9.6.13

Τούρκος ο... Τύπος!...

Πάνω από 14 δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν στα επεισόδια της πλατείας Ταξίμ, τόσο από τις τουρκικές δυνάμεις καταστολής όσο και από τους διαδηλωτές, που τους...

αντιμετώπισαν ως «όργανα» μέσων φιλοκυβερνητικής προπαγάνδας.

Πλαστικές σφαίρες για τους δημοσιογράφους, συλλήψεις για τους twitterάδες και σπρέι πιπεριού για τη γυναίκα με τα κόκκινα! Απ' όλα είχε ο μπαξές των δυνάμεων ασφαλείας τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία. Υπό την ευλογία του Ταγίπ Ερντογάν, βεβαίως, που εξέφρασε τη λύπη του για τα δακρυγόνα, αλλά δεν κάνει πίσω ούτε εκατοστό. Συν η καμπάνια τριών Τούρκων κατοίκων Ηνωμένων Πολιτειών για μια διαφήμιση στους «New York Times», που θα εξηγεί στον κόσμο τι τραβάνε οι συμπατριώτες τους.

Να ξεκινήσουμε από τα βάσανα όσων λειτουργών του Τύπου καλύπτουν τις διαδηλώσεις. Τουλάχιστον 14 εξ αυτών τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες, από ρίψεις νερού υπό πίεση, από ευγενείς χειρονομίες των Τούρκων αστυνομικών, από βομβίδια δακρυγόνων.

Ξύλο και ΜΜΕ

Κάποιοι μάλιστα (όπως ο φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters Οσμάν Ορσάλ και ο φωτογράφος της εφημερίδας «Hurriyet» Σελτζούκ Σαμίλογλου) χρειάστηκε να χειρουργηθούν και δόξα τω Θεώ η κατάστασή τους βαίνει βελτιούμενη. Φυσικά, διαμαρτυρήθηκαν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF), η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) και λοιποί διεθνείς οργανισμοί, αλλά να σας πω ότι τους άκουσαν με προσοχή οι αρχές της Τουρκίας, ψέματα θα σας πω...

Σημείωση: Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις εκείνες όπου οι διαδηλωτές αντέδρασαν έντονα όταν είδαν απέναντί τους τηλεοπτικά συνεργεία των (λίγο ώς πολύ) φιλοκυβερνητικών καναλιών NTV, CNN Turk, Haber Turk, Kanal D, Kanal 24 TV, Star TV, Show TV και TRT και των εφημερίδων «Star», «Sabah» και «Haber Turk». Ανέτρεψαν βανάκι του NTV, πετροβόλησαν τα γραφεία του Kanal 24 TV και της «Star», έσπασαν τις κάμερες του CNN Turk και πάει λέγοντας. Τα κανάλια πάντως φαίνεται ότι κάπως το πήραν το μήνυμα, μιας και μείωσαν το διαρκές γλείψιμο στον Ερντογάν και στην κυβέρνησή του.

Την ίδια ώρα στη Σμύρνη αφέθηκαν ελεύθερα 33 άτομα που είχαν συλληφθεί για «διασπορά προπαγάνδας και υποκίνηση ταραχών» μέσω μηνυμάτων τους στο Twitter. Ενας ακόμη παραμένει έγκλειστος και αναζητούνται άλλοι τέσσερις. Στελέχη της τουρκικής αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι μερικά από τα tweets έκαναν λόγο για συγκεντρώσεις σε συγκεκριμένα μέρη και προειδοποιούσαν για επιθέσεις της αστυνομίας, ενώ κάποια άλλα απλώς φιλοξενούσαν ανέκδοτα και εκκλήσεις για γιατρούς.

Κι ενώ γίνονται όλα αυτά, το γύρο της υφηλίου κάνει η φωτογραφία μιας γυναίκας. Της πανεπιστημιακού Σεϊντά Σουνγκιούρ, που φόρεσε το κόκκινο φουστανάκι της και κατέβηκε να διαδηλώσει στο πάρκο Γκεζί. Κι εκεί την βρήκε το κακό. Ενας αστυνομικός φρόντισε να τη λούσει με σπρέι πιπεριού, από πάνω μέχρι κάτω. Ευτυχώς ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε το συμβάν και έτσι δημιουργήθηκε ένα ενσταντανέ που θα μείνει για πολύ καιρό χαραγμένο στη μνήμη. Η ίδια η Σουνγκιούρ πάντως δεν θέλησε να εκμεταλλευτεί τη δημοσιότητά της, δηλώνοντας ότι είναι ένα απλό μέλος μια μεγάλης εξέγερσης. «Ενα σωρό κόσμος υπέφερε μαζί μ' εμένα», αρκέστηκε να πει.

Η περίπτωση των «τριών»

Να κλείσω με τους Ολτάτς Ουνσάλ, Μουράτ Ακτιάνογλου και Ντουιγκού Ατατσάν, τους τρεις Τουρκοαμερικάνους που έστησαν την καμπάνια για τη ρεκλάμα στους «New York Times». Την ξεκίνησαν μέσω Διαδικτύου, αναζητώντας προσφορές συνολικού ύψους 53.800 δολαρίων, και μέσα σε τρεις μέρες πέρασαν τα 100.000 δολάρια! Το ενδιαφέρον; Και οι τρεις δηλώνουν σχετικώς απολιτικοί και μακριά από κόμματα. Ο Ακτιάνογλου δήλωσε χαρακτηριστικά, συνοψίζοντας εντέλει και όλο το νόημα των διαδηλώσεων: «Είχα πει "ας δώσουμε μια ευκαιρία σ' αυτούς τους τύπους", ιδίως από τη στιγμή που τα καταφέρνανε τόσο καλά στην κοινωνία. Αλλά σιγά σιγά ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του άρχισαν να πλησιάζουν όλο και περισσότερο τα άκρα...»...

"Μέσα & Media" (enet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: