πχ η κίνηση μίας στρατιωτικής μονάδος σε κάποια περιοχή, κατά την περίοδο της κρίσεως, ή ο απόπλους πλοίων από τον ναύσταθμο, η οι απογειώσεις καί προσγειώσεις αεροσκαφών από ή σε ένα αεροδρόμιο, είναι πληροφορίες τις οποίες η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών συνδυάζει με ήδη υπάρχουσες ή συλλεγείσες από την ίδια, τις αξιολογεί καί τις εκμεταλλεύεται. Όταν φυσικά η ΕΡΤ δεν λειτουργεί, η στρατιωτική υπηρεσία αποστερείται αυτές τις πληροφορίες.

Επίσης, για ένα κρατικό φορέα, όπως η ΕΡΤ, είναι περισσότερο εύκολη απ’ ότι για ένα ιδιωτικό, η απόκτηση πληροφοριών που παρέχονται από την πρόσβαση στις δορυφορικές επικοινωνίες. Αυτό σημαίνει πως, σε συνδυασμό καί με όσες παραχωρούνται στους ιδιωτικούς σταθμούς, αυξάνεται ο αριθμός των πηγών πληροφοριών. Προφανώς το πλεονέκτημα αυτό έχει ήδη χαθεί καί Κύριος οίδε γιά πόσον καιρό θα παραμείνει χαμένο.

Ως κρατικός φορέας, η ΕΡΤ δεν αντιμετωπίζει τους ίδιους οικονομικούς περιορισμούς με εκείνους που προβληματίζουν τους ιδιωτικούς φορείς. Συνεπώς, έχει την δυνατότητα να εξασφαλίζει μεγαλύτερο αριθμό πληροφοριών. Επί πλέον, λόγω του ότι είναι κρατικός φορέας, δεν υπόκειται στον κίνδυνο να χρηματισθεί ώστε να εξυπηρετήσει συμφέροντα διαφορετικά των εθνικών. Το δεδομένο αυτό συμβάλλει στην αξιοπιστία του φορέως, γεγονός το οποίο αποτελεί πλεονέκτημα στο οποίο θα αναφερθώ παρακάτω.

Είναι γνωστό πως σε πολλές περιοχές τόσο της ελληνοτουρκικής όσο καί της ελληνοσκοπιανής μεθορίου, δεν φθάνει τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό σήμα άλλου σταθμού πλην εκείνων της ΕΡΤ. Κατά την περίοδο της ειρήνης αλλά, κυρίως, σε περιόδους κρίσεως ή διεξαγωγής επιχειρήσεων, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών γίνονται έρμαια της εχθρικής προπαγάνδας, με προφανείς επιπτώσεις. Το ίδιο ισχύει καί γιά τους Έλληνες της διασποράς γιά τους οποίους, η ΕΡΤ με τους τηλεοπτικούς καί ραδιοφωνικούς σταθμούς της, αποτελεί την μοναδική γέφυρα επικοινωνίας με την πατρίδα.

Πέραν των προαναφερθέντων, σε περίοδο επιχειρήσεων, ο κρατικός τηλεοπτικός καί ραδιοφωνικός φορέας είναι το πλέον αξιόπιστο μέσον γιά την διεξαγωγή ψυχολογικών επιχειρήσεων, ακριβώς διότι είναι κρατικός. Το κλείσιμο της ΕΡΤ, είναι λογικό, να δημιουργεί ένα ακόμη περιορισμό στην υπόψη δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος η ΕΡΤ, με την εκπομπή την οποία είχε αφιερώσει στις Ένοπλες Δυνάμεις, συνέβαλε τόσο στην ενημέρωση του προσωπικού καί την εξύψωση του ηθικού τους, δεδομένου ότι παρουσίαζε τις διάφορες δραστηριότητές τους, όσο καί στην προβολή της εκπαιδεύσεως, της ετοιμότητος καί της αποτρεπτικής ισχύος τους στους απανταχού Έλληνες, τους φίλους καί τους εχθρούς μας. Αυτό εμπέδωνε στους μεν το συναίσθημα της υπερηφάνειας καί της ασφαλείας, στους δε έδινε τις απαραίτητες γιά την διατήρηση της ειρήνης, προειδοποιήσεις. Τώρα καί στον τομέα αυτόν διαφαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, “μαύρη τρύπα”.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις ειδήσεις η απόφαση γιά το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί προσωπική ευθύνη του κ. πρωθυπουργού. Ευλόγως λοιπόν διερωτώμαι: Τον ενημέρωσαν οι σύμβουλοί του περί τα στρατιωτικά, γιά τις παραπάνω επιπτώσεις; Εάν όχι καλώς. Εάν ναί, όπως εκτιμώ πως έγινε, γιατί άραγε δεν τους άκουσε;

Επίσης ακόμη καί νέος κρατικός φορέας καί αν δημιουργηθεί, στην πράξη έχουμε καταγγείλει μονομερώς τις διακρατικές συμβάσεις της ΕΡΤ, πράγμα το οποίο σημαίνει πως ο φορέας αυτός θα πρέπει να συνάψει νέες, με νέους οικονομικούς όρους, βεβαίως. Οι όροι αυτοί προφανώς, δεν θα είναι οι ίδιοι με εκείνους που είχε η ΕΡΤ αλλά, επαχθέστεροι. Ελήφθη άραγε καί αυτή η παράμετρος υπόψη;

Ειλικρινά εύχομαι αυτό που θα γίνει, εάν γίνει κάτι, να είναι το καλύτερο γιά την πατρίδα τον ελληνικό λαό καί τις Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες, εν τη πράξει, αρκετά έχουν απαξιωθεί, ταλαιπωρηθεί καί ωθηθεί στα άκρα όρια της εξαθλιώσεως.

* O Γεώργιος Επιτήδειος είναι Αντγος ε.α, Μέλος ΔΣ Εθνικής Εταιρείας
http://tonoikaipnevmata.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: