20.6.13

Πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης το κλείσιμο της ΕΡΤ, λέει το ΔΝΤ...

Πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης στην οποία το ΔΝΤ και η τρόικα δεν είχαν καμία εμπλοκή χαρακτήρισε το κλείσιμο της ΕΡΤ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.
Στo πλαίσιo της καθιερωμένης...
συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ερωτήθηκε από Έλληνες δημοσιογράφους για το εάν η απόφαση αναστολής λειτουργίας της ΕΡΤ -προκειμένου να πληρωθεί ο μνημονιακός στόχος των 2.000 απολύσεων- ήταν πρόταση της τρόικας.

Ο Ράις ξεκαθάρισε πως οι αποφάσεις σχετικά με την ΕΡΤ ανήκουν αποκλειστικά στην κυβέρνηση και διευκρίνισε πως αν και το ΔΝΤ παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα σε θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης δεν έχει ποτέ προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις για το κλείσιμο κρατικών επιχειρήσεων.

«Οι προτάσεις διατυπώνονται από την κυβέρνηση και οι πρωτοβουλίες ανήκουν στην κυβέρνηση. Δεν θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο για το ζήτημα» ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Κληθείς να σχολιάσει την εν εξελίξει αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, αλλά και την προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση τόνισε πως ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ εξετάζουν το οικονομικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης που έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, ωστόσο είπε πως για να επιτραπεί η ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών, οι συζητήσεις πολιτικής έπρεπε να σταματήσουν, αλλά αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του μήνα.

«Δεν σχολιάζουμε την πρόοδο του προγράμματος όσο η αποστολή είναι σε εξέλιξη» τόνισε, ωστόσο παραδέχθηκε πως «υπάρχουν πολλά τεχνικά ζητήματα που ακόμη βρίσκονται υπό εξέταση».

Σε ερώτηση για το εάν οι αποκλίσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μπορούν να μπλοκάρουν την επόμενη δόση προς την Ελλάδα ο Ράις είπε πως δεν πρέπει να προεξοφλούνται καταστάσεις.

«Ας μη βιαζόμαστε. Ας ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και τότε θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα» είπε.

Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το στέλεχος του ΔΝΤ είπε πως δεν υπάρχει τίποτα νέο για αυτό και πως «δεν υπάρχουν συζητήσεις για το θέμα».

Ερωτηθείς για την Κύπρο και την επιστολή που απέστειλε στην τρόικα ο Ν.Αναστασιάδης -στην οποία παρατίθενται κάποιες πρακτικές δυσκολίες του κυπριακού προγράμματος και τίθεται το ζήτημα για αναζήτηση συλλογικών λύσεων- ο Ράις επιβεβαίωσε πως το ΔΝΤ έχει λάβει την επιστολή και σημείωσε πως το Ταμείο θα απαντήσει σε αυτή, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο.

Απαντώντας σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου σημείωσε πως ευρύτερα το ΔΝΤ αξιολογεί διαρκώς τα προγράμματα οικονομικής στήριξης και ότι το πρόγραμμα, ανεξαρτήτως χώρας, έχει δυναμική και αναθεωρείται όταν αυτό απαιτείται. «Δεν μιλάω συγκεκριμένα για την Κύπρο» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη Σόιμπλε στην οποία ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε σε μελλοντική απόσυρση του ΔΝΤ από τα προγράμματα διάσωσης στην Ευρωζώνη ο Ράις είπε πως τα κράτη είναι εκείνα που ζητούν τη στήριξη του ΔΝΤ και ότι αυτή παρέχεται συνήθως για τρία χρόνια.

«Τα κράτη της ζώνης του ευρώ ζήτησαν τη βοήθεια του ΔΝΤ και έτσι δημιουργήθηκε η τρόικα. Δουλέψαμε καλά και εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε καλά με την ΕΕ και την ΕΚΤ» κατέληξε.
crimenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: