12.6.13

ΚΥΠΡΟΣ: Φυγοστρατία: Θα κληθούν για επανεξέταση όσοι έχουν απαλλαγεί...


Λευκωσία: Συλλογική προσπάθεια καταβάλλεται όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, τόσο από το Υπουργείο του όσο και από τα Υπουργεία ...
Υγείας και Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τη Βουλή, τον Οργανισμό Νεολαίας και Σύνδεσμο Γονέων προκειμένου να ληφθούν άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα προς περιορισμό του φαινομένου της φυγοστρατίας.

Ο υπουργός Άμυνας έστειλε το μήνυμα ότι όσοι στο παρελθόν έχουν τύχει απαλλαγής της υποχρέωσης εκπλήρωσης θητείας θα κληθούν για επανεξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον υφίστανται οι λόγοι, για τους οποίους δόθηκε αυτή η απαλλαγή.



Ήδη, είπε ο κ. Φωτίου, έγινε διασύνδεση του αστυνομικού αρχείου κατόχων άδειας πυροβόλου όπλου και του αρχείου της Εθνικής Φρουράς, ενώ σε τελικό στάδιο ευρίσκεται και η διασύνδεση με το αρχείο του Τμήματος Οδικών Μεταφορών με όσους έχουν απαλλαγεί της υποχρέωσης για θητεία λόγω ψυχικών παθήσεων

Σε δηλώσεις του μετά από ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Άμυνας για το ζήτημα της φυγοστρατίας, ο κ. Φωτίου είπε ότι «η φυγοστρατία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο επηρεάζει δυσμενώς το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων του τόπου».

Ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι σε εξέλιξη βρίσκονται διάφορες μελέτες -και από το Πανεπιστήμιο Κύπρου- για αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας και το Υπουργείο Άμυνας συνεργάζεται και με το Υπουργείο Παιδείας και με άλλους φορείς «για ανάπτυξη προγραμμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν επισκέψεις, επιμόρφωση σε διάφορους τομείς γενικού ενδιαφέροντος για παραγωγική απασχόληση των εθνοφρουρών σε χρόνο κατά τον οποίο δεν εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία».

Κληθείς να σχολιάσει το ότι παρόμοια μέτρα έχουν ξανά ανακοινωθεί από το Υπουργείο Άμυνας και έχει δηλωθεί κατά την τελευταία διετία πως το φαινόμενο της φυγοστρατίας έχει περιορισθεί και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αποτυχίας κάποιων από τα μέτρα αυτά, ο κ. Φωτίου δήλωσε ότι «υπάρχουν και καινούργια μέτρα, όπως η στέρηση άδειας οδηγού και η στέρηση άδειας κατοχής όπλου».

«Υπάρχει», δήλωσε ο υπουργός, «μείωση στους αριθμούς, όμως δεν αρκεί ως εδώ αυτή η προσπάθεια και χρειάζεται ακόμα δουλειά και είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα».

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, Γιώργος Βαρνάβα, δήλωσε ότι για τη Βουλή η φυγοστρατία «δεν είναι ένα καινούργιο πρόβλημα» και ότι η «Επιτροπή Άμυνας έχει συζητήσει πάρα πολλές φορές αυτό το ζήτημα».

«Στόχος μας», δήλωσε ο κ. Βαρνάβα,«δεν είναι τιμωρητικός, αλλά προληπτικός, για αυτόν το λόγο στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Άμυνας συζητήσαμε το θέμα της φυγοστρατίας και μάλιστα μίαν πρόταση νόμου, η οποία εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής και που συνδέεται με την άδεια οδήγησης, με τη στέρηση της άδειας κατοχής πυροβόλου όπλου, όπως και με τη στέρηση του δικαιώματος διεκδίκησης θέσης στο δημόσιο τομέα».

«Φαίνεται ότι υπάρχει ευρωπαϊκή Οδηγία», δήλωσε ο κ. Βαρνάβα, «βάσει της οποίας, όταν και εφ` όσον κάποιος απευθύνεται για έκδοση άδειας οδήγησης στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών θα υπάρχει διασύνδεση αρχείων με αυτό της Αστυνομίας και της στρατολογίας και θα δίδεται η ανάλογη πληροφόρηση σε κάθε υπηρεσία και έτσι θα υποχρεώνεται ο Διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών να τον στέλλει σε ιατροσυμβούλιο», εάν ο συγκεκριμένος αιτητής έχει απαλλαγεί της εκπλήρωσης θητείας για κάποιους λόγους.

«Ο συντονισμός όλων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας είναι απαραίτητος», δήλωσε ο Γιάννης Παναγιώτου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, προσθέτοντας πως «ο κάθε νέος πρέπει να πει όχι στη φυγοστρατία, για να μην επιφορτίσει τους συμμαθητές και τους συνομηλίκους του με τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη δική του απουσία».

Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια: