19.6.13

Κατεβάζουν το στρατό στη Βραζιλία για τις διαδηλώσεις...



Διγλωσσία από την κυβέρνηση της Βραζιλίας καθώς την ώρα που η πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ, δηλώνει περήφανη για τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για ...
την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς, η κυβέρνηση στέλνει στρατό στους δρόμους για να επιβάλει την τάξη.

Σύμφωνα με το BBC, η κυβέρνηση του Ριο ντε Τζανέιρο προειδοποιεί ότι θα αναπτύξει δυνάμεις του στρατού σε πέντε μεγάλες πόλεις της χώρας για να ελέγξει το σφοδρό κύμα διαδηλώσεων στη χώρα που έβγαλε στους δρόμους συνολικά πάνω από 250.000 πολίτες.

Οι στρατιώτες θα σταλούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο, το Μινάς Τζερές, την Μπαχία, την Κεάρα και την Μπραζίλια. Δηλαδή, σε πόλεις που φιλοξενούν το Κύπελλο Ποδοσφαίρου "Confederations Cup". H συγκεκριμένη ανακοίνωση έρχεται αμέσως μετά τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών που σημειώθηκαν χθες στο Σάο Πάολο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βραζιλίας δήλωσε ότι το Ρεσίφε ήταν η μόνη διοργανώτρια πόλη του Confederations που δεν ζήτησε στρατιωτική βοήθεια. Επίσης, ανώνυμος αξιωματούχος του υπουργείου δήλωσε πως ο χρόνος παραμονής των στρατευμάτων σε κάθε πόλη θα κριθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η πρόεδρος της χώρας δήλωνε ότι άκουγε τις φωνές των διαδηλητών.

«Η Βραζιλία ξύπνησε πιο δυνατή σήμερα», τόνισε η Ρούσεφ στην ομιλία της και πρόσθεσε: «Το μέγεθος των χθεσινών διαδηλώσεων δείχνει την ενέργεια της δημοκρατίας μας, τη δύναμη της φωνής των δρόμων και την ευγένεια του πληθυσμού μας».

Η Ρούσεφ είχε συνομιλίες με τον πρώην Πρόεδρο Λούλα στην οποία, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας Φόλια ντε Σάο Πάολο, συμμετείχε και ο δήμαρχος Φερνάντο Χαντάντ, ο οποίος είναι επίσης στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος των Εργαζομένων (PT). Θέμα της συνάντησης ήταν το πώς η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει πίσω και να μειώσει τις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα δημόσιας μεταφοράς, σύμφωνα με τη Φόλια.

Στο μεταξύ, το Πόρτο Αλέγκρε, η Ρεσίφε και άλλες πόλεις της Βραζιλίας ανακοίνωσαν ήδη χθες μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα δημόσιας μεταφοράς, η αύξηση των οποίων έδωσε το έναυσμα για τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν από το Σάο Πάολο και διαδόθηκαν γρήγορα σε ολόκληρη τη χώρα.

Εκτός από τις τιμές των εισιτηρίων των λεωφορείων ή του μετρό, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται επίσης για τις κολοσσιαίες δαπάνες (11 δισ. ευρώ) που έχει αναλάβει η χώρα για τη διεξαγωγή σ' ένα χρόνο του Μουντιάλ, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες, όπως αυτή της υγείας αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: