11.6.13

Επιταχύνεται το άνοιγμα των τραπεζικών καταθέσεων για φοροδιαφυγή ...

Διαδικασίες εξπρές για το άνοιγμα λογαριασμών προβλέπει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για όσους ελέγχονται για φοροδιαφυγή, διαφθορά, διακίνηση και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» καθώς και παράνομο πλουτισμό. Ουσιαστικά μέσω της...
Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) θα γίνεται ηλεκτρονικό αίτημα στην εταιρεία «Τειρεσίας», προκειμένου οι ελεγκτικές αρχές να λαμβάνουν άμεσα τα στοιχεία και τις συναλλαγές των ελεγχομένων.

Ταυτόχρονα υποχρεώνονται οι τράπεζες να ζητούν κατά το άνοιγμα λογαριασμών είτε φυσικών προσώπων είτε επιχειρήσεων τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Μάλιστα σε διάστημα 30 ημερών από την ψήφιση του νόμου οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν ενημερώσει όλους τους πελάτες τους που δεν έχουν ΑΦΜ να επισκεφθούν την εφορία προκειμένου να αποκτήσουν. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα πρέπει οι τράπεζες να σταματούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Ειδικότερα και σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:

1. Συστήνεται «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών» (ΣΜΤΛ&ΛΠ) των πιστωτικών ιδρυμάτων και των ιδρυμάτων πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα με σκοπό τη διευκόλυνση της διαβίβασης των αιτημάτων παροχής πληροφοριών από το σύνολο των υπηρεσιών της Φορολογικής Διοίκησης, φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών και του ΣΔΟΕ, την Οικονομική Αστυνομία, τον Οικονομικό Εισαγγελέα, τον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, την Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες που αφορούν κάθε στοιχείο και πληροφορία για φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που τηρούνται στα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών.

2. Η πρόσβαση των αρχών και υπηρεσιών στο ΣΜΤΛ&ΛΠ πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της ΓΓΠΣ, η οποία λειτουργεί ως μοναδικός κόμβος διασύνδεσης και επικοινωνίας μεταξύ αυτών των αρχών και υπηρεσιών με τα υπόχρεα πρόσωπα.

3. Αντίστοιχα, ως κόμβος ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας των υπόχρεων προσώπων με τη ΓΓΠΣ ορίζεται η διατραπεζική εταιρεία «Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών – Τειρεσίας Α.Ε.». Επί της ουσίας θα γίνεται ηλεκτρονικό αίτημα στην εταιρεία Τειρεσίας, η οποία θα αποστέλλει τα στοιχεία στο Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών.

4. Κάθε τραπεζικός πελάτης που δεν διαθέτει ΑΦΜ οφείλει να ενημερώσει εντός 30 ημερών την τράπεζα που έχει τον λογαριασμό από τη δημοσίευση του νομοσχεδίου. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την ανωτέρω υποχρέωση, οι τράπεζες υποχρεούνται στη λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου, συμπεριλαμβανομένης της μη κατάρτισης της συναλλαγής και της άρνησης παροχής υπηρεσιών.

5. Στις περιπτώσεις που κατά τη διαδικασία της πρόσβασης στο ΣΜΤΛ&ΛΠ, από τις αρχές, υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου ανακτηθούν στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν πρόσωπα διαφορετικά από αυτά που περιλαμβάνονται στο αίτημά τους, αυτό δεν συνιστά παραβίαση του επαγγελματικού και τραπεζικού απορρήτου καθώς και του απορρήτου των στοιχείων σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ωστόσο οι αρχές, υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου υποχρεούνται να καταστρέφουν τα στοιχεία αυτά.

6. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθοριστεί ο χρόνος έναρξης λειτουργίας του ΣΜΤΛ&ΛΠ, η λεπτομερής διαδικασία ένταξης των φορέων και πρόσβασής τους στο Σύστημα, τα διαβιβαζόμενα και τηρούμενα στοιχεία από τις τράπεζες.

7. Μέσω του Διαδικτύου θα γίνονται πλέον οι κοινοποιήσεις κατασχέσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι τράπεζες θα διασυνδεθούν με το υπουργείο Οικονομικών. Η κοινοποίηση του κατασχετηρίου θεωρείται ότι έγινε με την ημερομηνία και ώρα αποστολής της ηλεκτρονικής βεβαίωσης παραλαβής του από το πιστωτικό ίδρυμα, μέσω του διαμετακομιστικού κόμβου που δηλώθηκε από αυτό. Τα κατασχεθέντα ποσά αποδίδονται είτε στον λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος είτε στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση υποχρεωτικά εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης της τράπεζας. Δηλαδή ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα στέλνει ηλεκτρονικά εντολή για δέσμευση λογαριασμών ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεων) εις χείρας τρίτων.

Στο μεταξύ το σχέδιο νόμου ορίζει ότι κατά τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι δικαιούνται το οικογενειακό επίδομα, περιλαμβάνονται όλα τα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή και ανεξαρτήτως τρόπου φορολόγησης (αυτοτελώς φορολογούμενα ή φορολογούμενα με ειδικό τρόπο κ.ο.κ). Η προσθήκη αυτή είναι αναγκαία όπως τονίζεται στο σχέδιο νόμου προκειμένου η δημοσιονομική δαπάνη να ανταποκριθεί στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Επίσης το άρθρο 64 του νομοσχεδίου ορίζει την υποχρέωση καταγραφής των τόκων των καταθέσεων άνω των 250 ευρώ (θα συμπληρωθούν ωστόσο τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών)...
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: