10.6.13

Κύπρος: Αγωγή κατά της ΕΚΤ ζήτησε ο ΔΗΣΥ..


Για τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της Λαϊκής Τράπεζας...
Ο ΔΗΣΥ εκτιμά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να διεκδικήσει πολιτικά και νομικά τα δικαιώματά της, σε σχέση με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον...
ELA (έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας) της Λαϊκής Τράπεζας. εκτιμά ο ΔΗΣΥ. Ο πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, ζήτησε να κινήσει αγωγή η Κύπρος εναντίον του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
Και ο βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, τόνισε ότι κάποια στιγμή η Πολιτεία πρέπει να διεκδικήσει τα δικαιώματά της, διότι προβλήματα δεν παρουσίασε μόνο το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, αλλά και οι εποπτικές αρχές.

Όπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου, η Κεντρική Τράπεζα, επιβαρύνθηκε με τεράστια ποσά ρευστότητας και υπάρχει έννομο συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεκδικήσει διόρθωση. Κάποια θέματα, είπε, θα ξανασυζητηθούν μετά τις γερμανικές εκλογές και η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να βάλει στο τραπέζι πολιτικές και ίσως νομικές διεκδικήσεις.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι η ΕΚΤ είναι εκτεθειμένη για το βαθμό και τη χρονική περίοδο που παρείχε έκτακτη ρευστότητα στη Λαϊκή Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να ανοίξει το θέμα αλλά με προσοχή και μελέτη. Επισήμανε ότι η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να ανοίξει πολλά μέτωπα και να αφήσει κάποια από αυτά ανοικτά.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της ΕΚΤ και του κ. Ντράγκι, γιατί, όπως είπε, παραβιάστηκαν οι κανονισμοί για την παραχώρηση του ELA. Επίσης , ανέφερε ότι ήδη υπέβαλε μελέτη οικονομικών εμπειρογνωμόνων στον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, στην οποία καταγράφονται οι παρατυπίες της ΕΚΤ και του προέδρου της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: