11.6.13

Υπουλο παιχνίδι με τη ΔΕΠΑ...

Προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση το υπόγειο παιχνίδι που οδήγησε στο ρωσικό «νιετ» για την αγορά της ΔΕΠΑ. Οι ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η δυσφορία της αμερικανικής πλευράς οδήγησαν στο ναυάγιο.
Σε ένα...
ύπουλο «παιχνίδι» εις βάρος της χώρας μας από μεγάλους «παίκτες» της διεθνούς σκηνής εξελίχθηκε -όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα- η προσπάθεια για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Το «ναυάγιο», που προκαλεί έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς πλήττει ευθέως το θετικό κλίμα που υπήρχε γύρω από τη χώρα τους τελευταίους μήνες, οφείλεται -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανώτατων κυβερνητικών παραγόντων- σε αντικρουόμενα συμφέροντα που υπήρξαν στον τρίγωνο Ευρώπης - ΗΠΑ - Ρωσίας.

Αν και η Gazprom απέφυγε στην ανακοίνωση που εξέδωσε να αναφερθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο βέτο που εκείνη έθεσε στο «παρά 5'» της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού, εντούτοις τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού επιμένουν ότι η ένσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν εκείνη που προκάλεσε την αποχώρηση των Ρώσων.

Τα ίδια πρόσωπα τοποθετούν στο «κάδρο» και τους Αμερικανούς, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή είδαν αρνητικά την είσοδο της ρωσικής εταιρείας στην Ελλάδα.

Η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε λάβει τα πρώτα αρνητικά μηνύματα από την Ευρώπη πριν από λίγες ημέρες, ενώ το οριστικό «όχι» ειπώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το περασμένο Σάββατο.

Ο στόχος
Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους για την εξέλιξη αυτή, καθώς -όπως τονίζουν βουλευτές της ΝΔ- ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε επενδύσει πολλά (πολιτικά και επικοινωνιακά) στη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αλλάζει πλέον το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και θα επιταχύνει τους ρυθμούς της κυβέρνησης, εκτιμούσε ότι εάν η Ρώσοι προχωρούσαν μέχρι τέλους στον διαγωνισμό, θα διαμορφωνόταν μια ισχυρή συμμαχία στον κομβικό τομέα της ενέργειας, γεγονός που θα ήταν ικανό όχι μόνο να ενισχύσει αποφασιστικά το θετικό κλίμα για την Ελλάδα αλλά και θα αποτελούσε «μαγνήτη» και για άλλες ξένες επενδύσεις στη χώρα.

Προβλήματα για την κυβέρνηση υπάρχουν και σε ό,τι αφορά πλέον και στους στόχους που έχουν τεθεί για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς μετά το «ναυάγιο» της ΔΕΠΑ δύσκολα θα επιτευχθούν έσοδα ύψος 2,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με την τρόικα για παράταση ενός χρόνου προκειμένου να «πιάσει» τα 2,6 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αυτό που ενοχλεί περισσότερο την κυβέρνηση αυτή την ώρα είναι η επίδραση που μοιραία θα υπάρξει στο επενδυτικό κλίμα γύρω από την Ελλάδα. «Μετά το επιτυχημένο ταξίδι στην Κίνα περιμέναμε να ολοκληρωθεί ομαλά και αυτός ο διαγωνισμός, για να προχωρήσουμε μετά στα λιμάνια και τα αεροδρόμια», ανέφερε μιλώντας στο «Εθνος» κορυφαίος υπουργός.

Εκνευρισμός υπάρχει και με τη στάση ορισμένων μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς -όπως επεσήμανε ο ίδιος υπουργός- «δεν μπορεί από τη μία να μας θέτουν υψηλούς στόχους ως προς τα έσοδα και την ίδια στιγμή να μας βάζουν εμπόδια στις αποκρατικοποιήσεις, όταν μάλιστα εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα».

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν αποφασισμένοι να επαναπροκηρύξουν άμεσα τον σχετικό διαγωνισμό. Οι πιο αισιόδοξοι μιλούν ήδη για το προσεχές φθινόπωρο και σημειώνουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ως όπλο το θετικό γεγονός της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, για την οποία εξεδήλωσε ενδιαφέρον χθες η αζερική «Socar».

Παράλληλα, προκειμένου να προσπεράσουν το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε χθες στο Μαξίμου, σχεδιάζουν να επιταχύνουν άλλες μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις - με πρώτη την επέκταση της «Cosco» στον Πειραιά, με την αγορά του συνόλου των μετοχών του ΟΛΠ που διεκδικούν οι Κινέζοι.

Στη συνέχεια θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, το «Ελ. Βενιζέλος» αλλά και η ΕΥΑΘ, που έχει ήδη δρομολογηθεί και ο διαγωνισμός βρίσκεται στη δεύτερη φάση του.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Τα αρνητικά μηνύματα

Το απόγευμα του Σαββάτου ενημερώθηκε η κυβέρνηση για τις τελικές θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την προώθηση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτατο μέλος της Επιτροπής επικοινώνησε με κορυφαίο μέλος της κυβέρνησης και του εξήγησε ότι οι Βρυξέλλες θέτουν θέμα «δεσπόζουσας θέσης» και ως εκ τούτου, εάν οι Ρώσοι προκρίνονταν, θα υπήρχε πρόβλημα επικύρωσης του αποτελέσματος του διαγωνισμού από την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα πρώτα αρνητικά μηνύματα από την ΕΕ η κυβέρνηση τα έλαβε προ δεκαημέρου, όταν ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος εμφανιζόταν προβληματισμένος ως προς την πορεία του συγκεκριμένου διαγωνισμού.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εκτιμούσε ότι οι Ρώσοι θα έμεναν μέχρι τέλους και για τον λόγο αυτόν άλλωστε δέχθηκε στο Μαξίμου τρεις φορές το τελευταίο διάστημα τον ισχυρό άνδρα της Gazprom Α. Μίλερ.

Γνώριζαν τους όρους
Οπως άλλωστε βεβαιώνουν κορυφαίοι υπουργοί, σε καμιά φάση αυτής της πορείας οι Ρώσοι δεν έδειξαν να υπαναχωρούν. «Γνώριζαν απολύτως τους όρους του διαγωνισμού και μέχρι τελευταία στιγμή δήλωναν ότι είναι μέσα στο "παιχνίδι"», ανέφερε στέλεχος της κυβέρνησης που παρακολουθούσε τις εξελίξεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε τα τελευταία 24ωρα και η πρόταση να υπάρξει νέα παράταση για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο απερρίφθη τελικά, με δεδομένο ότι δεν θα άλλαζε κάτι ως προς τη σύσταση της Ευρώπης αλλά και των Αμερικανών, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή αντιμετώπιζαν αρνητικά το ενδεχόμενο εμπλοκής των Ρώσων στο ενεργειακό «παιχνίδι» στα Βαλκάνια.

Γιάννης Σαραντάκος
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: