4.6.13

«Μισή» συγγνώμη στους διαδηλωτές από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης...

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες που τραυματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στις διαδηλώσεις εναντίον της καταστροφής ενός πάρκου στην πλατεία Ταξίμ, αλλά όχι από αυτούς που...
τραυματίστηκαν κατά τις γενικευμένες κινητοποιήσεις που ακολούθησαν.

Οι αρχικές διαμαρτυρίες για την ανάπλαση του πάρκου Γκεζί ήταν «δίκαιες και νόμιμες», είπε ο Αρίντς και προσφέρθηκε να συναντήσει τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας.

Παράλληλα, ζήτησε από τους διαδηλωτές να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις, υποστηρίζοντας ότι έχουν «καπελωθεί» από «τρομοκρατικά στοιχεία».

«Η χρήση υπερβολικής βίας που έγινε εναντίον των ανθρώπων που άρχισαν αυτή τη διαμαρτυρία με κίνητρο την προστασία του περιβάλλοντος ήταν λάθος. Και ήταν άδικη. Συνεπώς, ζητώ συγγνώμη από αυτούς τους πολίτες», είπε ο Αρίντς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αγκυρα.

Ωστόσο, αμέσως μετά πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από αυτούς που προκαλούν την καταστροφή της δημόσιας περιουσίας στους δρόμους και προσπαθούν να εμποδίσουν την ελευθερία των ανθρώπων στους δρόμους».

Ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί ακόμη πιο σκληρή στάση απέναντι στους διαδηλωτές, τους οποίους αποκαλεί «μη δημοκράτες» και «πλιατσικολόγους».

Από το Μαρόκο όπου βρίσκεται, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης, ο κ. Ερντογάν επέμεινε ότι η κατάσταση «γίνεται ήρεμη». «Με την επιστροφή μου από την επίσκεψη αυτή, τα προβλήματα θα λυθούν» είπε στους δημοσιογράφους.

Ωστόσο, οι διαδηλώσεις φαίνεται ότι φουντώνουν στην Τουρκία. Την Τρίτη, ένα εργατικό συνδικάτο άρχισε διήμερη απεργία σε συμπαράσταση προς τους διαδηλωτές. Το αριστερό σωματείο Kesk, που εκπροσωπεί περίπου 240.000 εργαζόμενους, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαπράττει «κρατική τρομοκρατία».

Δεύτερος νεκρός
Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώθηκε και δεύτερο θάνατος διαδηλωτή. Ο 22χρονος Αμπντουλάχ Κομέρτ, μέλος της νεολαίας του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, «τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πυροβολισμούς που δέχθηκε από άγνωστο άτομο», ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της Αντιόχειας, προσθέτοντας ότι ο Κομέρτ κατέληξε αργότερα σε νοσοκομείο όπου διακομίσθηκε.

Την Δευτέρα, ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας είχε ανακοινώσει ότι ο 20χρονος Μεχμέτ Αϊβαλίτας χτυπήθηκε από ένα ταξί το βράδυ της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Σύμφωνα με την Τουρκική Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 2.800 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών σε όλη την Τουρκία.

Αντιθέτως, ο αντιπρόεδρος Αριντς υποστήριξε ότι υπάρχουν μόλις 308 τραυματίες, εκ των οποίων οι 244 είναι αστυνομικοί...
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: