1.6.13

Στρατός φρουρεί τον Ερντογάν...


LIVE Eικόνα...
  Πεδίο μάχης για δεύτερη ημέρα θυμίζει η πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης όπου χιλιάδες πολίτες, που διαμαρτύρονται κατά της κυβερνητικής πολιτικής, δέχονται επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις καταστολής. Χιλιάδες διαδηλωτές διέσχισαν τη ...
γέφυρα του Βοσπόρου προκειμένου να ενωθούν με τους υπόλοιπους στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
 
Περίπου 1.000 τραυματίες, κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα αλλά και κάποιοι που έχασαν την όρασή τους είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της αστυνομικής βίας σύμφωνα με ιατρικές οργανώσεις στην Τουρκία. Την ίδια ώρα μια 34χρονη γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση καθώς χτυπήθηκε από ρουκέτα δακρυγόνου την Παρασκευή.
Στο μεταξύ πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι οι αρχές προσπαθούν να απαγορεύσουν την πρόσβαση στο ίντερνετ. Νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν ότι στην Κωνσταντινούπολη διακόπηκε η πρόσβαση σε facebook και twitter. Κάποιοι απηύθυναν έκκληση στην ομάδα Anonymous, που παρενέβη και ζήτησε ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και να μην παρεμποδίζεται η δουλειά των δημοσιογράφων.
Αστυνομικοί χτύπησαν ηλικιωμένο προκαλώντας του σοβαρό τραύμα στο αυτί  (Φωτογραφία από twitter @e_horace) Αστυνομικοί χτύπησαν ηλικιωμένο προκαλώντας του σοβαρό τραύμα στο αυτί (Φωτογραφία από twitter @e_horace) Οι διαδηλώσεις στην Ταξίμ ξεκίνησαν τη Δευτέρα μετά την κοπή δέντρων προκειμένου να ανεγερθεί στο πάρκο της πλατείας εμπορικό κέντρο και ένα ξενοδοχείο. Γρήγορα όμως μετατράπηκε σε κύμα διαμαρτυρίας κατά της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν και του ισλαμιστικού κόμματός του “Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη” (AKP).
Συγκρούσεις στην  Κωνσταντινούπολη Συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη Πάντως ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διεμήνυσε ότι η ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ θα προχωρήσει παρά τις διαμαρτυρίες. Παραδέχθηκε πάντως ότι η χρήση δακρυγόνων ήταν υπερβολική αλλά τόνισε ότι οι διαμαρτυρίες δεν ήταν “ειλικρινείς” και πως δεν είχαν ιδεολογικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από την τουρκική εφημερίδα Hurriyet δυνάμεις του στρατού έχουν παραταχθεί έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.
Γιατροί συρρέουν να βοηθήσουν τους τραυματίες (Φωτογραφία από twitter @Brown_Moses) Γιατροί συρρέουν να βοηθήσουν τους τραυματίες (Φωτογραφία από twitter @Brown_Moses) Να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις κάλεσε τους διαδηλωτές ο Ερντογάν. Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση είπε: “Κάθε τέσσερα χρόνια διεξάγουμε εκλογές και αυτός ο λαός κάνει τις επιλογές του”. “Αυτοί που έχουν πρόβλημα με τις πολιτικές της κυβέρνησης μπορούν να εκφράσουν μέσα στο πλαίσιο του νόμου και της δημοκρατίας… Ζητώ από τους διαδηλωτές να σταματήσουν αμέσως αυτές τις πράξεις”, πρόσθεσε.
Άγκυρα 3 το πρωί: Διαδηλωτές κατεθυθύνονται στην τουρκική Βουλή Άγκυρα 3 το πρωί: Διαδηλωτές κατεθυθύνονται στην τουρκική Βουλή
"Η αστυνομία ήταν εκεί χθες, εκεί είναι σήμερα και εκεί θα είναι αύριο γιατί η πλατεία Ταξίμ δεν μπορεί να είναι ένας τόπος όπου οι εξτρεμιστές θα κάνουν ό,τι θέλουν", πρόσθεσε ο τούρκος ηγέτης διαβεβαιώνοντας ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ανθρώπων και των περιουσιών τους".
Στο βίντεο αστυνομικός φωνάζει σε ρεπόρτερ να σταματήσουν να τραβούν πλάνα την ώρα που χτυπάει διαδηλωτή.
Διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε Άγκυρα και Σμύρνη ενώ όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία συγκρούσεις έγιναν και στη συνοικία της Μπεσίκτας ενώ διαδηλωτές προσπαθούσαν μέσω μιας άλλης γέφυρας να φτάσουν στην Ταξίμ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κατοίκου της Κωνσταντινούπολης “Περίπου 40.000 άνθρωποι δίεσχισαν τη γέφυρα που ενώνει την Ασία και την Ευρώπη. Όλες οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν παραλύσει.” Αστυνομική βία στη Σμύρνη (φωτογραφία: @Kadirkaymakci) Αστυνομική βία στη Σμύρνη (φωτογραφία: @Kadirkaymakci) Το κλίμα είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο από την Παρασκευή. Στην Άγκυρα η αστυνομία έκανε επίσης χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσει μια διαδήλωση με κατεύθυνση τα γραφεία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Οι διαδηλωτές, κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας που πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης, σχεδίαζαν διαμαρτυρία ενάντια στους νέους περιορισμούς στην πώληση του αλκοόλ. Ωστόσο σε ένα πνέυμα σύμπνοιας με τους διαδηλωτές της Κωνσταντινούπολης φώναζαν συνθήματα όπως “Παντού αντίσταση, Παντού είναι Ταξίμ”. Χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα στο δρόμο με την αστυνομία στα χαρακώματα.
Διαδηλωτές στη Σμύρνη (φωτογραφία: @xxKidrauhlZayn) Διαδηλωτές στη Σμύρνη (φωτογραφία: @xxKidrauhlZayn) Πολλές ομάδες διαδηλωτών περιφέρονταν μέχρι να ξημερώσει χτυπώντας ρυθμικά κατσαρόλες για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης παίρνοντας θάρρος από κατοίκους που είχαν βγει στα μπαλκόνια και στα παράθυρα για να διαμαρτυρηθούν μαζί τους.
Στην Αθήνα οργανώνεται συγκέντρωση τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στις 5:30 μ.μ. στην τουρκική πρεσβεία Βασ. Σοφίας και Ρηγίλλης.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γιουλέτ είπε ότι θα εξεταστούν οι αναφορές για εκτεταμένη χρήση βίας από τους αστυνομικούς.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: