8.6.13

Συνδικαλιστής και πρώην διευθυντής δημοτικού σχολείου έβαλε χέρι στο ταμείο...

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Νέο σκάνδαλο ξέσπασε στο Υπουργείο Παιδείας, καθώς ο πρώην διευθυντής του ελληνόγλωσσου δημοτικού σχολείου του Μπίλεφελντ και επί χρόνια αιρετός στην ΠΑΣΚ της Γερμανίας Απόστολος Κιουρτίδης κατηγορείται πως επί δύο χρόνια υπεξαιρούσε χρήματα από το ταμείο της...
σχολικής επιτροπής.

Ο συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ, ευρέως γνωστός στην τοπική ομογενειακή κοινότητα για τη μαχητικότητά του, πέρα από τους πύρινους λόγους περί ενότητας των εκπαιδευτικών είχε όπως αποδείχτηκε αδυναμία και στις οικονομικές... επιστήμες.

Ο διευθυντής, γυμναστής στην ιδιότητα, όπως προέκυψε από έρευνα που διενεργήθηκε έπειτα από εντολή του Υπουργείου Παιδείας, υπεξαίρεσε από τη σχολική επιτροπή περισσότερα από 20.000 ευρώ. Το θέμα, μάλιστα, προκάλεσε την παρέμβαση του ίδιου του υπουργού Παιδείας, του κ. Αρβανιτόπουλου, ο οποίος έδωσε εντολή στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του υπουργείου να ψάξουν σε βάθος την υπόθεση, καθώς αφορά διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Σημαντικό ρόλο στην καλοστημένη απάτη φέρεται να διαδραμάτισε ο συντονιστής της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Γεώργιος Β. (πρόκειται για πρόσωπο το οποίο τοποθετείται από το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ελέγχει και να συντονίζει τα σχολεία που βρίσκονται στο εν λόγω κρατίδιο, δηλαδή στο Ντίσλεντορφ, στο Ντόρτμουντ, στην Κολωνία, στο Βούπερταλ και στο Μπίλεφελντ), για τον οποίο υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι γνώριζε για τις δραστηριότητες του διευθυντή αλλά σιωπούσε.

Η αποκάλυψη της απάτης

Οι φήμες για την τάση του διευθυντή -και προβεβλημένου στη ελληνική ομογένεια της Γερμανίας συνδικαλιστή του ΠΑΣΟΚ- να βάζει το χέρι του στο βάζο με το μέλι ολοένα και φούντωναν. Αποδείξεις δεν υπήρχαν, ωστόσο οι ενδείξεις ήταν τόσο ισχυρές, που στα πηγαδάκια των δασκάλων κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων το κατεξοχήν θέμα ήταν οι οικονομικές τρύπες του ταμείου της σχολικής επιτροπής και η εμπλοκή του «μαχόμενου» συναδέλφου τους.

«Οι περισσότεροι δάσκαλοι του σχολείου γνώριζαν ότι κάτι δεν πάει καλά με το ταμείο της επιτροπής. Έλειπαν χρήματα, όμως δεν υπήρχαν αποδείξεις για το ποιος τα πήρε, αν και όλοι υποψιάζονταν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Τελικά δεν είχαν άδικο. Το τραγικό είναι ότι πρόκειται για χρήματα που στέλνει το Υπουργείο Παιδείας. Δηλαδή για χρήματα που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι» αναφέρουν στο zougla.gr καλά ενημερωμένες πηγές.

Αφορμή για να αποκαλυφθεί η δυσώδης υπόθεση στάθηκε μια συνάντηση που έλαβε χώρα στις 5 Σεπτεμβρίου 2012 στο γραφείο του συντονιστή στο Ντίσελντορφ, στην οποία συμμετείχαν ο ίδιος, ο πρώην διευθυντής Απόστολος Κιουρτίδης, ο νέος διευθυντής του σχολείου Β.Π., ο αρμόδιος για τα οικονομικά υπάλληλος του συντονιστικού γραφείου Ι.Π., καθώς και μια εκπαιδευτικός-μέλος της σχολικής επιτροπής του σχολείου.

Σύμφωνα με την καταγγελία που εστάλη στο Υπουργείο Παιδείας και στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσει η έρευνα, στη συνάντηση συζητήθηκε το ταμειακό έλλειμμα της σχολικής επιτροπής και οι τρόποι αναπλήρωσης των χρημάτων. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, η στάση που τήρησε ο συντονιστής, ο οποίος απευθυνόμενος στον διευθυντή που έκανε την υπεξαίρεση του είπε πως, αν επιστρέψει τα χρήματα μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 2012, τότε το θέμα θα κλείσει.

Η τοποθέτηση του συντονιστή προκάλεσε την έκρηξη της εκπαιδευτικού, η οποία όταν ζήτησε τον λόγο άκουσε εμβρόντητη τον Γεώργιο Β. να λέει ότι «αν επιστραφεί το ποσό, δεν έγινε και τίποτα, και εξάλλου, αν τον καταγγείλουν, θα εκδικαστεί η υπόθεση το 2019 και βάλε».

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η «αντιδραστική» εκπαιδευτικός μετέφερε τα όσα διημείφθησαν στο συντονιστικό γραφείο στον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βούπερταλ Γιώργο Μάμμο, ο οποίος αμέσως έστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας, ζητώντας την παρέμβασή του και την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης.



«Τον Σεπτέμβριο διαπιστώσαμε ότι ο διευθυντής του σχολείου του Μπίλεφελντ κ. Κιουρτίδης είχε υπεξαιρέσει πάνω από 20.000 ευρώ από το ταμείο της σχολικής επιτροπής του σχολείου. Χρήματα δηλαδή που πληρώνουν οι φορολογούμενοι και προορίζονται για τη στήριξη των σχολείων της ομογένειας. Στείλαμε αναφορά στον κ. Αρβανιτόπουλο και του ζητήσαμε να διερευνήσει την υπόθεση. Έτσι και έγινε» αναφέρει ο κ. Μάμμος μιλώντας στο zougla.gr.

Το παραδέχτηκε

Πράγματι η παρέμβαση του υπουργείου ήταν άμεση. Έπειτα από εντολή που δόθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2012 από τον γενικό γραμματέα, διενεργήθηκε ένορκη διοικητική εξέταση, κατά την οποία ο κ. Κιουρτίδης παραδέχτηκε την πράξη του και ζήτησε συγγνώμη. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μοιραία συνάντηση της 5ης Σεπτεμβρίου στο συντονιστικό γραφείο, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά ότι ο συντονιστής γνώριζε τις πράξεις του και τον κάλυψε.

Το πόρισμα της ΕΔΕ ήταν καταπέλτης. Ο πρώην διευθυντής και πάλαι ποτέ μαχόμενος συνδικαλιστής οδεύει προς απόλυση ως επίορκος υπάλληλος, ενώ ο συντονιστής Γεώργιος Β. παραπέμφθηκε σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο, που θα γίνει στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.



Τον καλύπτουν

Αίσθηση και πλήθος ερωτημάτων προκαλεί, ωστόσο, το γεγονός ότι παρότι η εμπλοκή του συντονιστή στην υπόθεση είναι δεδομένη και ο ίδιος έχει παραπεμφθεί στο αρμόδιο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο, μέχρι σήμερα παραμένει στη θέση του!

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ότι για την ασυλία την οποία απολαμβάνει ευθύνονται στελέχη της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΔΙΠΟΔΕ), με τα οποία ο συντονιστής συνδέεται με «κομματική συγγένεια».

Ενώ κανονικά θα έπρεπε να είχε τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία, ο Γεώργιος Β. διατηρεί τη θέση, τα καθήκοντα και τον μισθό του. Οι καταγγελίες προς την διευθύντρια του ΔΙΠΟΔΕ, την κ. Νοβάκη, πολλές...



Όλες όμως, ως φαίνεται, έχουν καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων. «Ο εν λόγω κύριος συνεχίζει να υπηρετεί κανονικά. Μάλιστα, διατείνεται δημοσίως και σε όλους τους τόνους ότι δεν τον κουνάει κανένας και ότι θα συνεχίσει να είναι συντονιστής για ενάμιση χρόνο ακόμα» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: