25.6.13

Τιμήθηκε από τη Χιακή Ομοσπονδία η επέτειος της Σφαγής της Χίου...

greeknewsonline.com
Νέα Υόρκη.
«Στις 83 μέρες που διήρκησε η Χιακή Γενοκτονία, κάθε 2,5 λεπτά ένας πρόγονός μας έχανε τη ζωή του στα χέρια των Τούρκων και μια Χιώτισσα ή ένα χιωτάκι σκλαβωνόταν κάθε 2 λεπτά», επισήμανε ο ...
γενικός γραμματέας της Χιακής Ομοσπονδίας Νίκος Παπαγιαννάκης, με τρεμάμενη από συγκίνηση φωνή, μιλώντας στην εκδήλωση μνήμης για τα 191 χρόνια από τη Σφαγή της Χίου που έγινε την Κυριακή 15 Ιουνίου στην κοινότητα της Αγίας Μαρκέλλας στο Wantagh του Λονγκ Αιλαντ.

chian-fedΝωρίτερα, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στο νεόδμητο ναό που φέρει το όνομα της Χιοπολίτιδος Αγίας, τελέστηκε από τον ιερατικώς προϊστάμενο π. Σαράντη Λουλάκη και τους εκ Χίου ιερείς, π. Μαρκέλλο Μαλαφή και π. Μιχαήλ Κουκούνη, μνημόσυνο για τις δεκάδες χιλιάδες των Ελλήνων της Χίου που σφαγιάστηκαν από τον Οθωμανικό στρατό και πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής το 1822, κατά το δεύτερο έτος της Ελληνικής Επανάστασης.

Σύσσωμο σχεδόν το Δ.Σ. της Χιακής Ομοσπονδίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Σταύρο Χαβιάρα, έδωσε το παρών στην εκδήλωση, βασικός ομιλητής της οποίας ήταν ο κ. Παπαγιαννάκης, ο οποίος έχει επιμεληθεί και της έκδοσης «Chios 1822-1912: From Massacre to Liberation» που περιγράφει την ιστορική περίοδο από τις σφαγές στο νησί της μαστίχας μέχρι και τα Ελευθέριά του το Νοέμβριο του 1912.

«Το πιο βαρύ νόμισμα για την ελευθεριά της Ελλάδος το πλήρωσε σίγουρα το νησί μας, η Χίος, με την ολοκληρωτική καταστροφή του την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1822. Το τίμημα αυτό γίνεται ακόμα πιο βαρύ αν λογαριάσει κανείς πως χρειάστηκε να περάσει κοντά ένας αιώνας για να εξαργυρώσει η Χίος το νόμισμά της αυτό με την πολυπόθητη λευτεριά, στο όνομα της οποίας έγινε η θυσία της», τόνισε ο κ. Παπαγιαννάκης. Και πρόσθεσε:

«Ως φόρο τιμής σ’ αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να μπορούμε εμείς σήμερα να ζούμε ελεύθερα, κάνουμε αυτό εδώ το αφιέρωμα στο πιο μεγάλο γεγονός της ιστορίας της εθνικής μας παλιγγενεσίας, το οποίο ξύπνησε την κοινή γνώμη της Ευρώπης με αποτέλεσμα οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής να αλλάξουν την ουδέτερη ή και απόμακρη φιλοτουρκική στάση τους και να ταχθούν υπέρ της απελευθέρωσης της πατρίδας του Ομήρου, του Περικλή και της Δημοκρατίας.»

«Ηταν η πρώτη γενοκτονία των μοντέρνων χρόνων», τόνισε ο κ. Παπαγιαννάκης, αναφέροντας πως η λεγόμενη Σφαγή της Χίου έχει όλα τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας, όπως την καθορίζουν τα Ηνωμένα Εθνη, και δεν πρόκειται για σφαγή, όπως συνηθίσαμε να λέμε, αλλά για σφαγές της Χίου, καθώς ήταν τρεις και όχι μία.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατούσε στη Χίο πριν ξεσπάσει «η φονική μανία των Τούρκων που αφάνισε κάθε ίχνος ζωής στο νησί των προγόνων μας», όταν ακόμα οι κάτοικοί του βρίσκονταν σε ζηλευτή θέση και απολάμβαναν ειδικά προνόμια που τους είχε παραχωρήσει ο σουλτάνος. Ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στα δραματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν μετά την άφιξη του οθωμανικού στόλου στις 30 Μαρτίου 1822, Μεγάλη Πέμπτη, και το σύνθημά τους για γενική αιματοχυσία στο νησί, ως αντίποινα για την κήρυξη της επανάστασης στο νησί από τον Χιώτη Αντώνη Μπουρνιά και τον Σαμιώτη Λυκούργο Λογοθέτη, μέχρι και την ανατίναξη της τουρκικής ναυαρχίδας και τη θανάτωση του Καρά Αλή από τον Κωνσταντίνο Κανάρη, γεγονός που όξυνε την εκδικητικότητα των Οθωμανών, οι οποίοι απάντησαν με νέα σφαγή αθώων Χιωτών.

Αντλώντας στοιχεία από ιστορικές πηγές ο κ. Παπαγιαννάκης ανέφερε πως περίπου 42,000 Χιώτες σφαγιάστηκαν, 52,000 πουλήθηκαν δούλοι στα σκλαβοπάζαρα της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης, περίπου 21,000 Χιώτες κατάφεραν να διαφύγουν και μόλις 2,000 άτομα έμειναν στο νησί μετά τις σφαγές της Χίου. Ο πληθυσμός της Χίου πριν τις σφαγές ήταν περίπου 117,000 κάτοικοι.

«Είναι μια μαζική θυσία που θα εμπνεύσει προσωπικότητες της ευρωπαϊκής τέχνης και του πνεύματος, όπως τον Ντελακρουά και τον Βίκτορα Ουγκώ και θα συγκλονίσει την Ευρώπη, η οποία θα δείξει περισσότερο ενδιαφέρον για τον ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα», ανέφερε ο κ. Παπαγιαννάκης.

Ο πρόεδρος της Αγίας Μαρκέλλας Κώστας Γαλίτος καλωσόρισε τους παρισταμένους, ενώ ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Μανόλης Σαζακλής ανέλαβε τον συντονισμό της εκδήλωσης.

Αποσπάσματα από ένα παιδικό βιβλίο που εκδόθηκε στη Φιλαδέλφεια το 1841 και αναφέρεται στην καταστροφή της Χίου διάβασε η β’ αντιπρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Αμαλία Μπουρνιά.

Στο χαιρετισμό του ο π. Μαρκέλλος Μαλαφής από τη Χίο, ο οποίος επισκέπτεται την κοινότητα, τόνισε πως «για όποιον θέλει να γνωρίσει τι συνέβη στη Χίο το 1822 μια επίσκεψη στη Μονή του Αγίου Μηνά, στη Νέα Μονή, στον Κάβο Μελανιός, αλλά και στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη, είναι αρκετή, αν θ’ ανοίξει τα μάτια της ψυχής του να δει εκεί μέσα όλη την περιγραφή των γεγονότων του 1822.»

Τόνισε ακόμα πως «πρέπει να μιμηθούμε το παράδειγμα εκείνων και να διδάξουμε στα παιδιά μας ποιοι υπήρξαν οι πρόγονοί μας», ενώ ανέφερε πως «άνθρωποι των γραμμάτων έχουν αλλοιώσει τη γλώσσα μας, την εθνική μας συνείδηση, τα στοιχεία της οικογένειας και έχουν καταπατήσει τη θρησκεία μας, τα τρία βασικά στοιχεία και ιδανικά, η πατρίδα, η πίστη, η οικογένεια, στα οποία στηρίχθηκαν οι πρόγονοί μας για να απολαύσουμε εμείς αυτή την Ελευθερία.»

«Οι διωγμοί συνεχίζονται και σήμερα», τόνισε, από την πλευρά του π. Σαράντης Λουλάκης, ο οποίος ευλόγησε την εκδήλωση, στη διάρκεια της οποία προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Miljan Peter Ilich για τις σφαγές της Χίου, ενώ προσφέρθηκε και γεύμα από την Χιακή Ομοσπονδία.
- Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: